Friday 24 May 2024

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος | Άπειρες Μορφές 2: Μεταμορφώσεις


Πρόσκληση Ενδιαφέροντος που απευθύνεται σε εικαστικούς καλλιτέχνες για τη συμμετοχή τους σε διεθνή έκθεση βασισμένη σε σύλληψη του εικαστικού επιμελητή Πάρη Καπράλου, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα τον Ιούλιο. Οι επίσημες γλώσσες της έκθεσης είναι τα Ελληνικά και τα Αγγλικά, ενώ θα εκδοθεί αναμνηστικός κατάλογος – βιβλίο σε ψηφιακή μορφή και στις δύο γλώσσες. Η έκθεση θα είναι παράλληλα διαθέσιμη διεθνώς διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ARTgrID για 2 μήνες.

Έργα που γίνονται δεκτά
Στην έκθεση -που είναι ελεύθερη θέματος- μπορείτε να υποβάλετε έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μικτών τεχνικών (Mixed Media) με οποιαδήποτε τελική μορφή έργου, φωτογραφίας, κολλάζ, textile/fiber art, ψηφιδωτά, ψηφιακή τέχνη, videoart, κατασκευές.


Εννοιολογικό πλαίσιο
Η ιδέα ότι η τέχνη της δημιουργικής επανάχρησης (upcycling) μετατρέπει τα ανακυκλώσιμα άχρηστα σε καλλιτεχνήματα ίσως υποβαθμίζει ένα από τα σημαντικότερα κινήματα της εποχής μας. Αν και η πρακτική προέρχεται από την Οικολογία, έχει ελάχιστη σχέση με τις παραδοσιακές πρακτικές της. Η δημιουργική επανάχρηση προτείνεται αντί της απόρριψης και της συμβατικής ανακύκλωσης υλικών, ιδεών, συμβόλων και εικόνων, δημιουργώντας αντικείμενα μεγαλύτερης πολιτισμικής και κοινωνικής αξίας. Η επανάχρηση δεν μεταμορφώνει μόνο το υλικό στοιχείο: αντλεί έμπνευση από ισχυρή οικολογική συνείδηση και ενθαρρύνει καλλιτέχνες και κοινό να σκέφτονται αντισυμβατικά, αμφισβητώντας παραδοσιακές έννοιες της εικαστικής δημιουργίας. Συχνά προτείνει την επανάχρηση της ίδιας της Τέχνης, ως ηχηρό κοινωνικό σχόλιο, ευθυγραμμισμένο με τη βιωσιμότητα και την επινόηση, προσφέροντας κριτική στην παραδοσιακή έννοια της υλικής αξίας, του πρόσκαιρου και της καταναλωτικής κουλτούρας. Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημιουργία έργων μπορεί να θεωρηθεί ως μορφή upcycling των κατακτήσεων του ανθρώπινου πολιτισμού και να είναι αποδεκτή ως εργαλείο για τον καλλιτέχνη. Ωστόσο, υπάρχει η άποψη ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να απομακρύνει από την αυθεντική δημιουργικότητα. Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργική επανάχρηση υποστηρίζει ότι κάθε τι, εννοιολογικό ή υλικό, ζει καλύτερα μέσω άπειρων μεταμορφώσεων, επανεννοιολογήσεων και αναθεωρήσεων.

Σχετικά με τη σειρά εκθέσεων “Άπειρες Μορφές”
Οι “Άπειρες Μορφές” είναι μια σειρά εκθέσεων σε σύλληψη του εικαστικού επιμελητή Πάρη Καπράλου που διερευνά την εμπράγματη και εννοιολογική ανακύκλωση του ανθρώπινου πολιτισμού στη τέχνη. Η σειρά ξεκίνησε το 2023 και θα παρουσιάζει μία έκθεση ετησίως, με στόχο τη προβολή των καλλιτεχνών που παράγουν έργα δημιουργικής επανάχρησης ή/και που με τα έργα τους διερευνούν την επανεννοιολόγηση / νέας νοηματοδότησης στοιχείων και εικόνων του Πολιτισμού στο ευρύτερο κοινό.

Τι πρέπει να υποβάλλετε
Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο artistsartgrid@gmail.com με θέμα “ΜΟΡΦΕΣ 2” τα ακόλουθα:
(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρις κορνίζα/τζάμι.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
(3) Στοιχεία επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας.

*Αν επιθυμείτε να υποβάλλετε Video Art θα πρέπει είτε να μας στείλετε κοινά αρχεία video μέσω wetransfer, και email με τις υπόλοιπες λεπτομέρειες, ή να μας παραπέμψετε σε σύνδεσμο (Vimeo, Youtube) που είναι προσβάσιμη στη πλήρη έκταση του το video.

Σημαντικές σημειώσεις
– Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών.
– Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν. Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται.
– Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.
– Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται απαραίτητα για να δημιουργήσετε έργα, αλλά μπορείτε να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, είναι σχετικά με το θέμα, και θα θέλατε να παρουσιάσετε στο πλαίσιο της έκθεσης.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και τη Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 στις 23:59′.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Milano Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Santorini Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κύθνος Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα