Thursday 13 July 2023

Ελευθερία & δημιουργία | Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς


Οι εικαστικοί επιμελητές  Βέρα Κατρανίδου και  Πάρης Καπράλος απευθύνουν Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες να υποβάλλουν έργα τους για να συμμετέχουν σε μια έκθεση στον αθηναϊκό χώρο τέχνης Luminous Eye (Ακρόπολη, ιστορικό  κέντρο Αθηνών) με θέμα “Ελευθερία & Δημιουργία: Δεσμοί χωρίς δεσμά” που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο 2023, και παράλληλα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας  ARTgrID

Για την έκθεση θα εκδωθεί δίγλωσσος κατάλογος στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα.


Στην έκθεση γίνονται δεκτά πρωτότυπα έργα τέχνης οποιουδήποτε ύφους και εικαστικής επεξεργασίας που συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα. Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, τα έργα μπορούν να είναι ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, έντυπης ψηφιακής τέχνης, κολλάζ, VideoArt, εικαστικό αντικείμενο, κεραμικά, ψηφιδωτά, επιδαπέδια γλυπτά. Δεν υπάρχει περιορισμός διαστάσεων, αρκεί το βάρος κανενός έργου να μη ξεπερνά τα 10 κιλά.

Εννοιολογικό πλαίσιο. Η ανθρώπινη δημιουργικότητα αναπτύσσεται με τη προυπόθεση της ελευθερίας. Οι καλλιτέχνες αποτυπώνουν στα έργα τους μεταφράζοντας την ανθρώπινη εμπειρία σε μορφές και συμβολισμούς που συμπυκνώνουν τον Πολιτισμό. Η δημιουργικότητα συνδέεται άρρηκτα με την ανάγκη να είμαστε ελεύθεροι, όχι μόνο από εξωτερικούς περιορισμούς, αλλά και από εμπόδια που απορρέουν από τον εσωτερικό μας κόσμο. Ο Σαρτρ επισημαίνει: “Η ελευθερία είναι η απόλυτη ανάγκη και η πηγή κάθε δημιουργικότητας”. Η φράση αυτή αναφέρεται στο έργο του Σαρτρ “Οι Ουδέτεροι” (Les Mains Sales) και αποτελεί έναν από τους στόχους του Σαρτρ να εξετάσει τη σχέση μεταξύ ελευθερίας και δημιουργικότητας. Όταν αισθανόμαστε ελεύθεροι, μπορούμε να αναπτύξουμε και να εκφράσουμε τον πυρήνα της ύπαρξής μας με τον τρόπο που μόνο η τέχνη μπορεί να προσφέρει. Ο Πικάσο είχε επίγνωση του δεσμού ανάμεσα στη δημιουργική πράξη και την ελευθερία, δηλώνοντας: “Η τέχνη είναι η ελευθερία να δημιουργείς χωρίς την ανάγκη να εξασφαλίζεις την επιβίωσή σου”. Μέσα από την επιλογή τους να αφήσουν ελεύθερη την φαντασία τους να οδηγήσει τη δημιουργία τους, οι καλλιτέχνες διασχίζουν τα όρια του συμβατού και εξερευνούν νέα οράματα. Ο Καντ επισημαίνει: “Η φαντασία δεν εξαρτάται από τον περιορισμό των αισθητηρίων εντυπώσεων ή από την επίγνωση των πραγμάτων, αλλά μάλλον εξαρτάται από τη διάθεση του πνεύματος”. Αυτή η διάθεση απελευθερώνει τη φαντασία να ανθίσει και να εμφανίσει νέες ιδέες και νέα προοπτικά. Οι καλλιτέχνες αποτελούν παραδείγματα της παραπάνω θεωρίας, αφού προκειμένου να δημιουργήσουν κατακτούν την ελευθερία να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία. Ο φιλειρηνιστής ζωγράφος και γλύπτης Στερίκας Κούλης, άφησε πενυματική παρακαταθήκη στο τοίχο του σπιτιού του στις όχθες του Σακουλέβα στη Φλώρινα ένα κείμενο με επωδό: “Δημιουργία σημαίνει ελευθερία”. Πόσο ελεύθερος όμως μπορεί να είναι οποιοσδήποτε σήμερα; Πως οι δεσμοί μας με αόρατα δεσμά μας καθηλώνουν;

Τα έργα σε χαρτί πρέπει να είναι κορνιζωμένα, και τα έργα σε καμβά τελαρωμένα.  

Τι πρέπει να υποβάλλετε. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο artistsartgrid@gmail.com με θέμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τα ακόλουθα:
(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρίς κορνίζα/τζάμι.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
(3) Στοιχεια επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας. 

Σημαντικές σημειώσεις.

– Εάν υποβάλλετε φωτογραφία ή έντυπο έργο Digital Art στην υλικοτεχνική περιγραφή του έργου γράφετε τις τελικές διαστάσεις του τυπωμένου που θα αναρτηθεί στην έκθεση σε εκατοστά (ύψος Χ πλάτος)!

– Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω  διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών.  Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν.

– Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται.

– Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.

– Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, είναι σχετικά με το θέμα, και θα θέλατε να παρουσιάσετε στην έκθεση. 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και τη Κυριακή  23 Ιουλίου 2023 στις 23:59′.


*Το φόντο της Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος είναι λεπτομέρεια έργου του ζωγράφου Foti Kllogjeri. Πληροφορίες για τον καλλιτέχνη  στην ιστοσελίδα του ΕΔΩ.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα