Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση του Foti Kllogjeri στην Ελλάδα αφιερωμένη αποκλειστικά στην υδατογραφία. Παρόλο που ο καλλιτέχνης απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης ως ακουαρελίστας, στην Ελλάδα είναι πιο γνωστός για τις ελαιογραφίες του με θέματα αστικής τοπιογραφίας. Αν και αυτή είναι η 8η ατομική του έκθεση στη χώρα, αποτελεί την πρώτη που παρουσιάζει αποκλειστικά υδατογραφίες. Η έκθεση αυτή αποκαλύπτει στο ελληνικό κοινό μια άγνωστη μέχρι σήμερα πτυχή του καλλιτέχνη, για την οποία έχει καθιερωθεί διεθνώς.
Στην έκθεση "Ορίζοντες" που παρουσιάζει το Νοέμβριο στην Αθήνα ο ζωγράφος μάς προσκαλεί να διασχίσουμε τα όρια μεταξύ πόλης και θάλασσας, παρελθόντος και παρόντος, πραγματικότητας και φαντασίας. Τα έργα υδατογραφίας του καλλιτέχνη ξεδιπλώνουν έναν κόσμο όπου το υγρό στοιχείο συναντά την αρχιτεκτονική, αποκαλύπτοντας ορίζοντες που άλλοτε είναι σαφείς και άλλοτε ασαφείς, υπαινισσόμενοι την αέναη κίνηση της φύσης και του πολιτισμού.
Σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης: "Οι πόλεις του Kllogjeri εμφανίζονται σαν φευγαλέες μνήμες, σαν αποτυπώματα του χρόνου που απορρέουν από τη γη και το νερό, ενώ η θάλασσα παραμένει το αναπόφευκτο στοιχείο που αγκαλιάζει και διασφαλίζει την επικοινωνία τους. Η διαχείριση του φωτός και των χρωματικών τόνων δημιουργεί την αίσθηση ενός ονειρικού τοπίου που κυριαρχείται από την αρμονία και τη σιωπηλή δύναμη της φύσης. Μέσα από τις ρευστές συνθέσεις του, αναδύονται νέοι ορίζοντες, που δεν περιορίζονται στην υλική διάσταση, αλλά αγγίζουν την έννοια της νοσταλγίας και της αναζήτησης. Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης, ο θεατής καλείται να αναλογιστεί τη θέση του στον κόσμο και τη σύνδεσή του με τους ορίζοντες της ύπαρξης, καθώς περιηγείται σε εικόνες που παραπέμπουν σε ταξίδια τόσο γεωγραφικά όσο και εσωτερικά. Στη δουλειά του Foti Kllogjeri, η τοπιογραφία -φυσική και αστική- αποκτά έναν νέο χαρακτήρα, καθώς η χειρονομιακή γραφή επιβάλλεται ως ο βασικός εκφραστικός μηχανισμός. Οι υδατογραφίες του απορρίπτουν τον αυστηρό ρεαλισμό και εντάσσονται σε μια ευρύτερη τάση του σύγχρονου τοπίου, όπου το τοπίο δεν αποτελεί πλέον μια ακριβή καταγραφή, αλλά μια υποκειμενική, συναισθηματική εμπειρία. Στη σύνθεση των έργων, η χειρονομία λειτουργεί ως καθρέφτης της ψυχολογικής κατάστασης του καλλιτέχνη, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα τη ρευστότητα και το διαρκές γίγνεσθαι του φυσικού κόσμου".
Ο Foti Kllogjeri επισημαίνει στη καλλιτεχνική δήλωση του για την έκθεση: "Στην έκθεση "Ορίζοντες", επιχειρώ να αποτυπώσω την ρευστή φύση της πόλης και του τοπίου ως ζωντανές, εξελισσόμενες οντότητες που βρίσκονται σε διαρκή διάλογο μεταξύ τους. Μέσα από τις υδατογραφίες μου, το φως και οι αποχρώσεις του νερού δίνουν ζωή σε αρχιτεκτονικές δομές, οι οποίες διασχίζονται από το βλέμμα του θεατή, αποκαλύπτοντας νέους τρόπους πρόσληψης του χώρου. Κάθε σύνθεση ενσωματώνει την ιδέα της διαφάνειας, όπου το παρελθόν και το παρόν συγχωνεύονται, με τις γραμμές να γίνονται αφαιρετικές, υπαινισσόμενες την πάροδο του χρόνου. Οι ορίζοντες στους οποίους αναφέρομαι δεν είναι απαραίτητα γεωγραφικοί, αλλά συμβολίζουν την αναζήτηση νοημάτων, τις εσωτερικές πτυχές της μνήμης και της ταυτότητας. Η χειρονομιακή μου προσέγγιση στην τοπιογραφία προσκαλεί τον θεατή να παραδοθεί στην αμεσότητα του χρώματος και της υφής, να χαθεί στους λεπτοφυείς υπαινιγμούς της εικόνας. Ελπίζω πως μέσα από αυτή τη διαδρομή, θα ανακαλύψει όχι μόνο τις πόλεις και τοπία που ζωγραφίζω, αλλά και τους δικούς του προσωπικούς ορίζοντες, εκείνους που διαμορφώνονται από τη φαντασία και την εμπειρία του".
Συνοπτικό βιογραφικό του Foti Kllogjeri
O Foti Kllogjeri είναι ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Αλβανία το 1973, σπούδασε ζωγραφική και εφαρμοσμένες τέχνες στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων, ενώ από το 1996 ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.Έχει δείξει την δουλειά του σε 7 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 70 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.Ο Foti Kllogjeri εκπροσωπεί την Ελλάδα (Country Leader) ως ζωγράφος στην IWS (International Watercolor Society), είναι ο Επικεφαλής της Αλβανικής Αποστολής Εικαστικών που συμμετέχουν στο Συμπόσιο του Fabriano σε ετήσια βάση από το 2017 και εξής, έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του ΣΚΕΤΒΕ (Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος) τη περίοδο 2019 – 2022, και παράλληλα συμπράττει με την συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC – Art Revisited Collective από τον Μάιο του 2018.
Η έκθεση διαρκεί 1-10 Νοεμβρίου 2024, και παράλληλα διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας ARTgrID (https://artgrid.gr) με διάρκεια 1 μήνα. Τη τελευταία ημέρα της φυσικής έκθεσης στην Αθήνα, δηλαδή τη Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 19:30 έχει προγραμματιστεί finissage με ξενάγηση - διάλογο του επιμελητή και του ζωγράφου με το φιλότεχνο κοινό.
Για την έκθεση έχει εκδωθεί κατάλογος στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα διαθέσιμος σε όλους τους επισκέπτες της δωρεάν.
Ώρες / Μέρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 19:00 - 22:00. Τις υπόλοιπες ημέρες ο χώρος δέχεται μόνο κατόπιν συνεννόησης στο 6972445353. Είσοδος ελεύθερη.
#fotikllogjeri
Σχετικά με τον Επιμελητή
Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011.Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 200 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Αναλυτικά: https://artgrid.gr/paris-kapralos/
Σχετικά με την ARTgrID
H ARTgrID είναι εταιρεία που ασχολείται συστηματικά με την προβολή και προώθηση ποιοτικής τέχνης εικαστικών καλλιτεχνών, κυρίως μέσω ιστοσελίδας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και με τη διοργάνωση φυσικών γεγονότων, δράσεων και την αξιοποίηση συνεργειών με πολλά διαφορετικά εμπλεκόμενα μέρη στον χώρο των Τεχνών(Επιμελητές, χώρους, εμπόρους τέχνης, επενδυτικούς συμβούλους, εξειδικευμένους νομικούς, κ.α.). Διαθέτει διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών https://artgrid.gr στις υπηρεσίες της οποίας συγκαταλέγονται η διοργάνωση φυσικών και διαδικτυακών εκθέσεων/συμποσίων/εικαστικών δράσεων, η δημιουργία, φιλοξενία και προβολή ιστοσελίδων εικαστικών καλλιτεχνών κ.α. Πληροφορίες: https://artgrid.gr
Σχετικά με την Alma Mater
Ο χώρος Τέχνης "Alma Mater" βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στα Εξάρχεια. Στεγάζεται σε μια ανακαινισμένη νεοκλασσική κατοικία που κτίστηκε πριν από το 1890. Στα λατινικά "Alma Mater" σημαίνει κυριολεκτικά "μητέρα τροφός", και συνήθως αποδίδεται συμβολικά στην Επιστήμη που έχει το ρόλο της μητέρας του Ανθρώπου ως εξελιγκτικής δύναμης. Ομοίως, το όραμα των ιδρυτών του χώρου είναι να λειτουργήσει ως "alma mater" για την πνευματική και αισθητική ανέλιξη της πόλης. Ο χώρος εκτός από εκθεσιακές δυνατότητες διαθέτει και εξοπλισμό φιλοξενίας εκδηλώσεων. Αναλυτικές πληροφορίες https://almamater.gr