Tuesday 9 May 2023

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος | Το ορατό και το αόρατο


Οι εικαστικοί επιμελητές  Πάρης Καπράλος και Τέρη Πάσχου απευθύνουν Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες να υποβάλλουν έργα τους για να συμμετέχουν στην έκθεση διερεύνησης της σχέσης Αφαίρεσης και Παράστασης στη Σύγχρονη Τέχνη "Το ορατό και το αόρατο" που θα παρουσιάσει στο χώρο τέχνης του ιστορικού κέντρο των Αθηνών Luminous Eye τέλη Ιουνίου 2023, και παράλληλα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας  ARTgrID

Στην έκθεση γίνονται δεκτά πρωτότυπα έργα τέχνης οποιουδήποτε ύφους και εικαστικής επεξεργασίας, παραστατικά ή μη, τα οποία μπορούν να συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα. 

Εννοιολογικό πλαίσιο. Η σύγχρονη τέχνη χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος προσεγγίσεων και τεχνικών που αμφισβητούν τις παραδοσιακές έννοιες της Παράστασης και της Αφαίρεσης. Ενώ αυτές οι δύο πτυχές της τέχνης μπορεί να φαίνονται να έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, συχνά συνυπάρχουν και διασταυρώνονται με συναρπαστικούς τρόπους.

Η Αφαίρεση ως διαδικασία απλοποίησης, μείωσης ή παραμόρφωσης της πραγματικότητας, όπου οι μορφές μετατρέπονται σε πιο ουσιαστικά, εννοιολογικά ή αισθητικά στοιχεία, επιτρέπει στους καλλιτέχνες να εκφράσουν συναισθήματα, αισθήσεις ή ιδέες χωρίς να περιορίζονται από τις απαιτήσεις του ρεαλισμού ή της αναπαράστασης. Στη σύγχρονη τέχνη, η αφαίρεση μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, από χειρονομία, ζωγραφική σε χρωματικό πεδίο ή γεωμετρική αφαίρεση έως ψηφιακά μέσα, βίντεο ή περφόρμανς. Η αφαίρεση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τους καλλιτέχνες για να εκφράσουν τις υποκειμενικές τους εμπειρίες, να εξερευνήσουν νέες αισθητικές δυνατότητες ή να αμφισβητήσουν την αντίληψη της πραγματικότητας από τον θεατή.

Οι παραστατικές προσεγγίσεις συχνά συνδέονται με παραδοσιακές μορφές τέχνης όπως η ζωγραφική, η γλυπτική ή η φωτογραφία, όπου ο στόχος είναι να αποτυπωθεί η φυσική εμφάνιση του θέματος με υψηλό βαθμό ακρίβειας. Ωστόσο, οι σύγχρονοι καλλιτέχνες αμφισβήτησαν αυτή την έννοια χρησιμοποιώντας την αναπαράσταση με αντισυμβατικούς τρόπους, όπως παραμορφώνοντας, κατακερματίζοντας ή επανασχεδιάζοντας οικείες εικόνες για να δημιουργήσουν νέα νοήματα. Η αναπαράσταση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων, την έκφραση της πολιτιστικής ταυτότητας ή την ανατροπή κυρίαρχων αφηγήσεων.

Στην έκθεση με θέμα «Το ορατό και το αόρατο», οι καλλιτέχνες καλούνται να εξερευνήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ αφαίρεσης και αναπαράστασης στη σύγχρονη τέχνη. Μπορούν να δημιουργήσουν έργα που θολώνουν τα όρια μεταξύ αυτών των δύο τρόπων έκφρασης ή να τα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν ένταση και αντίθεση. Μπορούν επίσης να διερευνήσουν πώς η αφαίρεση και η αναπαράσταση μπορούν να συνδυαστούν επιλεκτικά για να δημιουργήσουν νέες μορφές νοήματος, να αμφισβητήσουν υποθέσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ μορφής και περιεχομένου ή να ωθήσουν τα όρια του τι μπορεί να είναι η τέχνη.

Είδος έργων. Στην έκθεση θα γίνουν δεκτά έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, έντυπης ψηφιακής τέχνης, κολλάζ (αναλογικο και ψηφιακό), VideoArt, εγκαταστάσεις. Παράλληλα καλούνται καλλιτέχνες να υποβάλλουν προτάσεις τους για περφορμανς.

Τα έργα σε χαρτί πρέπει να είναι κορνιζωμένα, και τα έργα σε καμβά τελαρωμένα.

Τι πρέπει να υποβάλλετε
. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο artistsartgrid@gmail.com με θέμα ΟΡΑΤΟ τα ακόλουθα:
(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρις κορνίζα/τζάμι.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
(3) Στοιχεια επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας. 

Σημαντικές σημειώσεις.

  • Εάν υποβάλλετε εγκατάσταση μπορείτε να προτείνετε μέχρι 2 διαφορετικές εγκαταστάσεις , εκ των οποίων οι Επιμελητές αν θα επιλέξουν τη μία. Οι εγκαταστάσεις υλοποιούνται με δικά σας έξοδα και υλικοτεχνική υποδομή, ενώ την κατασκευή τους θα φροντίσετε προσωπικά ή συνεργείο σας. Η Διοργάνωση δεν κατασκευάζει, ούτε χρηματοδοτεί τη κατασκευή των εγκαταστάσεων σας. Αν υποβάλλετε εγκατάσταση, επιτοίχια ή επιδαπέδια, θα πρεπει να γνωστοποιήσετε στη Διοργάνωση τις ελάχιστες απαιτητές διαστάσεις της ανεξάρτητα αν αυτές είναι μεταβλητές, ως ενδιεκτικό μέγεθος. 

  • Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω  διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών. Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν.

  • Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται.

  • Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.

  • Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, και είναι σχετικά με το θέμα, και θα θέλατε να παρουσιάσετε στην έκθεση. 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 στις 23:59'.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα