Monday 12 December 2022

Φεστιβάλ Λυρικός Νότος | Booklover’s Point: Εκεί όπου η μουσική συναντά τον λόγο


Ο νέος κύκλος εκδηλώσεων Booklover’s Point: Εκεί όπου η μουσική συναντά τον λόγο του Φεστιβάλ Λυρικός Νότος, μια συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής –Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου– με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, φέρνει τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις όπου η μουσική γίνεται λόγος και ο λόγος μουσική. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό με σειρά προτεραιότητας. 

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με το μουσικό αναλόγιο Ἀλητικὸς αὐτοῖς ὁ βίος καὶ ἄγριος, που θα παρουσιαστεί στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, στις 19.00. Ακολουθεί το παραμύθι Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας του Όσκαρ Ουάιλντ, μια μουσική σπουδή πάνω στο θέμα από την πρώτη σουίτα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και το «Youkali» του Κουρτ Βάιλ, στην Παιδική Δημοτική Βιβλιοθήκη Παλαιού Φαλήρου την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, στις 19.00. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την παρουσίαση της λυρικής περφόρμανς Ε.Π. – Ενωμένες πάντα, βασισμένης στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό έργο της Ζωρζ Σαρή, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλίμου ΘΟΠΑΑ την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, στις 20.00. 

Οι εκδηλώσεις Booklover’s Point συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους μέσω του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής.

Μουσικό αναλόγιο
Ἀλητικὸς αὐτοῖς ὁ βίος καὶ ἄγριος
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 • Ώρα έναρξης: 19.00
Πύργος Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Επιλογή κειμένων: Έφη Γιαννοπούλου
Τραγούδι: Μαργαρίτα Συγγενιώτου
Πιάνο: Τίτος Γουβέλης
Ηθοποιοί: Ευσταθία Λαγιόκαπα, Άρης Λάσκος 
Το μουσικό αναλόγιο με τίτλο Ἀλητικὸς αὐτοῖς ὁ βίος καὶ ἄγριος βασίζεται σε κείμενα που περιγράφουν την περιπέτεια της προσφυγιάς, τα οποία συνδιαλέγονται με μουσικές των Μπαχ, Χαίντελ, Φρανκ, Σαιν-Σανς, Σούμπερτ και Μενόττι. Η επιλογή των κειμένων έγινε από την Έφη Γιαννοπούλου. Ερμηνεύει η Μαργαρίτα Συγγενιώτου με τη συνοδεία του Τίτου Γουβέλη στο πιάνο και συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ευσταθία Λαγιόκαπα και Άρης Λάσκος. 
Βίος αλητικός, δηλαδή περιπλανώμενος, όχι έτσι εξαρχής, αλλά λόγω της συμφοράς και της ανάγκης… Φυγή και καταδίωξη… Θα βρουν άραγε οι περιπλανώμενοι του κόσμου μας τη ζεστασιά μιας φάτνης, ένα γλυκό νανούρισμα και ένα χαρούμενο άγγελμα, ένα ορατόριο που θα μιλά για το δικό τους δύσκολο ταξίδι;


Μουσικό αναλόγιο
Όσκαρ Ουάιλντ
Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας
Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 • Ώρα έναρξης: 19.00
Παιδική Δημοτική Βιβλιοθήκη Παλαιού Φαλήρου (Αίαντος 28 & Σπάρτης)

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χατζής
Αφήγηση, ερμηνεία: Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου
Μουσικοί: Δημήτρης Βεντουράκης (πλήκτρα), Θέμης Βασιλείου (κιθάρα), Δημήτρης Ζερβός (κρουστά)

Το αγαπημένο παραμύθι Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας, μια από τις ομορφότερες ιστορίες που έχει γράψει ο Όσκαρ Ουάιλντ, θα παρουσιαστεί σε αφήγηση και ερμηνεία της ηθοποιού Ρουμπίνης Βασιλακοπούλου με τη συνοδεία των μουσικών Δημήτρη Βεντουράκη (πλήκτρα), Θέμη Βασιλείου (κιθάρα) και Δημήτρη Ζερβού (κρουστά). Πρόκειται για μια μουσική σπουδή πάνω στο θέμα από την πρώτη σουίτα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και το «Youkali» του Κουρτ Βάιλ, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Χατζή.

Ο Ευτυχισμένος πρίγκιπας είναι ένα παραμύθι για την αιώνια μάχη του καλού και του κακού. Ένας διάλογος αφηγηματικού λόγου και μουσικής. Η αφήγηση γεννάει τη μουσική και η μουσική εξελίσσει την αφήγηση, στον σκοτεινό και συνάμα φωτεινό κόσμο του Όσκαρ Ουάιλντ. 


Λυρική περφόρμανς 
Ε.Π. – Ενωμένες πάντα
Βασισμένη στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό έργο της Ζωρζ Σαρή
Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 • Ώρα έναρξης: 20.00
Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλίμου ΘΟΠΑΑ (Λεωφόρος Ιωνίας 24)

Τραγούδι: Λητώ Μεσσήνη (σοπράνο), Αναστασία Κότσαλη (μεσόφωνος)
Μουσικοί: Antama Duo – Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (μπαντονεόν / ακορντεόν), Κωνσταντίνος Σηφάκης (κοντραμπάσο)

Τη λυρική περφόρμανς Ε.Π. – Ενωμένες πάντα, βασισμένη στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό έργο της Ζωρζ Σαρή, από τη γέννηση της οποίας φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια, παρουσιάζουν οι Antama Duo –Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (μπαντονεόν / ακορντεόν), Κωνσταντίνος Σηφάκης (κοντραμπάσο)– με τις λυρικές τραγουδίστριες Λητώ Μεσσήνη και Αναστασία Κότσαλη. 

Δυο έφηβες φίλες στην Αθήνα του μεσοπολέμου. Το ιστορικό κέντρο, ο Πειραιάς, η Βουλιαγμένη. Τα ραδιόφωνα που παίζουν τάνγκο και φοξ τροτ, η μάνδρα του Αττίκ, το Ρεξ και το Ακροπόλ. Η Διάπλαση των Παίδων. Τα μπαλ μασκέ, ο κινηματογράφος, τα φρέσκα παγωτά, οι λουκουμάδες. Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Τα όνειρα και οι ελπίδες των κοριτσιών του τότε, οι αγωνίες και οι προσδοκίες τους, τόσο κοντινά με αυτές των νέων της εποχής μας. 

Γνωστά και άγνωστα τραγούδια της περιόδου διασκευάζονται από τους Antama Duo, βίντεο και δράσεις αναβιώνουν την παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα του υπέροχου μυθιστορήματος, συνομιλούν με το σήμερα, καλώντας μας να βουτήξουμε σε έναν συναρπαστικό και πολύχρωμο κόσμο.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα