Wednesday 12 June 2024

Διεθνές συμπόσιο υδατογραφίας στο Belogradchik της Βουλγαρίας


Ένα σημαντικό για τα Βαλκάνια διεθνές συμπόσιο υδατογραφίας λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στο Belogradchik της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο ενός forum τεχνών που διοργάνώθηκε με τη φροντίδα και τη Χορηγία του αρχιτέκτονα Plamen Miryanov και του ιδρύματος του "Our Home is Bulgaria", που στοχεύει στην προώθηση των όμορφων τοποθεσιών της Βουλγαρίας και στην ανάδειξη των εθνικών παραδόσεων. 

Η Έλενα Τζουνίνσκα, επιμελήτρια της Καλλιτεχνικής Πινακοθήκης «Βάλτσο Βάλτσεβ», άνοιξε την έκθεση: «Σήμερα έχουμε την ευχαρίστηση να σας παρουσιάσουμε αυτή την έκθεση υδατογραφίας, η οποία περιλαμβάνεται στο Διεθνές Συμπόσιο Υδατογραφίας "Αρχιτέκτων Πλάμεν Μιργιάνοβ". Ο βασικός και μοναδικός χορηγός αυτής της έκθεσης είναι ο αρχιτέκτονας Πλάμεν Μιργιάνοβ, με το ίδρυμά του "Το Σπίτι μας είναι η Βουλγαρία". Το ίδρυμα αυτό έχει στόχο να προωθήσει τα πιο όμορφα μέρη στη Βουλγαρία και να εδραιώσει τις εθνικές μας παραδόσεις».



Το συμπόσιο υδατογραφίας διεξήχθη με συνδιοργάνωση του IWS Bulgaria, δηλαδή του Βουλγαρικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας του οποίου προεδρεύει η Σέλμα Τοντόροβα. και ο σύζυγος της Κράσι Τοντόροβ. Το ζεύγος Τοντόροβ είναι  -καθένας ξεχωριστά- συγκαταλέγφονται στους πλέον ενδιαφέροντες εικαστικούς καλλιτέχνες της Βουλγαρίας. 

Η έναρξη του συμποσίου έγινε με την έκθεση "Ακουαρέλες από τρεις ηπείρους". Για τέσσερις ημέρες, καλλιτέχνες δημιουργούν στο μοναδικού φυσικού κάλλους ορεινό τοπίο του Belogradchik. Τα έργα τους θα εκτεθούν στις επόμενες επισκέψεις σε διάφορες πόλεις στη Βουλγαρία και σε όλο τον κόσμο, γίνοντας έτσι πρεσβευτές του Belogradchik και της μοναδικής φύσης και ιστορίας του. Στο plein air συμμετέχουν δημιουργοί από τη Σουηδία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σερβία, τη Νότια Κορέα, την Ινδία, το Μεξικό και τη Βουλγαρία, διευκρίνισε η επιμελήτρια Έλενα Γιούνινσκα. 


Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Foti Kllogjeri, επικεφαλής της IWS Greece.

Η διεθνής έκθεση έγινε στην αίθουσα αρ. 2 της Πινακοθήκης «Βάλτσο Βάλτσεβ» εγκαινιάστηκε η έκθεση «Υδατογραφίες από τρεις ηπείρους», παρουσία πολιτικών αξιωματούχων, ανάμεσα στους οποίους παρευρέθηκε και έλαβε τον λόγο και ο κ. Άγγελ Μπογιάνοβ, αντιδήμαρχος του Μπελογκραντίκ. Η Σέλμα Τοντόροβα απευθύνθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους: «Κατά την επιλογή αυτών των καλλιτεχνών, κυρίως κοίταξα να είναι όσο το δυνατόν πιο πνευματικά προσανατολισμένοι. Ήθελα οι καλλιτέχνες που θα δημιουργήσουν εδώ να φτιάξουν έργα που να είναι υδατογραφίες και πνεύμα – να είναι κάτι που να συνδέεται με αυτό το πρότζεκτ και να μπορούν να εφαρμοστούν Βιβλικά αποσπάσματα στα μέρη που ζωγράφισαν οι καλλιτέχνες στη Βουλγαρία».

Ο κ. Μπογιάνοβ επίσης απηύθυνε τον χαιρετισμό του και υποσχέθηκε: 


«Θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε σε όλες τις πρωτοβουλίες σας. Ελπίζω να είναι πάντα τόσο πολυάριθμες! Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και στους συμμετέχοντες στο plein air εκ μέρους του Δήμου Μπελογκραντίκ. Για αυτές τις τέσσερις ημέρες που θα είστε εδώ, σας εύχομαι να νιώσετε την έμπνευση των βράχων και αυτή να μετατραπεί σε δική σας έμπνευση. Ελπίζω τα αριστουργήματα που θα δημιουργήσετε να τα δουν πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και έτσι να γίνετε πρεσβευτές της πόλης μας».

Καθένας από τους καλλιτέχνες είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο του στο κοινό.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Milano Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Piraeus Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Santorini Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κύθνος Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα