Saturday 20 April 2024

Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος

Στις 27 Απριλίου 1935 γεννιέται στην Αθήνα ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη το νεοϊδρυθέν «Ερευνητικό Δίκτυο για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου» διοργανώνει την πρώτη του δημόσια εκδήλωση. Η ημερίδα με τίτλο Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Απριλίου 2024, στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στόχος της συνάντησης είναι να διασταυρωθούν ερευνήτριες και ερευνητές που ασχολούνται με το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του, καθώς και με τους φίλους και την οικογένειά του, σε μια παραγωγική διαδικασία που θα αναδείξει νέα ερωτήματα και προσεγγίσεις.


Τι αποτυπώματα αφήνει στον χώρο, τη μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά η καλλιτεχνική δραστηριότητα του Θόδωρου Αγγελόπουλου; Με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει η διαχείρισή της; Ποιες πτυχές της ζωής και της δραστηριότητάς του φωτίζονται μέσα από το αρχείο του; Ποια είναι η κινηματογραφική του γλώσσα και ποια η σχέση του με την Ιστορία; Πώς περιγράφουν την επαγγελματική τους σχέση ηθοποιοί και συνεργάτες; Με ποια λόγια τον περιγράφουν οι συμμαθητές και η παρέα του; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες στην ημερίδα με αντικείμενο την κληρονομιά του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις δύο πρόσωπα που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Πρόκειται για τον Βρασίδα Καραλή,
Επικεφαλής της Έδρας Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ και συγγραφέα του βιβλίου Theo Angelopoulos: Filmmaker and Philosopher. Bloomsbury Publishing, 2023 και τη Sylvie Rollet, Ομότιμη Καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ στη Γαλλία και συγγραφέα του βιβλίου Voyage à Cythère. La poétique de la mémoire d’Angelopoulos. Éd. L’Harmattan, coll. Esthétiques, 2003. Πέρα από τις ανακοινώσεις των ερευνητών και ερευνητριών, στο πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνονται στρογγυλά τραπέζια με τη συμμετοχή ηθοποιών, συνεργατών, δημοσιογράφων, κριτικών και προσωπικών φίλων του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Το «Ερευνητικό Δίκτυο για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου» συγκροτήθηκε το 2022 και αποτελεί σύμπραξη του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (και του ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής-Εκπαίδευση με χρήση Νέων τεχνολογιών») του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (και του ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής: Ζητήματα Ιστορίας, Ιστορικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής») του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, στην οποία διαχειριστές είναι μέλη της οικογένειας του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Στόχοι του Δικτύου είναι, μεταξύ άλλων, η διεπιστημονική μελέτη των ποικίλων πτυχών του καλλιτεχνικού έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η εγχώρια και διεθνής διάχυση, επικοινωνία και εκπαιδευτική αξιοποίηση της νέας γνώσης που προκύπτει από την έρευνα στο καλλιτεχνικό, στο φοιτητικό και στο ευρύ κοινό, όπως και στην κοινότητα των εκπαιδευτικών, καθώς και η ανάδειξη του έργου του κινηματογραφιστή στο ιστορικό του πλαίσιο.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα