Tuesday 10 January 2023

Το Επιγραφικό Μουσείο παρουσιάζει την έκθεση «Διάλογος» του Andrea Valleri


Στην έκθεση «Διάλογος» παρουσιάζονται 34 έργα του καλλιτέχνη επηρεασμένα από την αρχαία Ελλάδα, τους αρχαίους μύθους και την κλασική τέχνη και αποδίδονται με τη γλώσσα της pop art. Ο Andrea Valleri χρησιμοποιεί τη γλώσσα της pop art μέσα από μια διαδρομή ανακάλυψης του παρελθόντος. Οι πίνακες ζωγραφικής του είναι πλούσιοι σε έννοιες που βασίζονται σε αρχέτυπα και γράμματα, τονίζοντας μια σύγχρονη, αρθρωτή και επικοινωνιακή ανάμνηση, την οποία αντλεί ο ίδιος από την ανάκτηση της ιστορικής μνήμης.

Τα έργα του Andrea Valleri που παρουσιάζονται στο Επιγραφικό Μουσείο – όπου φυλάσσονται οι σημαντικότερες γραπτές μαρτυρίες της μνήμης – αναδεικνύουν έναν διαφορετικό τρόπο έκφρασης και ανακάλυψης της κλασικής τέχνης, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει στη σύγχρονη εμπειρία και να αποκτά πιο βαθιές ρίζες μέσα στην ύπαρξή μας.

Η οπτική του φωτίζει την υπερχρονική αξία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, καθώς η αρχαιότητα αντιμετωπίζεται ως μια δυναμική που διαρκώς εξελίσσεται.

Ο Andrea Valleri είναι καθηγητής Φιλοσοφίας και Αρχαίων Ελληνικών στο ινστιτούτο «CAVANIS» της Βενετίας και καταξιωμένος εικαστικός με πλήθος προσωπικών εκθέσεων στο εξωτερικό και την Ελλάδα (πρόσφατα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως Σάμου με τον τίτλο «Παράλληλες Πορείες»).

Επιμέλεια έκθεσης: δρ Μαριάννα Σαβράμη, Αρχιτέκτων – Μηχανικός ΥΠΠΟΑ

Ο Andrea Valleri γεννήθηκε στη Βενετία στις 14 Δεκεμβρίου 1959. Μετά από κλασσικές σπουδές Γυμνασίου, αποφοίτησε στη φιλοσοφία απ΄το Πανεπιστήμιο, το 1985. Βενετός στην καταγωγή και Έλληνας από «υιοθεσία», όπως λέει ο ίδιος, ξεκίνησε τη διδακτική του καριέρα ως αναγνώστης μητρικής ιταλικής γλώσσας στην Αθήνα. Από το 1989 διδάσκει φιλοσοφία στο Ινστιτούτο” CAVANIS” της Βενετίας.  Στα έργα του η συμβολική δύναμη των αρχαίων μύθων και τα σενάρια του κλασικού κόσμου συνοδεύονται από μια σύγχρονη γλώσσα που προέρχεται από την Pop-Art, η οποία ενισχύει το μήνυμα για τον σύγχρονο επισκέπτη. Η πνευματική και φιλοσοφική του έρευνα, τείνει στη δημιουργία μιας τέχνης που αποτελείται από αλληλοδιείσδυση θραυσμάτων, μία σύνθεση δηλαδή ιστορικής και συλλογικής πολιτιστικής μνήμης. Η τέχνη του Valleri θέλει να επανασυνδέσει τον θεατή με την ιστορική παράδοση από την οποία προέρχεται και της οποίας αποτελεί τα στερεά θεμέλια. Στην πραγματικότητα, είναι ο ελληνικός πολιτισμός που αναδύεται, τόσο στο επίπεδο των υποκειμένων όσο και ως υποσυνείδητη διάσταση, αφού ο καλλιτέχνης τον θεωρεί σημασιολογικά, ως την ιδανική και επιστημολογική μήτρα ολόκληρης της Δυτικής παράδοσης. Τα έργα ζωγραφικής του, παρουσιάζονται ως συναθροίσεις εικόνων και λέξεων, σημάδια ενός «παρόντος» το οποίο επαναπροσδιορίζεται συνεχώς, στα αρχέτυπα του κλασικισμού, διαβρωμένο μεν από το χρόνο, αλλά ταυτόχρονα ακλόνητο, είναι δηλαδή εκείνος ο κλασικισμός που παραμένει ένα ανεξίτηλο σύστημα σημασιολογικών αναφορών επάνω στο οποίο ασκούνται οι ανθρώπινες ερμηνευτικές ικανότητες. Τα έργα ζωγραφικής του, συνοδεύονται επίσης από έργα γλυπτικής που, με βάση το γνωστό πλατωνικό δόγμα της «ανάμνησης-μνήμης», παρουσιάζονται ως συνθέσεις ξύλου και πέτρας. Η ένωση αυτών των δύο υλικών, που προέρχεται από μια μεταφορά που περιέχεται στον Φαίδρο του Πλάτωνα, εκφράζει την απλή και βαθιά αξία της μνήμης, ως συνάρτηση της ανάπτυξης της γνώσης αλλά και της αίσθησης της ύπαρξης. Τα θέματα, σκόπιμα «θολά» με την πρώτη ματιά, επιτρέπουν στον εαυτό τους να «ανακαλυφθούν» από τον προσεκτικό επισκέπτη, ο οποίος θα ανακαλύψει τις αναφορές που συλλέχθηκαν από μύθους αλλά και ιστορίες του δυτικού πολιτισμού.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα