Thursday 12 October 2023

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για εικαστικούς καλλιτέχνες | Εικαστική ανθρωπολογία


Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος απευθύνει Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες να υποβάλλουν έργα τους για να συμμετέχουν σε μια έκθεση στον αθηναϊκό χώρο τέχνης Chili Art Gallery (Θησείο, ιστορικό κέντρο Αθηνών) με θέμα “Εικαστική ανθρωπολογία” που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο 2023, και παράλληλα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ARTgrID.

Για την έκθεση θα εκδωθεί κατάλογος στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα.

Στην έκθεση γίνονται δεκτά πρωτότυπα έργα τέχνης οποιουδήποτε ύφους και εικαστικής επεξεργασίας που συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα.



Μπορείτε να υποβάλετε έργα μπορούν να είναι ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, έντυπης ψηφιακής τέχνης, κολλάζ, VideoArt, ψηφιδωτά, γλυπτά. Δεν υπάρχει περιορισμός διαστάσεων, αλλά το βάρος κανενός έργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 10 κιλά.

Εννοιολογικό πλαίσιο. Ο όρος “εικαστική ανθρωπολογία” εμφανίστηκε τον 20ό αιώνα, για να περιγράψει τη μελέτη των ανθρώπων και πολιτισμών μέσω των τεχνών, όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, ακροβατώντας μεταξύ ανθρωπολογίας, κοινωνιολογίας, και αισθητικής. Στο έργο του “Art and Agency: An Anthropological Theory” ο Άγγλος ανθρωπολόγος και εθνογράφος Alfred Gell προτείνει ότι η τέχνη αντικειμενοποιεί ανθρώπινες ιδέες και συναισθήματα, μετατρέποντας τα σε φυσικά αντικείμενα. Ένα έργο τέχνης είναι μέσο διαπραγμάτευσης κοινωνικών σχέσεων και διαλόγου με το κοινό. Ο καλλιτέχνης δρα ως μεσολαβητής μεταξύ του ασυνείδητου κόσμου των συναισθημάτων και της εξωτερικής πραγματικότητας, μετατρέποντας τις αφαιρετικές σκέψεις και τα αισθήματα σε φυσικά αντικείμενα. Η τέχνη γίνεται κοινωνική πρακτική, διαμορφώνοντας κοινωνικές σημασίες. Οι θεατές αντιδρούν στο έργο, αντλώντας από αυτό διάφορες συναισθηματικές, συμβολικές και πνευματικές εννοιολογίες. Σημαντικό στοιχείο της ιδέας της αντικειμενοποίησης του Gell είναι η κοινωνική διάσταση. Οι καλλιτέχνες δεν δημιουργούν απλώς έργα τέχνης για τον εαυτό τους, αλλά τα παρουσιάζουν στην κοινότητα. Οι θεατές, στη σειρά τους, αντιλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν με αυτά τα έργα, δημιουργώντας έτσι μια κοινωνική διάσταση γύρω από την τέχνη. Σε αυτό το πλαίσιο, η αντικειμενοποίηση γίνεται κοινωνική πρακτική, όπου οι ανθρώπινες ιδέες και συναισθήματα διαμορφώνονται, επηρεάζονται και κοινοποιούνται μέσα από την τέχνη. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μια πυκνή δικτύωση κοινωνικών σημασιών γύρω από την τέχνη, ενισχύοντας τη σημασία και το νόημά της στον πολιτισμό.

Τα έργα σε χαρτί πρέπει να είναι κορνιζωμένα, και τα έργα σε καμβά τελαρωμένα.

Ποιός μπορεί να συμμετέχει. Στην έκθεση μπορούν να συμμετέχουν καλλιτέχνες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, και κατοικούν στην Ελλάδα και τη Κύπρο, ανεξάρτητα από τη καταγωγή ή την εθνικότητά τους.

Τι πρέπει να υποβάλλετε. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο artistsartgrid@gmail.com με θέμα ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ τα ακόλουθα:
(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρίς κορνίζα/τζάμι.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
(3) Στοιχεια επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Σημαντικές σημειώσεις.
– Εάν υποβάλλετε φωτογραφία ή έντυπο έργο Digital Art στην υλικοτεχνική περιγραφή του έργου γράφετε τις τελικές διαστάσεις του τυπωμένου που θα αναρτηθεί στην έκθεση σε εκατοστά (ύψος Χ πλάτος), και το υλικό πάνω στο οποίο θα είναι τυπωμένη η φωτογραφία.
– Αν το έργο σας είναι σε άυλη μορφή και δεν έχετε έντυπο αντίγραφο του, υπάρχει δυνατότητα να τυπώσουμε για εσάς υπό όρους: σε αυτή τη περίπτωση αντί για φυσικές διαστάσεις αναγράφετε τις μέγιστες διαστυάσεις αρχείου σε pixels. Αυτό αφορά αποκλειστικά Φωτογραφία και  Digital Art
– Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών. Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν.
– Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται.
– Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.
– Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, είναι σχετικά με το θέμα, και θα θέλατε να παρουσιάσετε στην έκθεση.

Προθεσμία: Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 στις 23:59′.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Milano Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Piraeus Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Santorini Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κύθνος Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα