Thursday 26 January 2023

Πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής σε έκθεση με θέμα "Τerrain vague -Μεταβατικά Τοπία"


Πρόσκληση Ενδιαφέροντος συμμετοχής στην έκθεση Τerrain vague -Μεταβατικά Τοπία απευθύνει ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος. Η έκθεση με φυσική παρουσία θα λάβει χώρα σε γνωστό χώρο τέχνης της Αθήνας τον Μάρτιο 2023, και παράλληλα θα είναι και διαδικτυακά επισκέψιμη με την υποστήριξη της ARTgrID. Γίνονται δεκτά έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, έντυπης ψηφιακής τέχνης, και κολλάζ (αναλογικού και ψηφιακού). Προθεσμία υποβολής μέχρι και τη Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023.


Εννοιολογικό πλαίσιο.
Ως Μεταβατικά Τοπία ορίζονται στην αρχιτεκτονική και το design πόλεων οι παραστάσεις που γεννιούνται σε όσους μετακινούνται στη πόλη, στο πλαίσιο καθημερινών διαδρομών, περιπλάνησης, ή διέλευσης. Ο άνθρωπος της πόλης μετακινείται καθημερινά, είτε για να μεταβεί από τον τόπο διαμονής του στον τόπο εργασίας, είτε για δεκάδες άλλους λόγους, χωρίς αυτό να αποτελεί γεγονός, παρά μια αναπόφευκτη διεργασία. Το τοπίο της πόλης συχνά θεωρείται στερούμενο ενδιαφέροντος από όσους το διατρέχουν καθημερινά με σκοπό να φτάσουν στο προορισμο τους. 

Ο Ισπανός αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Manuel de Solà-Morales i Rubió εφηύρε τον όρο terrain vague για να περιγράψει τα αδιάφορα μεταβατικά τοπία. Έγραφε πως αυτά τα μέρη υπάρχουν εκτός του αποτελεσματικού κυκλώματος της πόλης. Με λίγα λόγια, είναι ξένες προς το αστικό σύστημα, διανοητικά “εκτός” του φυσικού εσωτερικού της πόλης, αρνητικές εικόνες. Ολοένα και συχνότερα εικαστικοί καλλιτέχνες διερευνούν με τα έργα τους την εντύπωση/επίδραση αυτής της πτυχής του αστικού τοπίου. Θα έλεγε κανείς ότι δύο προσεγγίσεις στο αστικό τοπίο κυριαρχούν στη τέχνη αυτή τη στιγμή: η "στοχαστική" που επιδιώκει την απομάκρυνση των αφηγηματικών ή ιστορικών στοιχείων με την παρουσίαση μιας εικόνας που φιλοδοξεί να γίνει εφαλτήριο σκέψης, και την ερμηνευτική που προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το τοπίο ως σύνολο σημειολογικών παραστάσεων. Κοινωνικά και οικολογικά ζητήματα ανακύπτουν και από τις δύο. 

Ο αντίκτυπος της εννοιολογικής τέχνης και το αφήγημα μιας πολιτισμικής απαισιοδοξίας -επίγονος μιας φιλοσοφικής ενατένισης του Δυτικού κόσμου τις τελευταλίες δεκαετίες που ανέσυρε ο μεταμοντέρνος λόγος, προκάλεσαν μια ανάλογη μετατόπιση στη τοπιογραφία. Παράλληλα, κοινωνιολογικές θεωρήσεις υποστηρίζουν ότι η αισθητική απόλαυση ενός τοπίου συνδέεται ευθέως με τους όρους διασφάλισης της επιβίωση μας μέσα σ’ αυτό. Η habitat theory για την οποία θεωρητικολόγησε ο Βρετανός γεωγράφος Jay Appleton, προσπαθεί να συνδέσει την αισθητική ευχαρίστηση στην βίωση του τοπίου με τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες για την βιολογική μας επιβίωση μέσα σε αυτό. Μια δεύτερη υπόθεσή του, η prospect-refuge theory ανοίγει τον δρόμο στην ανάλυση των τοπίων σε σχέση με την στρατηγική αποτίμηση τους ως πιθανώς κατοικίσιμα περιβάλλοντα.

*Το φόντο του γραφιστικού θέματος της Πρόσκλησης 
είναι λεπτομέρεια έργου του ζωγράφου Foti Kllogjeri.

Θεματική και είδος έργων. Στην έκθεση θα γίνουν δεκτά έργα αστικού και μη τοπίου, ιδίως έργα που αποτυπωνουν τη βίωση στη ζωή στη πόλη, όλα όσα βλέπει κανείς, μικρά η μεγάλα στις αστικές και περιαστικές διαδρομές. Γίνονται δεκτά έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, έντυπης ψηφιακής τέχνης, και κολλάζ (αναλογικού και ψηφιακού), με τις ακόλουθες προϋποθέσεις/χαρακτηριστικά:
- Τα έργα σε χαρτί πρέπει να είναι κορνιζωμένα, και τα έργα σε καμβά τελαρωμένα.
- Καμία διάσταση αναρτώμενου εργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 80 εκατοστά: για τα κορνιζωμένα έργα αυτό αφορά τη τελική διάσταση της κορνίζας (είναι κατανοητό ότι ίσως δεν έχετε κορνιζωμένα τα έργα σας εφόσον αυτά είναι σε χαρτί, οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε πως τα έργα θα πρέπει να είναι τέτοιων διαστάσεων ώστε να είναι εφικτό να τοποθετηθούν σε κορνίζα που να μη ξεπερνά τα 80 εκατοστά).
- Το μέγιστο βάρος κανενός έργου, μαζί με το φέρον μέσο του (π.χ. τελάρο, κορνίζα, κλπ) δε πρέπει να ξεπερνά τα 7 κιλά.

Τι πρέπει να υποβάλλετε
. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο krallisargiris@gmail.com με θέμα ΤΟΠΙΑ τα ακόλουθα:
(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρις κορνίζα/τζάμι.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
(3) Στοιχεια επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας. 

Σημαντικές σημειώσεις. Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω  διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών. Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν. Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται. Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.

Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, και είναι σχετικά με το θέμα, και θα θέλατε να παρουσιάσετε στην έκθεση. 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 στις 23:59'.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα