Sunday 23 October 2022

ΚΠΙΣΝ | Δύο χρόνια Λέσχες Ανάγνωσης


Φέτος τον Οκτώβριο το σταθερό μηνιαίο ραντεβού των Λεσχών Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), για ενήλικες, εφήβους και παιδιά συμπληρώνει δύο χρόνια ζωής, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και συνεχίζει με νέους συντονιστές, καινούργια βιβλία και την προσθήκη μιας επιπλέον παιδικής λέσχης.Οι Λέσχες Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ ξεκίνησαν ως μια πρόταση για διέξοδο, κοινωνικοποίηση και επαφή μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και αγαπήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια, στον καταπράσινο Μεσογειακό Κήπο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος το καλοκαίρι ή στις φιλόξενες αίθουσες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος τον χειμώνα, οι βιβλιόφιλοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, να μοιραστούν εμπειρίες, συναισθήματα και σκέψεις, να συζητήσουν καίρια ζητήματα που απασχολούν όλες τις ηλικίες, αλλά και να δημιουργήσουν νέες φιλίες. Οι Λέσχες Ανάγνωσης δεν διακόπηκαν ούτε κατά την περίοδο του lockdown, καθώς τότε εγκαινιάστηκε η Λέσχη Ανάγνωσης μέσω Zoom για ενήλικες, προστέθηκαν δύο Λέσχες για παιδιά και εφήβους, και οι συναντήσεις αυτές, έκτοτε, αποτελούν το αγαπημένο ραντεβού κάθε μήνα για σταθερούς και νέους συμμετέχοντες.

Στο πλαίσιο των Λεσχών, κάθε μήνας είχε μια διαφορετική πρόταση, μια αναγνωστική διαδρομή με όχημα τη φαντασία και σταθμούς βιβλία βραβευμένα και πολυδιαβασμένα, κλασικά ή σύγχρονα και από διαφορετικά λογοτεχνικά είδη. Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος προτείνονταν βιβλία από ένα ευρύ φάσμα της παγκόσμιας και της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και με άξονα μια σειρά θεματικών. Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο του 2022, η Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων και η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης ήταν αφιερωμένες στην αποκαλούμενη «Λογοτεχνία του Ολοκαυτώματος» με τα βιβλία Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος του Primo Levi και Έρικα της Ruth Vander Zee, ενώ στην τελευταία Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων συζητήθηκε η Ιστορία ενός Αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ξεχώρισαν, ακόμη, αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως Η καρδιά του σκότους, του Joseph Conrad ή Στο χείλος της αβύσσου, του Erich Kästner. Για τα παιδιά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, επιλέχτηκαν βιβλία που ενισχύουν το αίσθημα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, όπως Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, του Βασίλη Παπαθεοδώρου, αλλά και Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη του Andri Snaer Magnason.Κάθε Λέσχη, αποτέλεσε, επιπλέον, μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις με διακεκριμένους Έλληνες συγγραφείς, οι οποίοι ανέλαβαν τον ρόλο του συντονιστή. Χρονολογικά οι συγγραφείς ήταν οι: Πάνος Τσίρος, Γιάννης Παλαβός, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη για τη Λέσχη Ενηλίκων, Στέλλα Κάσδαγλη για την Εφηβική Λέσχη, Τασούλα Επτακοίλη και Άρτεμις Μάνου για την Παιδική Λέσχη. Στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης έντονο ήταν και το παιδαγωγικό, διαδραστικό στοιχείο. Το βιβλίο του μήνα αποτέλεσε αφορμή για να δημιουργήσουν τα παιδιά κατασκευές, να ζωγραφίσουν ή ακόμη και να γράψουν δικές τους φανταστικές ιστορίες, αντλώντας έμπνευση από τις ιστορίες που διάβαζαν και συζητούσαν.

«Οι Λέσχες Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ ξεκίνησαν από μια εικόνα: οι επισκέπτες μας διαβάζουν και συζητούν με έναν συγγραφέα στον Μεσογειακό Κήπο. Σε συνέχεια, αυτή η εικόνα «άνθισε» και δημιουργήθηκαν τρεις Λέσχες για όλα τα ηλικιακά γκρουπ του κοινού μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς το πεδίο αυτό του προγραμματισμού αποτέλεσε και ιδανική ευκαιρία συνεργασίας μας με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος για την επιλογή των βιβλίων, που δημιούργησε και μια μαγιά για περαιτέρω συνεργασίες μας με κάθε αφορμή εκδήλωσης που σχετίζεται με το βιβλίο.», σημειώνει η Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, Διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής του ΚΠΙΣΝ.  

Μετά από αυτήν την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων δύο ετών, οι Λέσχες Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζονται δυναμικά και ανανεώνονται. Συγκεκριμένα, αυτό τον μήνα, εγκαινιάζεται μια νέα Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, για μικρούς αναγνώστες από 10 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη βραβευμένη συγγραφέα λογοτεχνίας για παιδιά και νέους Αγγελική Δαρλάση. Βιβλίο του μήνα είναι το παγκόσμιο best seller Θαύμα, της R. J. Palacio, ένας ύμνος στη διαφορετικότητα και την καλοσύνη.

Τον Οκτώβριο τη σκυτάλη στον συντονισμό της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης για  βιβλιόφιλους 7 έως 9 ετών παίρνει η συγγραφέας, νηπιαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, Κάλη Καββαθά. Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα θα αποτελέσει το βιβλίο Ο αόρατος Τονίνο, του Gianni Rodari, μια ιστορία με χιούμορ και τρυφερότητα  για την αλληλεπίδραση, τη συμμετοχή, την αποδοχή και το ενδιαφέρον για τον «σημαντικό άλλο».

Τον ίδιο μήνα, η Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τον συγγραφέα, δημιουργό κόμικς και μεταφραστή Θανάση Πέτρου στον ρόλο του συντονιστή. Το βιβλίο του μήνα είναι οι Πρόσφυγες, των Eoin Colfer, Andrew Donkin και Giovanni Rigano, ένα επίκαιρο κόμικ με θέμα το επικίνδυνο ταξίδι δύο παιδιών που ξεκινούν από την Γκάνα της Αφρικής με σκοπό να συναντήσουν την αδελφή τους που βρίσκεται στην Ιταλία.

Tέλος, από τον Οκτώβριο, η Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων υποδέχεται στον ρόλο του συντονιστή τον βραβευμένο συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο. Αφετηρία της συζήτησης θα αποτελέσει μια νουβέλα ορόσημο της λογοτεχνίας του φανταστικού και του μυστηρίου, το βιβλίο Tα βουνά της τρέλας του H.P. Lovecraft. 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας snfcc.org καθώς και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

INFO

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Gianni Rodari, Ο αόρατος Τονίνο
Κυριακή 23/10 17.00 - 18.15
Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | R. J. Palacio, Θαύμα
Σάββατο 29/10 | 17.30 - 19.00
Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Eoin Colfer, Andrew Donkin και Giovanni Rigano, Πρόσφυγες
Κυριακή 30/10 13.00-14.30
Mέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org

Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων | H.P. Lovecraft, Τα βουνά της τρέλας
Πέμπτη 27/10 | 18.30-20.30
Mέσω της πλατφόρμας ZOOM
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org

Δευτέρα 31/10 | 18.30-20.30
Αναγνωστήριο ΕΒΕ, 4ος όροφος 
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα