Monday 29 January 2024

Όλοι σε λένε άγαλμα, σε προσφωνώ γυναίκα | Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς


Οι Επιμελητές Τέχνης Πάρης Καπράλος και Βέρα Κατρανίδου απευθύνουν Πρόσκληση Ενδιαφέροντος συμμετοχής στην έκθεση “Όλοι σε λένε άγαλμα, σε προσφωνώ γυναίκα” με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 

Η έκθεση με φυσική παρουσία θα διεξαχθεί σε γνωστό χώρο τέχνης στο κέντρο της Αθήνας τον Μάρτιο 2024, και παράλληλα θα είναι και διαδικτυακά επισκέψιμη με την υποστήριξη της ARTgrID. Το υλικό της έκθεσης θα είναι δίγλωσσο (Ελληνικά & Αγγλικά), συμπεριλαμβανομένων του Αναμνηστικού καταλόγου – βιβλίου της.

Στην έκθεση μπορούν να υποβάλλουν έργα τους και να συμμετέχουν καλλιτέχνες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, και κατοικούν στην Ελλάδα και στη Κύπρο.Έργα που γίνονται δεκτά. Στην έκθεση γίνονται δεκτά πρωτότυπα έργα τέχνης οποιουδήποτε ύφους και εικαστικής επεξεργασίας που συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα. Μπορείτε να υποβάλλετε έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, έντυπης ψηφιακής τέχνης, κολλάζ, ψηφιδωτά, γλυπτά, video-art.

Εννοιολογικό πλαίσιο. Η 8η Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, τιμάται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, και αναγνωρίζεται ευρέως ως μια ευκαιρία να αναγνωριστούν τα επιτεύγματα των γυναικών προς την Ισότητα, να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία ως προς τα σχετικά ζητήματα, και να ενθαρρυνθεί η περεταίρω δράση. Όσο θετικό μήνυμα και αν εκπέμπει η 8η Μαρτίου είναι “λίγη” μπροστά στη ζοφερή καθημερινότητα, όσο έμφυλα στερεότυπα εξακολουθούν με σχηματικές αναπαραστάσεις που να αποδίδουν χαρακτηριστικά, υποτίθεται «φυσικά», στις γυναίκες και στους άνδρες, που βασίζονται σε γενικεύσεις, και υποκειμενικές υπεραπλουστεύσεις. Η βία κατά των γυναικών παραμένει μια εντεινόμενη παγκόσμια επιδημία. Η οικονομική ανισότητα και η διαφορά στις εργασιακές αμοιβές εξακολουθούν, ενώ η πρόσβαση και η συμμετοχή των γυναικών στο πλήρες εύρος της πολιτικής, επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής είναι ακόμα υποβαθμισμένη. Η έλλειψη ισότητας στην εκπαίδευση και η περιορισμένη πρόσβαση στις επιστήμες και την τεχνολογία αποτελούν ένα ακόμη εμπόδιο. Αντλούμε έμπνευση για τον τίτλο της έκθεσης από έναν στίχο της Κικής Δημουλά, τον “Όλοι σε λένε κατευθείαν άγαλμα, / εγώ σε προσφωνώ γυναίκα κατευθείαν” (από το ποιήμα με τίτλο “Σημεῖο Ἀναγνωρίσεως -ἄγαλμα γυναίκας μέ δεμένα χέρια”, συλλογή «Το λίγο του κόσμου», κυκλοφορεί από τις Εκδ. Στιγμή -εμπνευσμένο από το μαρμάρινο γλυπτό του Κωνσταντίνου Σεφερλή «Η Βόρειος Ήπειρος» του 1951 που βρίσκεται στο πάρκο δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και δείχνει μία γυναίκα δεμένη), εισηγούμαστε πως το διακύβευμα ξεπερνά τα Δίκαιο ή το Ηθικό, προτείνουμε πως η προαγωγή του ανθρώπινου πολιτισμού μέσω της πλήρους ισότητας φύλου δεν αποτελεί απλώς μια κοινωνική διεκδίκηση, αλλά μια θεμελιώδη παράμετρο για την ανάπτυξη και την ευημερία όλων.

Τι πρέπει να υποβάλλετε. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο artistsartgrid@gmail.com με θέμα ΓΥΝΑΙΚΑ τα ακόλουθα:
(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρις κορνίζα/τζάμι.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
(3) Στοιχεια επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Αν επιθυμείτε να υποβάλλετε Video Art θα πρέπει είτε να μας στείλετε κοινά αρχεία video μέσω wetransfer, και email με τις υπόλοιπες λεπτομέρειες, ή να μας παραπέμψετε σε σύνδεσμο (Vimeo, Youtube) που είναι προσβάσιμη στη πλήρη έκταση του το video.

Σημαντικές σημειώσεις
Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών.
Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν.
Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται.
Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.
Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά μπορείτε να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, είναι σχετικά με το θέμα, και θα θέλατε να παρουσιάσετε στο πλαίσιο της έκθεσης.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και τη Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 στις 23:59′. 

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα