Wednesday 7 June 2023

Summertime ....και η ζωή είναι εύκολη; -Open Call σε πρωτότυπη θερινή έκθεση στην Ακρόπολη



Οι εικαστικοί επιμελητές  Βέρα Κατρανίδου και  Πάρης Καπράλος απευθύνουν Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες να υποβάλλουν έργα τους για να συμμετέχουν σε μια έκθεση για το τέλος της τρέχουσας σεζόν στον αθηναϊκό χώρο τέχνης Luminous Eye (Ακρόπολη, ιστορικό  κέντρο Αθηνών) “Summertime”  τον Ιούλιο 2023, και παράλληλα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας  ARTgrID

Στην έκθεση γίνονται δεκτά πρωτότυπα έργα τέχνης οποιουδήποτε ύφους και εικαστικής επεξεργασίας που συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα.

Εννοιολογικό πλαίσιο. H σύνθεση του George Gershwin σε στίχους του DuBose Heyward “Summertime” παρουσιάστηκε στην όπερα “Porgy and Bess” το 1935 και επρόκειτο να γίνει μια από τις πιο ηχογραφημένες και ερμηνευμένες συνθέσεις τζαζ όλων των εποχών. Η όπερα «Porgy and Bess». Το «Summertime» τραγουδιέται από τη Κλάρα ως νανούρισμα στο μωρό της. Οι στίχοι του τραγουδιού δίνουν μια εικόνα ενός χαλαρού και ειδυλλιακού καλοκαιριού, όπου η ζωή είναι απλή και η φύση ανθίζει, περιγράφοντας έναν ονειρικό κόσμο, όπου οι ανησυχίες ξεχνιούνται και όπου η αγάπη και η ευτυχία αφθονούν. Το τραγούδι με τον αργό ρυθμό και τη μελαγχολική μελωδία του κατάφερε να γίνει ένα πανανθρώπινο σύμβολο διότι συν τοις άλλοις απευθύνεται σε ένα παιδί. Και, αν οι καλοκαιρινές διακοπες έχουν ένα κοινό θυμικό σημείο αναφοράς, αυτό αδιαμφησβήτητα είναι οι διακοπές της παιδικής ηλικίας, οι οποίες αφήνουν ανεξίτηλο σημάδι πάνω μας. Αναπτύσσεται η κοινωνικότητα, ανακαλύπτονται νέες δραστηριότητες, ενισχύεται η βιωματική μάθηση, λειτουργούν ίσως είναι αυτή η χαμένη αναμελιά που αναζητουμε. Οι διακοπές αφήνουν ένα μοναδικό εξελιγκτικό σημάδι πάνω στα παδικά χρόνια. Η Συστημική προσέγγιση της Ψυχολογίας (που προτείνει ότι οι οικογένειες είναι αλληλοεξαρτώμενα συστήματα στα οποία η συμπεριφορά κάθε μέλους επηρεάζει τη συμπεριφορά ολόκληρου του συστήματος) βλέπει το χρόνο που περνάμε μαζί σαν οικογένεια ως ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση ισχυρών οικογενειακών σχέσεων, που μπορούν να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν την οικογενειακή επικοινωνία και συνοχή. Αλλά και στην ενήλικη ζωή, δίνουν αφορμή να βρούμε χρόνο για τον εαυτό μας, να “μην κάνουμε τίποτα” χωρίς ενοχές, να πάμε να ανακαλύψουμε άλλα μέρη, να ξανα-ανακαλύψουμε την ομορφιά της φύσης και τη θέση μας σε αυτή, να γνωρίσουμε άλλους τόπους εντός ή εκτός της χώρας μας, να αλληλεπιδράσουμε με διαφορετικούς ανθρώπους. Συχνά κατηγορούμενο ως “η περίοδος της τεμπελιάς” οι καλοκαιρινές διακοπές ίσως είναι μία από τις γλυκύτερες και παράλληλα χρησιμότητερες επιπτώσεις της νεωτερικότητας στο κόσμο σήμερα. 

Είδος έργων. Γίνονται δεκτά έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, έντυπης ψηφιακής τέχνης, κολλάζ, VideoArt, εικαστικό αντικείμενο, κεραμικά, ψηφιδωτά, επιδαπέδια γλυπτά. Ενδεικτικά αλλά όχι αποκλειστικά, οι επιμελητές θα δουν έργα ανθρωποκεντρικά έργα, τοπιογραφία, ταξιδιωτική φωτογραφία, αλλά και έργα που αποτυπώνουν το ανθρώπινο στίγμα σε συμβολικό ή σημειολογικό επίπεδο -οριμένως θα γίνουν δεκτές κατασκευές και εικαστικά αντικείμενα κατασκευασμένα από υλικά που θυμίζουν καλοκαίρι, διακοπές, τη παιδική ηλικία αλλά και το “παιδί” που κρύβουμε όλοι μέσα μας μέχρι τη κατάληξη μας, καθώς επίσης εννοιολογικά έργα. 

Τα έργα σε χαρτί πρέπει να είναι κορνιζωμένα, και τα έργα σε καμβά τελαρωμένα. 

Τι πρέπει να υποβάλλετε. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο artistsartgrid@gmail.com με θέμα SUMMERTIME τα ακόλουθα:
(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρίς κορνίζα/τζάμι.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
(3) Στοιχεια επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας. 

Σημαντικές σημειώσεις.
– Εάν υποβάλλετε εγκατάσταση μπορείτε να προτείνετε μέχρι 2 διαφορετικές εγκαταστάσεις , εκ των οποίων οι Επιμελητές θα επιλέξουν τη μία. Οι εγκαταστάσεις υλοποιούνται με δικά σας έξοδα και υλικοτεχνική υποδομή, ενώ την κατασκευή τους θα φροντίσετε προσωπικά ή συνεργείο σας. Η Διοργάνωση δεν κατασκευάζει, ούτε χρηματοδοτεί τη κατασκευή των εγκαταστάσεων σας. Αν υποβάλλετε εγκατάσταση, επιτοίχια ή επιδαπέδια, θα πρεπει να γνωστοποιήσετε στη Διοργάνωση τις ελάχιστες απαιτητές διαστάσεις της ανεξάρτητα αν αυτές είναι μεταβλητές, ως ενδεικτικό μέγεθος. 

– Εάν υποβάλλετε φωτογραφία ή έντυπο έργο Digital Art στην υλικοτεχνική περιγραφή του έργου γράφετε τις τελικές διαστάσεις του τυπωμένου που θα αναρτηθεί στην έκθεση σε εκατοστά, όχι την ανάλυση σε pixels!

– Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω  διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών. Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν.

– Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται.

– Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.

– Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, είναι σχετικά με το θέμα, και θα θέλατε να παρουσιάσετε στην έκθεση. 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και τη Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 στις 23:59′ (εκ παρατάσεως).

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Milano Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Piraeus Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Santorini Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κύθνος Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα