Sunday 7 January 2024

Yoko Ono: Η μουσική του μυαλού


Τον Φεβρουάριο του 2024, το Tate Modern θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο για το καινοτόμο και επιδραστικό έργο της καλλιτέχνιδας και ακτιβίστριας Γιόκο Όνο (γεν. 1933, Τόκιο). Η Όνο είναι πρωτοπόρος της αρχικής έννοιας και της συμμετοχικής τέχνης, του κινηματογράφου και της παράστασης, επίσης είναι γνωστή μουσικός και ακτιβίστρια για την παγκόσμια ειρήνη. Εκτείνοντας την πρακτική της καλλιτέχνιδας σε επτά δεκαετίες, από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα, η έκθεση "ΓΙΟΚΟ ΟΝΟ: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ" θα ανιχνεύσει την εξέλιξη του καινοτόμου έργου της και την αντίκτυπό του στο σύγχρονο πολιτισμό. Συλλογικά με το στούντιο της Όνο, η έκθεση θα φέρει μαζί πάνω από 200 έργα, συμπεριλαμβανομένων εκφοριών και παρτιτούρων, εγκαταστάσεων, ταινιών, μουσικής και φωτογραφίας, αποκαλύπτοντας μια ριζοσπαστική προσέγγιση στη γλώσσα, την τέχνη και τη συμμετοχή που συνεχίζει να μιλά στο παρόν.



Οι ιδέες είναι κεντρικές στην τέχνη της Όνο, συχνά εκφρασμένες με ποιητικό, χιουμοριστικό και βαθύ τρόπο. Η έκθεση θα ξεκινήσει εξερευνώντας τον κεντρικό ρόλο της στους πειραματικούς αβαντ-γκαρντ κύκλους στη Νέα Υόρκη και το Τόκιο, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των "οδηγιών της" - γραπτές οδηγίες που ζητούν από τους αναγνώστες να φανταστούν, να βιώσουν, να δημιουργήσουν ή να ολοκληρώσουν το έργο. Κάποιες από αυτές υπάρχουν ως ένα μόνο ρήμα, όπως "ΠΕΤΑ" ή "ΑΓΓΙΞΤΕ". Άλλες είναι σύντομες φράσεις όπως "Ακούστε έναν παλμό" και "Βήμα σε όλα τα λιμνάσια της πόλης", ενώ υπάρχουν και εργασίες για τη φαντασία όπως "Πίνακας που πρέπει να χτιστεί στο κεφάλι σας". Κάθε λέξη ή φράση έχει σκοπό να διεγείρει και να ξεκλειδώσει το μυαλό του αναγνώστη. Φωτογραφίες που δεν έχουν προηγουμένως δει το φως της δημοσιότητας θα δείχνουν τα πρώτα "οδηγιών πίνακες" της Όνο στο ατελιέ της στο 112 Chambers Street στη Νέα Υόρκη - όπου μαζί με τον συνθέτη Λα Μοντ Γιανγκ φιλοξένησαν πειραματικά συναυλίες και εκδηλώσεις - και στην πρώτη της ατομική έκθεση στην AG Gallery το 1961. Το χειρόγραφο προσχέδιο της Όνο για την κορυφαία ανθολογία που εκδόθηκε από εκείνην, το Grapefruit, που συγκεντρώνει τις οδηγίες της από το 1953 έως το 1964, θα εκτίθεται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επισκέπτες θα προσκαλούνται να ενεργοποιήσουν τις οδηγίες της Όνο, να κρυφτούν στο διαδραστικό έργο Bag Piece 1964 - πρώτα παρουσιάστηκε από την Όνο στην Κιότο, στην ίδια συναυλία στην οποία παρουσίασε και το εμβληματικό έργο της Cut Piece 1964 - και να συναντήσουν τις σκιές τους στο έργο Shadow Piece 1963.

Η καρδιά της έκθεσης θα περιλαμβάνει τα ριζοσπαστικά έργα της Όνο που δημιουργήθηκαν κατά την πενταετία της παραμονής της στο Λονδίνο από το 1966. Εκεί ενσωματώθηκε σε έναν αντικουλτουρικό κύκλο καλλιτεχνών, μουσικών και συγγραφέων, γνωρίστηκε με τον μελλοντικό σύζυγό της και μακροχρόνιο συνεργάτη της, τον Τζον Λένον. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν σημαντικές εγκαταστάσεις από τις επιδραστικές εκθέσεις της Όνο στην Indica και την Lisson Gallery, συμπεριλαμβανομένων των Apple 1966 και της συγκινητικής εγκατάστασης με διχασμένα οικιακά αντικείμενα Half-A-Room 1967. Η απαγορευμένη ταινία της Όνο Film No. 4 (Bottoms) 1966-7, την οποία δημιούργησε ως "αίτημα για ειρήνη", θα παρουσιαστεί παράλληλα με υλικό από την επιδραστική της ομιλία στο Symposium της Destruction In Art, όπου περιέγραψε τα βασικά στοιχεία της συμμετοχικής τέχνης της: εκδηλωματική, αφιερωμένη στην καθημερινότητα, προσωπική, μερική ή παρουσιασμένη ως ατελής, κινητήριος για δημιουργική μεταστροφή και υπάρχουσα εντός του πεδίου της φαντασίας.

Η έκθεση YOKO ONO: MUSIC OF THE MIND υποστηρίζεται από τον John J. Studzinski CBE, με επιπλέον υποστήριξη από το Yoko Ono Exhibition Supporters Circle και το Tate Americas Foundation. Η έκθεση οργανώνεται από το Tate Modern του Λονδίνου σε συνεργασία με την Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen της Düsseldorf. Η καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην Juliet Bingham, Καλλιτεχνική Επιμελήτρια Διεθνούς Τέχνης του Tate Modern, και την Patrizia Dander, Κεφαλαιούχο του Τμήματος Κειμενογράφων της Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, με την συνεργασία των Andrew de Brün, Βοηθού Καλλιτεχνικής Επιμέλειας Διεθνούς Τέχνης του Tate Modern, και της Catherine Frèrejean, Βοηθού Καλλιτεχνικής Επιμέλειας της Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen.

Η έκθεση του Tate παίρνει τον τίτλο της από τη σειρά συναυλιών και εκδηλώσεων της Ono με τίτλο "Music of the Mind" που πραγματοποίησε στο Λονδίνο και το Λίβερπουλ το 1966 και το 1967. Αντικατοπτρίζει την έννοια της σιωπηλής μουσικής της, στην οποία οι "οδηγίες" της παράγουν ήχο στη φαντασία των ακροατών. Το 1966, η Ono εξήγησε την έννοια της: "Όταν ένας βιολιστής παίζει, που είναι τυχαίο: η κίνηση του χεριού ή ο ήχος του τόξου... Θεωρώ τη μουσική μου περισσότερο σαν μια πρακτική (gyo) παρά σαν μουσική. Ο μόνος ήχος που υπάρχει για μένα είναι ο ήχος του μυαλού. Τα έργα μου έχουν ως σκοπό να προκαλέσουν μουσική του μυαλού στους ανθρώπους..."

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα