Saturday 5 August 2023

Ψήφισμα για τη δίκαιη αμοιβή των καλλιτεχνών στο Ευρωκοινοβούλιο


Στις συνελεύσεις των Επιτροπών  "Πολιτισμός" (CULT) και "Απασχόληση" (EMPL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσιάστηκε στις αρχές Ιουλίου  κοινό ψήφισμα που ζητεί να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο που θα εξασφαλίζει δίκαιη αμοιβή, θα διευκολύνει την διασυνοριακή κινητικότητα και θα καταργήσει δομικά άνισα και καταχρηστικά στοιχεία που επηρεάζουν τους δημιουργικούς εργαζομένους σε όλη την ΕΕ. Η πρωτοβουλία εστιάζει σε συγκεκριμένες πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον πολιτιστικό τομέα. Για παράδειγμα, ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων στον τομέα είναι διπλάσιος από τον γενικό πληθυσμό, και ο σεξουαλικός παρενοχλητισμός είναι τρεις φορές υψηλότερος, σύμφωνα με δεδομένα του Eurofound, του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας.



Το 2021, 7,4 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνταν στον πολιτιστικό τομέα σε όλη την ΕΕ. Η Ισπανία και η Βέλγιο, οι δύο χώρες που ετοιμάζονται να αναλάβουν την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και να διαμορφώσουν εν μέρει τη λήψη πολιτικών αποφάσεων κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, έχουν συμπεριλάβει την υιοθέτηση ενός "καθεστώτος του καλλιτέχνη" στα σχέδιά τους για την ανάκαμψη από την πανδημία. Η Ισπανία πρόκειται να προεδρεύσει σε ένα υπουργικό διάλογο αφιερωμένο σε αυτό το θέμα το φθινόπωρο. Σε άλλες χώρες δημιουργούνται πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση δίκαιης αμοιβής για τους καλλιτέχνες, όπως ο Κώδικας Σωστής Πρακτικής της Ολλανδίας, η Διαδικασία Δικαιοσύνης της Αυστρίας και το Βασικό Εισόδημα για τις Καλές Τέχνες της Ιρλανδίας. 

Άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζονται από την έκθεση είναι η αναγνώριση των διπλωμάτων και των πιστοποιητικών που εκδίδονται από ένα κράτος μέλος από όλα τα υπόλοιπα, καθώς και οι προκλήσεις που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση. Η Επιτροπή πρέπει να αξιολογήσει "τις προκλήσεις που προκύπτουν από το περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη" στον πολιτιστικό τομέα, λέει το ψήφισμα του κοινοβουλίου. Μέσω αυτής της έκθεσης, το κοινοβούλιο ζητά από την Επιτροπή μια επίσημη απόφαση, αντί για μια οδηγία - και τα δύο είναι δεσμευτικά για τα κράτη μέλη, αλλά η δεύτερη θα ήταν πιο ισχυρή. Ως τέτοιο, οι κριτικοί λένε ότι η κίνηση μπορεί να λείπει από τη φιλοδοξία που χρειάζεται για να εφαρμοστούν πραγματικά αυτές οι πρακτικές σε όλη την Ευρώπη.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Milano Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Piraeus Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Santorini Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κύθνος Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα