Σειρά πέντε διαλέξεων με θέμα την επιρροή και τη μετεξέλιξη της μεσσαιωνικής ιπποτικής παράδοσης παράδοση, στην εσωτερική ιπποτική φιλοσοφία και τον εξ αυτής συμβολισμό θα παραχωρήσει ο Λέανδρος Λεφάκης τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2024 στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη.
Η ιπποσύνη αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φαινόμενα του Μεσαίωνα, αναδεικνύοντας στο προσκήνιο τον ιππότη ως εκπρόσωπο ενός ανώτερου ηθικού και πνευματικού κώδικα. Ο ιππότης, περισσότερο από ένας απλός πολεμιστής, γίνεται ένας φορέας ιδεωδών, αξιών και παραδόσεων που αντικατοπτρίζουν την κορυφαία έκφραση του μεσαιωνικού πνεύματος. Ο θρύλος, η ιστορία και η λογοτεχνία της εποχής, με τους συγγραφείς της να γεννούν τους δικούς τους ήρωες, εξυμνούν το ιπποτικό ιδεώδες. Περιπέτειες, έρωτες, αφοσίωση στο καθήκον, ανωτερότητα του πνεύματος έναντι της ύλης, είναι χαρακτηριστικά που διαποτίζουν τα έργα της εποχής.
Η θεωρητική ιπποσύνη του 18ου αιώνα, αν και διακρίνεται από τη μεσαιωνική ιπποσύνη, συνεχίζει να διατηρεί τα βασικά της στοιχεία, ενώ προσθέτει καινούριες διαστάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η ιπποσύνη γίνεται τμήμα του δυτικού εσωτερισμού, συνδεόμενη με τις μυστηριακές και μυητικές οργανώσεις της εποχής. Οργανώσεις όπως οι Ιππότες Ναΐτες, Ιωαννίτες, Εξαγνισμένοι, Σκώτοι και Ροδόσταυροι αναζωογονούν το ιπποτικό ιδεώδες, υιοθετώντας τελετουργικά ιπποτικής έμπνευσης και συνδυάζοντάς το με τις δικές τους θεολογικές, φιλοσοφικές και πνευματικές αντιλήψεις. Οι νέες αυτές οργανώσεις δεν είναι πλέον απλά στρατιωτικές τάξεις αλλά κινήματα που αναζητούν την εσωτερική αλήθεια και την πνευματική ανώτερη γνώση.
Η διάδοση και η αποδοχή αυτών των οργανώσεων στην ευρωπαϊκή κοινωνία δημιουργούν μια νέα μυθολογία που θα κυριαρχήσει για περισσότερα από δύο αιώνες. Μέσα από αυτή τη μυθολογία, ο ιππότης επανεμφανίζεται ως ο εκπρόσωπος ενός ανώτερου κώδικα, ενός πνευματικού δρόμου που οδηγεί στην αλήθεια. Είναι ενδιαφέρον πώς ένας χαρακτήρας, όπως αυτός του ιππότη, που γεννήθηκε στον Μεσαίωνα, συνεχίζει να εξελίσσεται, να προσαρμόζεται και να συνεχίζει να παίζει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτισμική σκέψη. Η διαχρονικότητα του ιπποτικού ιδεώδους αποτελεί τη μαρτυρία της ανθρώπινης ανάγκης για ιδανικά, για παραδείγματα αρετής και για την αναζήτηση της εσωτερικής αλήθειας.
Οι διαλέξεις θα διεξάγονται Δευτέρα, 20:00-21:30, κατά τις ημερομηνίες 8, 15, 22, 29 Ιανουαρίου 2024, 5 Φεβρουαρίου 2024. Κάθε διάλεξη θα καλύπτει διακριτή θεματική ενότητα, εντός του πλασίου του θέματος. Οι επιμέρους θεματικές ενόιτητες θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Ο εισηγητής
Ο Λέανδρος Λεφάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Eίναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Λονδίνου και Κέντ του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2003 αναγορεύτηκε αριστούχος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο "Βιοτεχνολογικές Εφευρέσεις" εκδόθηκε το 2004 με πρόλογο του Γ. Κουμάντου. Εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB). Το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο "Ευρεσιτεχνίες Ανθρώπινων Βλαστοκυττάρων" εκδόθηκε το 2006 με πρόλογο του Γ. Παπαδημητρίου. Έχει εκδώσει τέσσερεις μονογραφίες στον τομέα της διανοητικής ιδιοκτησίας και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 50 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει διδάξει στο Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης (Πανεπιστήμιο Στ. Ελλάδας και νυν Πάντειο Πανεπιστήμιο), αλλά και σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού ως επισκέπτης Καθηγητής. Πλην της νομικής επιστήμης μελετά τις απαρχές της ιστορίας των ανώτερων βαθμών του Τεκτονισμού και, ιδίως, τους σιγήσαντες τεκτονικούς Τύπους και τα τεκτονικά χειρόγραφα του 18ου αιώνα. Έχει συγγράψει πληθώρα βιβλίων και μονογραφιών και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.