H Iryna Tonevytska γεννήθηκε το 1974 σε ένα χωριό στην περιοχή Λουγκανσκ της Ουκρανίας από οικογένεια αγροτών οι οποίοι καλλιεργούν ηλιόσπορο και σιτάρι. Από παιδί ζωγραφίζει και γράφει ποίηση. Φοίτησε στην σχολή καλών τεχνών της Λουγκανσκ το 1991. Το 1997 ήρθε στην Ζάκυνθο όπου ζει μόνιμα μέχρι τώρα. Μέσα από το χωράφι δίπλα στο πατρικό της σπίτι περνάει ένα ρυάκι. Η μικρή Iryna παρατηρούσε το νερό και ήθελε να φτάσει στην θάλασσα. Ταυτίστηκε με το ποτάμι και γι’ αυτό τον λόγο υπογράφει τα έργα της με το όνομα Blue River. Συμμετέχει στην έκθεση γιατί ελπίζει σε μια ευρύτερη αναγνώριση των ικανοτήτων της εκθέτοντας τα έργα της. Στόχος της είναι να δημιουργήσει ένα εργαστήρι ζωγραφικής στην Ζάκυνθο με όλα τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα όπου θα μπορεί να δέχεται , να εμπνέει και να διδάσκει τους μαθητές της.
Συνέντευξη στον Ιάσωνα Καιροφύλα
Πότε και με ποια αφορμή συνειδοτοποιήσατε ότι θέλετε να γίνετε καλλιτέχνης;
Αυθόρμητα από τα παιδικά μου χρόνια δημιουργήθηκε μέσα μου η ανάγκη έκφρασης άλλοτε ζωγραφίζοντας και άλλοτε γράφοντας ποιήματα.
Με ποιες θεματικές ασχολήστε στο έργο σας; Η ενότητα των έργων που δείχνετε στην έκθεση "Μελάνι σε Χαρτί 5" στην Αθήνα έχει ευθείες αναφορές στη θηλυκότητα και τη μητρότητα. Θα λέγατε ότι αυτά τα θέματα είναι κυρίαρχα στη τέχνη σας;
Στα έργα μου ασχολούμαι με διάφορα θέματα και πολλές διαφορετικές τεχνικές. Μέσα από τα έργα μου που παρουσιάζονται στην έκθεση σας ήθελα να εκφράσω το έργο της θηλυκής φύσης.
Τα έργα σας έχουν βιωματικά στοιχεία;
Τα έργα μου έχουν βιωματικά στοιχεία καθ'ότι το διάστημα εκείνο είχα την κόρη μου μωρό.
Είστε μόνιμα εγκατεστημένη στη χώρα μας πολλά χρόνια. Παρόλα αυτά το να βλέπει κάποιος τη πατρίδα του σε πόλεμο είναι πλήγμα ακόμη κι αν δεν κινδυνεύει από τις βόμβες. Πως βιώνετε το πόλεμο ως καλλιτέχνης και πως επηρεάζει αυτό το έργο σας;
Είναι δύσκολο να σας περιγράψω πως αισθάνομαι όταν γνωρίζω ότι στο χωριό μου βρίσκεται η γραμμή του πολέμου. Οι γονείς μου μένουν μόνιμα εκεί και η επαφή μας χάνεται συχνά για πολλές μέρες. Η αυτοθεραπεια μου είναι η ζωγραφική.
Από ποιους άλλους καλλιτέχνες και κινήματα έχετε δεχτεί επιρροές;
Στα παιδικά μου χρόνια επηρεάστηκα από τις ζωγραφιές της Μινωικής τέχνης. Μετεπειτα από τον Nikolai Peschansky ο οποίος ήταν δάσκαλος μου. Ακολούθησαν ο Nikolay Rerich, o Klimt και πολλοί άλλοι ζωγράφοι.
Αναπτύσσετε σύμβολα στα έργα σας;
Κάθε καλλιτέχνης αναπτύσει σύμβολα στην τέχνη του καθ'ότι αυτή είναι η γλώσσα της τέχνης.
Θεωρείτε ότι οι εικαστικοί καλλιτέχνες αλληλεπιδρούν επαρκώς με την ελληνική κοινωνία; Τι θα είχε νόημα να αλλάξει στο χώρο τέχνης στην Ελλάδα προς όφελος της κοινωνικής απεύθυνσης της τέχνης;
Κάθε άνθρωπος είναι καλλιτέχνης και αυτό χρειάζεται να υποστηρίζεται και να προβάλλεται. Το καλλιτεχνικό έργο συμβαδίζει με την θεραπευτική από αρχαιοτάτων χρόνων. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια σας;
Στο μέλλον θα ήθελα να μου δοθεί η δυνατότητα να εκθέσω περισσότερες ενότητες έργων μου κυρίως στην ακουαρέλα και να δημιουργήσω ένα εργαστήρι ζωγραφικής στην Ζάκυνθο.