Wednesday 5 October 2022

Φεστιβάλ Πιάνου Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ (Πλήρες Πρόγραμμα)


Το καθιερωμένο Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, αφιερωμένο στον «βασιλιά των οργάνων», ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού με το αθηναϊκό κοινό για πρώτη φορά εκτός του ΚΠΙΣΝ, στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός (Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα), από τις 23 έως και τις 27 Οκτωβρίου 2022, πάντοτε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης και σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Χαράλαμπου Αγγελόπουλου. H είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της ticket services.

Πέντε αναγνωρισμένοι Έλληνες πιανίστες με διεθνή σταδιοδρομία, οι Δημήτρης Βασιλάκης (23/10), Λορέντα Ράμου (24/10), Κάρολος Ζουγανέλης (25/10), Πρόδρομος Συμεωνίδης (26/10) και Χρίστος Παπαγεωργίου (27/10), ερμηνεύουν κάποια από τα σημαντικότερα πιανιστικά έργα του 20ού και του 21ου αιώνα, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα μουσικών τάσεων και συνθετικών δημιουργιών. Έργα, μεταξύ άλλων, των Κλωντ Ντεμπυσσύ, Μωρίς Ραβέλ, Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Σεργκέι Προκόφιεφ, Ισαάκ Αλβένιθ, Άρνολντ Σαίνμπεργκ, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Ολιβιέ Μεσσιάν, Ιάννη Ξενάκη αλλά και πιανιστικές συνθέσεις των ημερών μας συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα.

Οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν δύο απογευματινές συναυλίες των ανερχόμενων σολίστ Ναταλίας Γιαννάκη (23/10) και Μαργαρίτας Κολάση (26/10) και masterclass πιάνου των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πιάνου έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Ρεσιτάλ 
Δημήτρης Βασιλάκης
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 20.30 
Έργα Αλβένιθ, Γκουασταβίνο, Γκρανάδος, Μέτνερ, Μπέριο, Ντεμπυσσύ, Πουλένκ, Ραβέλ, Σαρρίνο, Φωρέ 

Εάν κάποιοι έχουν σχηματίσει την εντύπωση πως η μουσική του 20ού αιώνα είναι «δύσκολη», «στρυφνή» και «εγκεφαλική», τότε το ρεσιτάλ του Δημήτρη Βασιλάκη μπορεί να προσφέρει το πιο αφοπλιστικό αντεπιχείρημα! Η χάρη, η αισθαντική αρμονία και η μελωδικότητα δεν έπαψαν ποτέ να συντροφεύουν τη μουσική δημιουργία – από τις απαρχές της ως σήμερα. Ο Δημήτρης Βασιλάκης, πιανίστας εδώ και τριάντα χρόνια το διάσημου Ensemble Intercontemporain, έχοντας στο ενεργητικό του πληθώρα πρώτων εκτελέσεων και συνεργασιών με μερικούς από τους μεγαλύτερους μουσουργούς των καιρών μας, επιλέγει να φωτίσει αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα πλευρά του ρεπερτορίου.


Λορέντα Ράμου 
Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 20.30
Έργα Γκε, Γουλφ, Δραγατάκη, Κάουελ, Κέιτζ, Μάρκους, Μπουλέζ, Ρζέφσκι, Σαίνμπεργκ, Σακελλαρίου – Ράμου 

Η πιανίστρια Λορέντα Ράμου, καταξιωμένη στις συνειδήσεις των φιλόμουσων για την πολύχρονη και σε βάθος σχέση της με την πιανιστική αβανγκάρντ, πέραν των αναγνώσεών της σε σπουδαίες σελίδες της πιανιστικής πρωτοπορίας παρουσιάζει έργα «ειδικών προδιαγραφών», που υπόσχονται συναρπαστικά ακροάματα και εξάπτουν τη φαντασία μας. Ετοιμαστείτε να ακούσετε πώς ένα πιανιστικό έργο φλερτάρει με το μουσικό θέατρο, ζητώντας από τον εκτελεστή να ξετυλίξει έναν περιπαθή μονόλογο την ώρα που παίζει, πώς χρησιμοποιείται η τεχνική των κλάστερ για να παιχτεί αρχαία κινέζικη μουσική, πώς η επέμβαση αντικειμένων στις χορδές μεταμορφώνει ριζικά τον ήχο ή πώς ένα μικροσκοπικό παιδικό πιάνο συμπορεύεται με ηλεκτρονικούς ήχους!


Κάρολος Ζουγανέλης
Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 20.30
Έργα Προκόφιεφ, Ραχμάνινοφ, Σοστακόβιτς, Ταίηλορ 

Ο ακμαίος και πολύπλευρος βιρτουόζος Κάρολος Ζουγανέλης μάς ξεναγεί στον κόσμο του ρωσικού πιανιστικού ρεπερτορίου του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, το οποίο αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα κεφάλαια της πιανιστικής φιλολογίας όλων των εποχών. Το ρεσιτάλ περιλαμβάνει σπουδαία έργα των Σεργκέι Προκόφιεφ, Σεργκέι Ραχμάνινοφ και Ντμίτρι Σοστακόβιτς, καθώς και έναν εντυπωσιακό πιανιστικό κύκλο του διακεκριμένου Έλληνα συνθέτη Νέστορα Ταίηλορ.


Πρόδρομος Συμεωνίδης 
Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 20.30
Έργα Μεσσιάν, Ντεμπυσσύ, Ξενάκη, Πίντσερ 

Ο Πρόδρομος Συμεωνίδης, πιανίστας ταγμένος στην υπηρεσία της σύγχρονης μουσικής και αναγνωρισμένος διεθνώς για τη δύναμη και το κύρος των ερμηνειών του, μας ταξιδεύει με το ρεσιτάλ του στο Παρίσι του 20ού αιώνα, που υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα της μουσικής (και όχι μόνο) πρωτοπορίας. Στο πρόγραμμά του, ο ίδιος σταχυολογεί με γνώση και έμπνευση από το πιανιστικό έργο τριών μέγιστων συνθετικών φυσιογνωμιών του αιώνα που πέρασε: του Κλωντ Ντεμπυσσύ, του Ολιβιέ Μεσσιάν και του Ιάννη Ξενάκη, που όλοι έζησαν και έδρασαν στη γαλλική πρωτεύουσα.


Χρίστος Παπαγεωργίου 
Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 20.30
Έργα Παπαγεωργίου 

Στις Στιλιστικές παραλλαγές τού πάντα ανήσυχου και πολυσχιδούς συνθέτη και πιανίστα Χρίστου Παπαγεωργίου, το απέριττο θέμα από το γνωστό σε όλους μας τραγούδι «Στο περιγιάλι το κρυφό» του Μίκη Θεοδωράκη μεταμορφώνεται με πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους στιλ, από αυτό του Κουπρέν και του Χαίντελ ως αυτό του Κραμπ, του Κηθ Τζάρρετ ή του ροκ εντ ρολ, γενόμενο έτσι ένα εισιτήριο σε ένα φαντασμαγορικό μουσικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο. Ένα τολμηρό καλλιτεχνικό εγχείρημα, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία δεδομένου ότι ερμηνευτής του έργου είναι ο ίδιος του ο συνθέτης. Συναυλίες ανερχόμενων σολίστ: 

Ναταλία Γιαννάκη 
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 18.30
Έργα Αλβένιθ, Μπετόβεν, Παπαϊωάννου, Παπαντόπουλο, Ραχμάνινοφ, Στραβίνσκι

Μαργαρίτα Κολάση 
Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 18.30
Έργα Καλομοίρη, Λιστ, Ντεμπυσσύ, Ντυτιγαί, Ραβέλ, ΣκαλκώταΠαράλληλη δράση

Masterclass πιάνου στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός
23-27 Οκτωβρίου 2022 / Ώρες: 10.00-16.30

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ προσκαλεί σπουδαστές πιάνου να συμμετέχουν στο masterclass με τους Χρίστο Παπαγεωργίου (23/10), Δημήτρη Βασιλάκη (24/10), Λορέντα Ράμου (25/10), Κάρολο Ζουγανέλη (26/10) και Πρόδρομο Συμεωνίδη (27/10) που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. 

Η πρόσκληση απευθύνεται σε νέους πιανίστες, σπουδαστές Μέσης σχολής, Ανωτέρας σχολής, πτυχιούχους και διπλωματούχους. Το ρεπερτόριο που καλούνται να παρουσιάσουν οι ενδιαφερόμενοι σπουδαστές είναι ελεύθερο. Θα δοθεί έμφαση στα πιανιστικά έργα του 20ού και του 21ου αιώνα. 

Το masterclass πιάνου θα πραγματοποιηθεί τις ίδιες ημέρες με το Φεστιβάλ Πιάνου, από τις 23 έως και τις 27 Οκτωβρίου 2002 και ώρες 10.00-16.30. Οι ενεργά συμμετέχοντες, καθώς και οι ακροατές, θα παρακολουθήσουν το masterclass χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Η τελική προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, στις 14.00.

Πληροφορίες – Αίτηση συμμετοχής:
nationalopera.gr (κατηγορία ΝΕΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ) 


Φεστιβάλ Πιάνου Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ
Μουσικές για πιάνο του 20ού και του 21ου αιώνα
23-27 Οκτωβρίου 2022
Ώρα έναρξης: 20.30 (συναυλίες ανερχόμενων σολίστ: 18.30)
Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου προτεραιότητας 
Δημήτρης Βασιλάκης (23/10)
Λορέντα Ράμου (24/10) 
Κάρολος Ζουγανέλης (25/10)
Πρόδρομος Συμεωνίδης (26/10)
Χρίστος Παπαγεωργίου (27/10)

Συναυλίες ανερχόμενων σολίστ: 
Ναταλία Γιαννάκη (23/10), Μαργαρίτα Κολάση (26/10)

Παράλληλη δράση:
Masterclass πιάνου: Χρίστος Παπαγεωργίου (23/10), Δημήτρης Βασιλάκης (24/10), Λορέντα Ράμου (25/10), Κάρολος Ζουγανέλης (26/10), Πρόδρομος Συμεωνίδης (27/10) / Ώρες: 10.00-16.30
Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος
Εισαγωγικές ομιλίες, επιμέλεια κειμένων: Τίτος Γουβέλης

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα