Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 32 εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Κύπρο σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση “Μελάνι σε Χαρτί 9: …τρέξε πιο γρήγορα από τη φθορά", την 9η διοργάνωση της ομώνυμης σειράς. Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα Παρασκευή 2 - Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 στο χώρο τέχνης Luminοus Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42), και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα διεξαχθούν τη πρώτη μέρα, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου ώρες 19:00 - 22:00. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, καθώς και εικαστικά αντικείμενα φιλοτεχνημένα με μελάνι και χαρτί.
Στο επιμελητικό σημείωμα, ο κ. Καπράλος σημειώνει μεταξύ άλλων: “Η έκθεση “Τρέξε πιο γρήγορα από τη φθορά” πραγματεύεται την ανθρώπινη επιθυμία για αιωνιότητα μέσω της τέχνης. Αντλώντας έμπνευση από την ποιητική γλώσσα του Καβάφη, η έκθεση διερευνά τον συμβολισμό του χρόνου και την αντίσταση στην εφήμερη φύση της ύπαρξης. Μέσα από την αντικειμενοποίηση των έργων, η Τέχνη αποδίδει με σημειολογικό και εμπράγματο τρόπο την απάντηση στο αίτημα του Καβάφη. Η μελάνη ή “το μελάνι” όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε σημερα είναι χρωματιστή υγρή ουσία που χρησιμοποιείται στη γραφή, τη τυπογραφία, τη ζωγραφική. Προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη “μέλας”(=μαύρος) διότι το πρώτο χρώμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το μαύρο. Αν γράψουμε ότι “Η ανθρώπινη ιστορία έχει γραφεί με μελάνι” οι περισσότεροι θα σκεφτούν βιβλία. Πολύ νωρίτερα, η ανθρώπινη μνήμη ζωγραφίστηκε στους βράχους των σπηλαίων με μελάνη, πολύ πριν εφευρεθεί καν η έννοια της γραφής. 100.000 χρόνια οι άνθρεωποι πρώτα ζωγράφισαν και μετά, σταδιακά, έγραψαν ό,τι θα πρέπει να διασωθεί. Από τον 15ο αιώνα που το χαρτί έγινε κοινό αγαθό στην Ευρώπη, καλλιτέχνες το υιοθέτησαν, και η ιστορία του χαρτιού και του μελανιού συμπτύχθηκαν μέσα σε ένα μπουκέτο από τέχνες. Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους.”.
Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Ματίνα Επταημέρου, Ευαγγελή Καραγγέλη, Όλγα Μπαρμάζη, Μαρία Ζαμπέλα, Κατερίνα Κώστα, Χρήστος Παλάνης, Βέρα Ελευθερία Πεδιωτίδου, Κατερίνα-Νεφέλη Λαδά, Άντης Παρτζίλης, Λένα Σπάνια, Κατερίνα Σπαθή, Ελισάβετ Χελιδώνη, Βάσια Κυρίτση, Γιάννης Μακαρόνης, nulls0n, Καλλιόπη Ιούμπα, Μαρίζα Τσεβά, Γεωργία Τσέρη, Παναγιώτης Βουγάς, Μαρία Γενιτσαρίου, Μανόλης Τσαμπουράκης, Αλέκος Τρανουλίδης, Θεοδώρα Παπαχρήστου, Χρήστος Αγγελάκης, Σταμάτης Βαρσάμος, Μαρία Αντωνίου, Ζέτα Κλαπαδάκη, Κρίστα Σγούρου, Γεώργιος Ρουμελιώτης, Βασιλική Μαργαρίτη, Νικόλας Φωτιάδης, Χρύσα Τσοβίλη. .
Ώρες / Μέρες: Τετάρτη 14:00 έως 18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00 έως 21:00. Είσοδος ελεύθερη.
Instagram
Το φόντο του υλικού επικοινωνίας & προβολής της έκθεσης είναι λεπτομέρεια έργου της Κατερίνας Σπαθή.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΏΣΗ
Τη Τρίτη 6 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα σεμινάριο & workshop, με επίδειξη και ελεύθερη χρήση υλικών, της διεθνούς αναγνωρισμένης εικαστικού καλλιγράφου Μαρίας Γενιτσαρίου η οποία θα δείξει τα είδη του μαύρου μελανιού που χρησιμοπούντραι στη τέχνη, νέα υλικά καθώς και τις πλέον πρόσφατες τεχνικές αποτύπωσης με μελάνι σε διαφορετικά ύφη & είδη τέχνης. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όλα τα νέα υλικά, με τη καθοδήγηση της εισηγήτριας και με τη χορηγία των Royal Talens, Rembrandt, Bruynzeel, Sakura, Van Gogh. Το σεμινάριο & workshop απευθύνεται αποκλειστικά σε εικαστικούς καλλιτέχνες, οποιουδήποτε ύφους και επιπέδου και θα διεξαχθεί στην Ελληνική γλώσσα. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για κράτηση θέσης αποστείλτετε email στη διεύθυνση artistsartgrid@gmail.com με θέμα “INKS WORKSHOP”.
Διαδικτυακή Υποστήριξη