Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, με αφορμή το «2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας», διοργανώνει στον αρχαιολογικό χώρο της Μονής Δαφνίου, μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δύο τιμητικές εκδηλώσεις: τη μουσική παράσταση «Τσουνάμι» και την έκθεση της Μαρίας Γενιτσαρίου «Τσουνάμι Χαϊκού, Ιαπωνική Καλλιγραφία». Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και θα πραγματοποιηθούν με την ευγενική χορηγία της εταιρείας EDIT Automation.
H έκθεση της Μαρίας Γενιτσαρίου «Τσουνάμι Χαϊκού, Ιαπωνική Καλλιγραφία», η οποία θα φιλοξενηθεί στην ανατολική πτέρυγα της νότιας εσωτερικής αυλής του καθολικού της Μονής Δαφνίου. Η έκθεση θα περιλαμβάνει τα καλλιγραφημένα χαϊκού που σχεδιάστηκαν το 2016 από τη Μαρία Γενιτσαρίου για την έκδοση "Τσουνάμι, 29 χαϊκού από επιζήσαντες της φυσικής καταστροφής στην Ιαπωνία το 2011" των εκδόσεων Μανδραγόρας, και θα συνοδεύεται από τεκμηριωτικό υλικό και παραδοσιακά ιαπωνικά εργαλεία γραφής και κατασκευής χαρτιού και μελάνης.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 Ιουνίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 και θα είναι ανοιχτή από Τετάρτη έως Κυριακή, 08.30 – 15.30, με ελεύθερη είσοδο.
Η μουσική παράσταση «Τσουνάμι» είναι εμπνευσμένη από τη φράση του Λευκάδιου Χερν: «Επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν πια να δουν το χρώμα, τις αποχρώσεις των λέξεων, τη μυστική κίνησή τους, είναι λόγος να μην προσπαθήσουμε να τους ωθήσουμε να τα αισθανθούν όλα αυτά;». Στις 11 Μαρτίου 2011, ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε τις ακτές της Ιαπωνίας, δημιουργώντας ένα γιγάντιο τσουνάμι με τεράστιο κόστος σε ζωές και προκαλώντας το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνομπίλ. Η ποιήτρια Mayuzumi Madoka διοργάνωσε συνεδρίες σύνθεσης χαϊκού με τους επιζώντες, συλλέγοντας 126 χαϊκού που ενέπνευσαν τη παράσταση «Τσουνάμι».
Με όχημα την ποίηση, την πρωτότυπη μουσική που αντλεί από τον χώρο συνάντησης των Ιαπωνικών μουσικών παραδόσεων με τις αντίστοιχες Ελληνικές και τον χορό, το «Τσουνάμι» προσεγγίζει την κλιματική κρίση και τις ολέθριες συνέπειες στη ζωή και στην ψυχή όλων μας. Δύο πολιτισμοί, Ιαπωνία και Ελλάδα, συνομιλούν.
Η μουσική παράσταση σκηνοθετείται από την Ελπίδα Σκούφαλου, με πρωτότυπη μουσική του Σωκράτη Σινόπουλου, ο οποίος συμμετέχει επίσης ως μουσικός μαζί με τους Βαγγέλη Καρίπη στα κρουστά, τη Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο και τον Ταξιάρχη Γεωργούλη στο ούτι και έγχορδα. Η χορογραφία και ερμηνεία γίνεται από τον Ταξιάρχη Βασιλάκο, ενώ η Νοεμή Βασιλειάδου συμμετέχει ως ηθοποιός. Τα κοστούμια σχεδιάζει η Θάλεια Ιστικοπούλου, τις μεταφράσεις επιμελείται η Χριστίνα Λιναρδάκη, τα σχέδια και ιδεογράμματα δημιουργεί η Μαρία Γενιτσαρίου και το video editing επιμελείται ο Κυρηναίος Παπαδημάτος. Τη διεύθυνση παραγωγής αναλαμβάνει ο Σπύρος Μπάλιος από το Δημιουργικό Μουσικό Νησί. Στον ρόλο της ποιήτριας Mayuzumi Madoka, συμμετέχει η Ρένη Πιττακή.
Η μουσική παράσταση «Τσουνάμι» θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Μονής Δαφνίου την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, στις 21.00 (ώρα προσέλευσης 20.00) με είσοδο ελεύθερη.
Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, ενώ τη διοργάνωση αναλαμβάνει το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής με την ευγενική χορηγία της εταιρείας EDIT Automation. Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται επίσης στις ΣΤΑ.ΣΥ. (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.).
Πάρτε μία γεύση στα βίντεο
Έκθεση της Μαρίας Γενιτσαρίου «Τσουνάμι Χαϊκού, Ιαπωνική Καλλιγραφία» στη Μονή Δαφνίου
Μουσική παράσταση «ΤΣΟΥΝΑΜΙ» στη Μονή Δαφνίου