Tuesday 8 August 2023

H 3Portes παρουσιάζει την "Ecstasy"


Η γκαλερί 3portes παρουσιάζει την έκθεση “Ecstasy” εως τις 31 Αυγούστου, με έργα τεσσάρων γυναικών εικαστικών, τις Eva Borner, Sophie Fardella, Χριστίνα Παπαϊωάννου και Σοφία Τούμπουρα. Η έκσταση, ένα φαινόμενο που από τη φύση του είναι φευγαλέο και υπόκειται σε απίθανη συχνότητα και ένταση, προσκαλείται στους προβληματισμούς των καλλιτεχνών που εκθέτουν με τις δικές τους μοναδικές αισθητηριακές προσεγγίσεις. Καθώς γίνεται αισθητικό αντικείμενο, η επιρροή της διατρέχει κάθε έργο και γίνεται βασικό συστατικό της καλλιτεχνικής εμπειρίας. Ποιητική και ευαίσθητη, αυτή η έκθεση αναδεικνύει διαφορετικές, άτυπες σχέσεις με τον κόσμο, που γεννιούνται από την εξάντληση του πραγματικού τόπου και την έντονη επιθυμία να ταξιδέψουμε προς χώρους με ελεύθερα, θολά και αχνά όρια.  Και τι είναι αυτό που μας γοητεύει τόσο πολύ σε αυτή την ανθρώπινη εμπειρία; Η μέθη, η έκσταση, η μακαριότητα, η κατοχή και η τόλμη. Αυτή η κατάσταση στην οποία το άτομο βρίσκεται σαν να μεταφέρεται έξω από τον εαυτό του και τον αισθητό κόσμο, πάντα γοήτευε την τέχνη. Ο Αντρέ Μπρετόν, ιδρυτής του σουρεαλιστικού κινήματος, δεν έπαψε ποτέ να εξυμνεί αυτό το φαινόμενο, όπου ο κόσμος του φανταστικού και του πραγματικού συναντιούνται για να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης.

Την έκθεση επιμελείται ο καλλιτέχνης Τάσος Καλιακάτσος.

Eva Borner
Η Eva Borner γεννήθηκε στην Ελβετία, απόφοιτος της Σχολής Τέχνης και Σχεδιασμού της Βασιλείας, βρίσκεται στην καρδιά της ελβετικής σκηνής για πάνω από δεκαπέντε χρόνια. “Το φωτομοντάζ παίζει σημαντικό ρόλο στο έργο της. Η ζωγραφική ποιότητα των εικόνων ενισχύεται από το χειροποίητο χαρτί στο οποίο εκτυπώνονται. Σε αυτούς τους “φωτογραφικούς πίνακες”, η καλλιτέχνης κατασκευάζει ονειρικούς κόσμους στους οποίους αναμειγνύονται ο εσωτερικός και ο εξωτερικός χώρος. Στα Flugräume, που παρουσιάζει σε αυτή την έκθεση, τα πουλιά διασχίζουν εσωτερικούς χώρους σε πτήση ή κάθονται ανέμελα στην πλάτη μιας καρέκλας. Οι καταρρέοντες τοίχοι μεταμορφώνονται σε ανοιχτούς ουρανούς, τα ξύλινα πατώματα μετατρέπονται σε νερό και αρκετές βαλίτσες στέκονται περιμένοντας. Τίποτα δεν φαίνεται σταθερό. Οι εικόνες αυτές προκαλούν φαντασιώσεις πτήσης και καταφυγής, καθώς και μια αμφίσημη αίσθηση της ελευθερίας ή της επιθυμίας της. Οι φωτογραφίες των εσωτερικών χώρων τραβήχτηκαν σε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ανήκε σε μια εβραϊκή οικογένεια πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί σε αυτή τη σειρά, ωστόσο, δεν διαμορφώθηκε μόνο από αυτή τη γνώση, αλλά αντανακλά επίσης την απομόνωση που βιώνεται κατά τον πρώτο εγκλεισμό της πανδημίας το 2020, όταν έγιναν αυτοί οι φωτογραφικοί πίνακες.

Sophie Fardella
Η Sophie Fardella είναι γαλλίδα καλλιτέχνης με καταγωγή από την Καραϊβική. Τα έργα της διακρίνονται για την υβριδική τεχνική τους, που αποτελείται από πολιτιστικά σύμβολα και οικεία αντικείμενα με στοιχεία εφήμερα και αιώνια, οργανικά και γραφικά. Για την έκθεση “Extase”, δημιουργεί μια “in situ” εγκατάσταση που συνδυάζει τον κόσμο των ονείρων και του φανταστικού. Με τον τίτλο “la beauté sera Convulsive” (έκφραση που επινόησε ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας André Breton), η εγκατάσταση αποτίει φόρο τιμής στο υπερρεαλιστικό σύμπαν, δημιουργώντας έναν ποιητικό χώρο χωρίς όρια και σύνορα που προσκαλεί τον καθένα να δημιουργήσει τη δική του ιστορία.

Χριστίνα Παπαϊωάννου
Η Χριστίνα Παπαϊωάννου, γεννημένη στην Θεσσαλονίκη, απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου ζει και εργάζεται. Η δημιουργία των έργων της ξεκινά με μια αμφίδρομη περιήγηση τόσο στον εικονικό όσο και στον φυσικό κόσμο, ως συλλέκτης εικόνων και πληροφορίας. Οι ετερόκλητες εικόνες όπως pixels, φυτικά μοτίβα, ζώα, αρχαιοελληνικοί κίονες, κτλ, επεξεργάζονται ψηφιακά ως ready mades για τη δημιουργία υβριδικών αναπαραστάσεων. Η επεξεργασία των εικόνων είναι προσομοιοτική και στην συνέχεια αποδίδονται χειρονακτικά στη ζωγραφική επιφάνεια. Από αφηρημένα τοπία έως σκηνές που θυμίζουν βιντεοπαιχνίδια, αναδύεται μια ιδιότυπη εικονοποιεία, η οποία “παίζει” με τα όρια μεταξύ οικείου και αναπάντεχου. Αυτά τα υβριδικά σενάρια, αρθρώνονται σε μία μη κρυπτογραφημένη γλώσσα που καλεί τον θεατή να την συντάξει και να την ερμηνεύσει από την αρχή, σαν ένα ψυχολογικό τεστ.

Σοφία Τούμπουρα
Η Σοφία Τούμπουρα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, Θεσ/νικη και Κρήτη. Ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, ηχητική/μουσική σύνθεση και κινηματογράφος, υλοποιούνται με παραδοσιακά υλικά, σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και συγκλίνουν σε μια κοινή ουσία με κυρίαχο θέμα την προσπάθεια επίλυσης της συγκρουσιακής σχέσης αστικού πολιτισμού και φύσης. Παιχνίδι αντιθέσεων και συμφιλιώσεων κρατά την σύνθεση σε μία δυναμική τεταμένη ισορροπία. Ανακαλύπτωντάς την αρμονία μέσα στη διαρκή κίνηση, στη πολυσυλλεκτικότητα και στις αναπάντεχες διαδράσεις, ανάλογα με τη στιγμή και την οπτική γωνία. Η σύνθεση δομείται τόσο σε αισθητηριακή όσο και σε εννοιολογική βάση. Το πνεύμα και η ύλη δεν ορίζονται μέσα από την αντίθεσή τους, αλλά αποτελούνται τελικά από την ίδια ουσία.

Γκαλερί 3Portes, Αραβαντινού 5, Ιωάννινα
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, 10:00-14:00 | Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 10:00-14:00 & 18:00-21:00 | Σάββατο, 11:00-15:00

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα