Sunday 21 January 2024

Πίσω από τις μάσκες της ουτοπικής χαράς | Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς


Διεθνή Πρόσκληση Ενδιαφέροντος συμμετοχής στην έκθεση “Πίσω από τις μάσκες της ουτοπικής χαράς ” απευθύνει προς εικαστικούς καλλιτέχνες ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος. Η έκθεση με φυσική παρουσία θα διεξαχθεί στη Chili Art Gallery στα τέλη Φεβρουαρίου 2024, και παράλληλα θα είναι και διαδικτυακά επισκέψιμη με την υποστήριξη της ARTgrID. Επίσημες γλώσσες της έκθεσης είναι τα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Στην έκθεση γίνονται δεκτά πρωτότυπα έργα τέχνης οποιουδήποτε ύφους και εικαστικής επεξεργασίας που συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα.Στην έκθεση μπορούν να συμμετέχουν με έργα τους καλλιτέχνες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, και να υποβάλλουν έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, έντυπης ψηφιακής τέχνης, κολλάζ, ψηφιδωτά, γλυπτά, και video art.

Εννοιολογικό πλαίσιο. H έκθεση “Πίσω από τις μάσκες της ουτοπικής χαράς” διευρευνά το κοινωνικό φαινόμενο της “τοξικής θετικότητας” (toxic positivity) που αναφέρεται στην υπερβολική επίδειξη ευτυχίας και υπεραισιοδοξιας σε όλες τις καταστάσεις κοινωνικής δικτύωσης, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις λεπτομέρειες των ατομικών περιστάσεων.  Τα ΜΜΕ, τα fashion idols, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν συμβάλει σημαντικά στη διάδοση της “τοξικής θετικότητας” και στην απόρριψη των αρνητικών συναισθημάτων. Η τοξική θετικότητα στις κοινωνίες έχει σοβαρές συνέπειες· τα άτομα εξαναγκάζονται να καταπνίγουν τα γνήσια συναισθήματά τους για να προσαρμοστούν στις κοινωνικές προσδοκίες. Αυτή η καταπίεση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο στρες, αγχος και ακόμη και κατάθλιψη, καθώς τα άτομα δε βρίσκουν χώρο να εκφράσουν και να αντιμετωπίσουν τα αληθινά τους συναισθήματα. Η κοινωνιολογία και οι σύγχρονες ψυχαναλυτικές θεωρίες υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να επιβεβαιώνουμε όλα τα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών, και να προσφέρουμε υποστήριξη και συμπάθεια στους πάσχοντες στο κοινωνικό μας περιβάλλον, αντί να σπεύδουμε να απορρίπτουμε συναισθήματα όπως θλίψη, θυμός, πένθος, κλπ που σε φυσιολογικό βαθμό εκδηλώνουν άλλοι άνθρωποι γύρω μας ως “πάρα πολύ αρνητικά”. Αυτή η προσέγγιση ενθαρρύνει τα άτομα να ασχοληθούν με τα συναισθήματά τους με έναν υγιή και παραγωγικό τρόπο, που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συναισθηματική ευημερία και ανθεκτικότητα όταν βρισκόμαστε ατομικά και συλλογικά αντιμέτωποι με τις δυσκολίες της ζωής. Η Τέχνη γίνεται φορέας της ενσυναίσθησης, και δίαυλος της ανθρώπινης επαφής: μας θυμίζει πάνω και πέρα από όλα να είμαστε άνθρωποι.

Τι πρέπει να υποβάλλετε. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο artistsartgrid@gmail.com με θέμα “MASKS” τα ακόλουθα:
(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρις κορνίζα/τζάμι.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
(3) Στοιχεία επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Αν επιθυμείτε να υποβάλλετε Video Art θα πρέπει είτε να μας στείλετε κοινά αρχεία video μέσω wetransfer, και email με τις υποόλοιπες λεπτομέρειες, ή να μας παραπέμψετε σε σύνδεσμο (Vimeo, Youtube) που είναι προσβάσιμη στη πλήρη έκταση του το video.

Σημαντικές σημειώσεις. Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών.
Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν. Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται. Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας. Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται απαραίτητα για να δημιουργήσετε έργα, αλλά μπορείτε να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, είναι σχετικά με το θέμα, και θα θέλατε να παρουσιάσετε στο πλαίσιο της έκθεσης.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και τη Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 στις 23:59′

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα