Saturday 25 November 2023

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος | Μελάνι σε Χαρτί: ...τρέξε πιο γρήγορα απ' τη φθορά


Πρόσκληση Ενδιαφέροντος συμμετοχής στην 9η έκθεση  της σειράς διοργανώσεων του “Μελάνι σε Χαρτί” με στόχο την ανάδειξη καλλιτεχνών με κύριο μέσο έκφρασης το μελάνι κα το χαρτί (κυρίως Ζωγραφική, Χαρακτική, Γλυπτική σχέδιο) απευθύνει ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος

Η έκθεση με φυσική παρουσία θα διεξαχθεί  σε γνωστό χώρο τέχνης  στο κέντρο της Αθήνας, και παράλληλα θα είναι και διαδικτυακά θεάσιμη διεθνώς με την υποστήριξη της ARTgrID.

Δεκτά έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, καλλιγραφίας, καθώς και εικαστικά αντικείμενα / γλυπτά φιλοτεχνημένα με μελάνι και χαρτί. 

Επίσημες γλώσσες της έκθεσης είναι τα Ελληνικά και τα Αγγλικά και όλο το υλικό που θα εκδωθεί θα είναι δίγλωσσο, συμπεριλαμβανομένων του Αναμνηστικού καταλόγου βιβλίο της έκθεσης και της -παράλληλης με τη φυσική στην Αθήνα-  διεθνούς διαδικτυακής έκθεσης. Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν. Στην έκθεση μπορούν να υποβάλλουν έργα τους και να συμμετέχουν  καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και τη Κύπρο και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. 

Εννοιολογικό πλαίσιο. Η έκθεση “Τρέξε πιο γρήγορα από τη φθορά” πραγματεύεται την ανθρώπινη επιθυμία για αιωνιότητα μέσω της τέχνης. Αντλώντας έμπνευση από την ποιητική γλώσσα του Καβάφη, τα έργα που παρουσιάζονται εξερευνούν τον συμβολισμό του χρόνου και την αντίσταση στην εφήμερη φύση της ύπαρξης. Η έκθεση θα συμπεριλάβει χαρακτικά, ζωγραφική, σχέδια· κάθε ένα με τη δική του προσέγγιση να αντιμετωπίσει τη φθορά, και, κάθε μέσο ως Τέχνη για να νικήσει τον Χρόνο και να εγγραφεί στην Αιωνιότητα, όσο υπάρχουν άνθρωποι. Μέσα από την αντικειμενοποίηση των έργων, η Τέχνη αποδίδει με σημειολογικό και εμπράγματο τρόπο την απάντηση στο αίτημα του Καβάφη. Τα χαρακτικά, με την ακρίβεια των λεπτομερειών τους, μιλούν για την προσπάθεια να καταγραφεί η παρούσα στιγμή με τρόπο που ξεπερνά τη φθορά του χρόνου. Η ζωγραφική με μελάνι προσφέρει μια πιο ρευστή και διαισθητική προσέγγιση, όπου οι συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές παγιώνονται στο χαρτί. Τα σχέδια, με τις απλούστερες γραμμές τους, επιδιώκουν να διατηρήσουν την αθανασία των ιδεών, ενώ το κολλάζ χρησιμοποιεί την ένωση διαφόρων υλικών για να αντικατοπτρίσει την ανανέωση και την αντίσταση στην πάροδο του χρόνου. Μέσα από την αισθητική και την τεχνική κάθε έργου, το κείμενο προσπαθεί να κατανοήσει την προσπάθεια της ανθρώπινης έκφρασης να διατηρηθεί ζωντανή, να αγγίξει την αιωνιότητα και να καταγράψει την ανθρώπινη εμπειρία πέρα από τις γενιές. 


Θεματική και είδος έργων. Η έκθεση είναι ελεύθερη θέματος και κριτήριο επιλογής είναι η αρτιότητα της εικαστικής επεξεργασίας ανεξάρτητως από το ύφος ή το είδος του θέματος που πραγματεύονται τα έργα. Γίνονται δεκτά επιτοίχια αναρτωμενα έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, καθώς και εικαστικά αντικείμενα / γλυπτά κατασκευασμένα με μελάνι και χαρτί, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις/χαρακτηριστικά:
– Τα έργα μπορούν να είναι φιλοτεχνημένα με μαύρο ή/και έγχρωμο μελάνι , υδατοδιαλυτό ή μη, και σε μικρό ποσοστό μπορεί να έχει χρησιμοιποιηθεί βοηθητικά άλλο μέσο (π.χ. μολύβι, ακουαρέλλα) αλλά το μελάνι θα πρέπει να κυριαρχεί ως μέσο με φανερό τρόπο και στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του έργου.
– Τα έργα σε χαρτί πρέπει να είναι κορνιζωμένα.
– Γλυπτά από χαρτί ή εικαστικά αντικείμενα με έντυπα/εκτυπα χαρακτηριστικά με μελάνι πρέπει να έχουν βάση να προσφέρει στατικότητα (όχι βάθρο, αυτό το παρέχουμε εμείς, αλλά βάση για λόγους στατικότητας)
– Το μέγιστο βάρος κανενός έργου, μαζί με το φέρον μέσο του (π.χ. τελάρο, κορνίζα, βάση -αν ειναι γλυπτό ή αντικείμενο, κλπ) δε πρέπει να ξεπερνά τα 7 κιλά.

Τι πρέπει να υποβάλλετε. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο inkonpapergr@gmail.com με θέμα ΜΕΛΑΝΙ 9 τα ακόλουθα:
(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρις κορνίζα/τζάμι.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
(3) Στοιχεια επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας. 

Σημαντικές σημειώσεις. Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω  διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών. Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν. Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα τα ζητούμενα, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται. Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.

Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, και είναι σχετικά με το θέμα, καιθα θέλατε να παρουσιάσετε στο πλαίσιο του project μας. 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και τη Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 στις 23:59′.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Milano Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Santorini Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κύθνος Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα