Saturday 22 October 2022

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη περίοδο 2022 -'23 (Πλήρες Πρόγραμμα)

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζουν για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2022/23 ένα ανανεωμένο και γεμάτο δημιουργικές προκλήσεις πρόγραμμα που περιλαμβάνει πληθώρα προγραμμάτων καλλιτεχνικής συμμετοχικής μάθησης για παιδιά, εφήβους, νέους, σχολεία, ενήλικες, άτομα με ή χωρίς αναπηρία, άτομα 65 ετών και άνω, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες της Αθήνας και της περιφέρειας.

Από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023, το κοινό όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως προέλευσης, γνώσεων και δεξιοτήτων, θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ποικιλία δράσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων μέσω της βιωματικής μάθησης, την ισότιμη συμμετοχή στη δημιουργική διαδικασία καθώς και την προαγωγή της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας.


Στο νέο πρόγραμμα οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, διατηρώντας σταθερές τις κεντρικές αρχές των προηγούμενων χρόνων, συνδέονται ακόμα περισσότερο με το φετινό ρεπερτόριο της ΕΛΣ, εξελίσσουν τις συνεργασίες με ένα ευρύ δίκτυο καταξιωμένων καλλιτεχνών / εκπαιδευτικών, αναπτύσσουν περαιτέρω τη συνομιλία με το κοινό της περιφέρειας και επιχειρούν να εντείνουν τον διάλογο της τέχνης της όπερας με την κοινωνία.

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ταξιδεύουν στην ευρύτερη πληγείσα περιοχή του νησιού, κι έχοντας ως βάση τα χωριά της Λίμνης και της Αγίας Άννας, παρουσιάζουν τον ετήσιο κύκλο εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων με τίτλο Μέλισμα. Το πρόγραμμα έχει ως επίκεντρο τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και περιλαμβάνει μια σειρά εργαστηρίων για όλες τις ηλικίες, στην οποία περικλείονται όλες οι μορφές της τέχνης που συνιστούν την όπερα. Με αφετηρία τη δημιουργική διαδικασία των ξεχωριστών εργαστηρίων και τη μελέτη της ιδιαίτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας, όλοι οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν για να ανεβάσουν τη δική τους παράσταση μουσικού θεάτρου. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα το καλοκαίρι του 2023 στη Βόρεια Εύβοια, ενώ τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς θα παρουσιαστεί στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Στις δράσεις για τα σχολεία φέτος προστίθεται το πολυδιάστατο και καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο θα ταξιδέψει –τόσο διά ζώσης όσο και ψηφιακά– σε όλη την Ελλάδα με το νέο έργο του Κορνήλιου Σελαμσή Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ, σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και σκηνικά και κοστούμια Πέτρου Τουλούδη. Ο κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 3ο κουδούνι όπερα υλοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και γι’ αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο θα παρουσιάσει το έργο Σταγόνα…ΕΓΩ / Ωκεανός…ΜΑΖΙ του συνθέτη Αλέξανδρου Μούζα.         

* Το πρόγραμμα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». 

Οι δράσεις για όλη την οικογένεια εμπλουτίζονται με μια σειρά εργαστηρίων, που προτείνει και επιμελείται η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, με γενικό τίτλο Μεταμορφώσεις, που θα επανασυστήσουν στο κοινό μέσα από πρωτότυπες καλλιτεχνικές βιωματικές δράσεις επτά επιλεγμένα έργα που θα παρουσιαστούν φέτος από την Εθνική Λυρική Σκηνή: Ντον Τζοβάννι, Δον Κιχώτης, Τα παραμύθια του Χόφμαν, Φάλσταφ, Μήδεια, Βέρθερος και Μαντάμα Μπαττερφλάι. Παράλληλα, το εργαστήριο μουσικοκινητικής για βρέφη και προνήπια Όπερα από κούνια έρχεται ξανά, ενώ το αγαπημένο εργαστήριο χορού Μπαμπά, χορεύουμε; μεγαλώνει σε διάρκεια και επιστρέφει ανανεωμένο. H δράση Τα μαγικά μαξιλάρια / Sleepover θα προσφέρει και πάλι στα παιδιά τη μοναδική εμπειρία της διανυκτέρευσης στην ΕΛΣ με αφορμή την ομώνυμη παράσταση του Ευγένιου Τριβιζά. Επιπλέον, συνεχίζεται και φέτος το βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήριο Λυρικοί Μικρομηκάδες, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους.

Οι δράσεις για ενήλικες εστιάζουν σε δύο νέες μεγάλες παραγωγές της ΕΛΣ, τον Φάλσταφ του Βέρντι και τη Μήδεια του Κερουμπίνι. Με αφορμή τα δύο αυτά αριστουργήματα, η συγγραφέας και associate editor του περιοδικού Opera Now Έλενα Ματθαιοπούλου σε δύο απογεύματα θα μας ξεναγήσει στον σαιξπηρικό κόσμο του Βέρντι και στο ελληνικό στοιχείο που ενυπάρχει στο οπερατικό ρεπερτόριο.

Οι δράσεις για άτομα 65+ συνεχίζονται με το δημοφιλές εργαστήριο Κιθάρα Express. Επίσης, γι’ αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο έρχεται το Κοπερτί το κοπερτί, ένα νέο βιωματικό διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες 65+ καθώς και για παιδιά από 5 έως 7 ετών, το οποίο έχει ως βασικούς άξονες το τραγούδι και τη μουσική, τον λόγο και τις προσωπικές ιστορίες.

Ο κύκλος δράσεων προσβασιμότητας Όλοι μαζί στην όπερα συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο, ο κύκλος περιλαμβάνει μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων για κωφούς και βαρήκοους εφήβους και νέους ενήλικες με τίτλο Ηχητική τέχνη και Κωφή εμπειρία: η ακοή ως ενσώματο βίωμα, καθώς και την παρουσίαση δύο επιλεγμένων παραστάσεων στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας.

Τα δημιουργικά εργαστήρια μουσικής, χορού και κίνησης σε καταστήματα κράτησης, τα οποία ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται από το 2017 σε όλη την Ελλάδα, αυτή τη σεζόν επιστρέφουν με έναν ετήσιο σεμιναριακό κύκλο εργαστηρίων που απευθύνεται στο κατάστημα κράτησης γυναικών του Ελεώνα Θηβών, στην ανδρική πτέρυγα του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού και στο Ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα.

Η διαπολιτισμική εκπαίδευση συνεχίζεται και φέτος με το Co-OPERAtive, το πρώτο διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας νέων στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα, που έλαβε το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora 2019, ανανεώνει τις συναντήσεις του με στόχο την ανάδειξη της δύναμης της μουσικής να ενώνει πολιτισμούς, αλλά και την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης παράστασης την άνοιξη του 2023. Το Co- OPERAtive φέτος διευρύνεται με την Ομάδα Αlumni, έναν νέο θεσμό που θα δώσει σε όσους ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το επιθυμούν τη δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσης στην τέχνη της όπερας μέσω της γνωριμίας με επαγγέλματα του θεάτρου καθώς και μιας σειράς προνομίων, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δωρεάν παρακολούθηση παραστάσεων και τη συμμετοχή στη δημιουργική διαδικασία της προσεχούς παραγωγής του Co-OPERAtive.

Τα σύνολα της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας, της Χορωδίας και του Χορού συνεχίζουν τα ταξίδια τους στις μουσικές του κόσμου, εμπλουτίζουν το ρεπερτόριό τους με νέο υλικό και δημιουργούν νέες ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Φέτος, η Διαπολιτισμική Ορχήστρα αναπτύσσεται περαιτέρω δημιουργώντας ένα φυτώριο για μεικτή ομάδα νέων μουσικών, ηλικίας 16 έως 25 ετών, από διαφορετικές χώρες προέλευσης και μουσικές παραδόσεις.

ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δράσεις εξωστρέφειας

Μέλισμα

Το Μέλισμα αποτελεί τον νέο ετήσιο κύκλο εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων για άτομα όλων των ηλικιών που εγκαινιάζουν οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ και υλοποιούν, πιλοτικά ήδη από τον Ιούνιο του 2022 στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, που επλήγη σημαντικά εξαιτίας πρωτοφανών πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2021. Ο κύκλος, με βάση τα χωριά της Λίμνης και της Αγίας Άννας, επικεντρώνεται στη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και περιλαμβάνει μια σειρά βιωματικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων θεατρικής έκφρασης και δημιουργικής γραφής, μουσικής, δημιουργικής κίνησης και χορού και εικαστικών τεχνών, που απευθύνονται τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε νέες διαγενεακές ομάδες κοινότητας που δραστηριοποιούνται σε ευβοϊκά έθιμα και παραδόσεις. Στο πρώτο στάδιο, καθένα από τα εργαστήρια στοχεύει στο να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τις βασικές έννοιες και τεχνικές της αντίστοιχης τέχνης, ενώ στο δεύτερο στάδιο, ο γόνιμος διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών τεχνών θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας πρωτότυπης παράστασης μουσικού θεάτρου. Η παράσταση θα ανέβει για πρώτη φορά στην Εύβοια το καλοκαίρι του 2023, ενώ τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς θα παρουσιαστεί στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Εργαστήρια θεατρικής έκφρασης και δημιουργικής γραφής

Απολαυστικοί αυτοσχεδιασμοί, άφθονο παιχνίδι, ασκήσεις διάδρασης, αφηγήσεις και αυθόρμητη συγγραφή ιστοριών, ποιημάτων και τραγουδιών είναι τα υλικά που θα αποτελέσουν τα συστατικά στοιχεία μιας δράσης που στοχεύει, μέσα από τη δημιουργική διαδικασία, στην καλλιέργεια της φαντασίας, της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να ανακαλύψουν τις πρακτικές εφαρμογές της θεατρικής έκφρασης και της δημιουργικής γραφής ως ελεύθερου χώρου καλλιτεχνικής άρθρωσης στο πλαίσιο της ομάδας. Στη δεύτερη φάση των εργαστηρίων, με κεντρικό θεματικό άξονα τη σχέση της φύσης με τον άνθρωπο, οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν με τις ομάδες και των υπόλοιπων καλλιτεχνικών εργαστηρίων (δημιουργικής κίνησης και χορού, μουσικής, εικαστικών) του κύκλου δράσεων Μέλισμα για να συν-δημιουργήσουν μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι ενεργά, είτε μπροστά είτε πίσω από τη σκηνή.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ελένη Ευθυμίου, Μαριλένα Κατρανίδου, Γιώτα Κουιτζόγλου

Εργαστήρια εικαστικών τεχνών

Tα εργαστήρια εικαστικών τεχνών, με κεντρικό θέμα τον σχεδιασμό μιας θεατρικής παράστασης, απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες με στόχο τη γνωριμία των συμμετεχόντων με όλα τα στάδια του σκηνογραφικού και ενδυματολογικού σχεδιασμού. Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με νέες και παλαιότερες μεθόδους καλλιτεχνικής δημιουργίας, σχεδίου, σχεδιασμού εικαστικών επιφανειών, τεχνικών crafting, κατασκευών, σχεδιασμού κοστουμιών και ειδικών θεατρικών κατασκευών, καθώς και φωτογραφίας και βίντεο. Πρόκειται για μια δημιουργική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, που θα τους δώσει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των οπτικών και παραστατικών τεχνών.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Διδώ Γκόγκου

Εργαστήρια δημιουργικής κίνησης και χορού

Τα εργαστήρια δημιουργικής κίνησης και χορού απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στοχεύουν στον πειραματισμό με την κίνηση μέσα από χορευτικές ασκήσεις, κινητικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμό. Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα σχηματίσουν τρεις διαφορετικές και αλληλοσυμπληρούμενες ομάδες πρακτικής: μία εφηβική ομάδα, μία ομάδα γυναικών και μία ομάδα μεικτή με ανθρώπους όλων των ηλικιών. Στις συναντήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται μία φορά τον μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου, οι ομάδες θα αυτοσχεδιάσουν μέσω της κίνησης, ενώ όλοι μαζί θα ερευνήσουν πώς μια καθημερινή κίνηση μεταμορφώνεται σε χορευτική πράξη και σε συλλογικές συνθέσεις μέσα από τη συνύπαρξη και τη συνεργασία.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Πωλίνα Κρεμαστά

Εργαστήρια μουσικής: Ορχηστρικό σύνολο, χορωδία και χιπ χοπ

Tα μουσικά εργαστήρια θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: ορχηστρικό σύνολο, χορωδιακό σύνολο, και εργαστήριο χιπ χοπ / ραπ μουσικής για νέους και εφήβους. Σκοπός των εργαστηρίων είναι η δημιουργία ομάδων που θα συνομιλήσουν με τα υπόλοιπα εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος, για να συνοδεύσουν την πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση με την παρουσίαση της οποίας θα κλείσει ο κύκλος δράσεων Μέλισμα. Τα μουσικά και χορωδιακά σύνολα θα φιλοξενήσουν μουσικούς και χορωδούς όλων των ηλικιών, επιπέδων και οργάνων για τη δημιουργία ενός ή περισσότερων συνόλων, ενώ το εργαστήριο χιπ χοπ / ραπ θα παρακινήσει νέους και εφήβους να γράψουν τους στίχους και να συνθέσουν τα δικά τους μουσικά κομμάτια.

Συντονισμός: Γιώργος Δούσος

Δράσεις για Σχολεία

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία

Ιανουάριος – Ιούνιος 2023

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή στα δημοτικά σχολεία από το 2012 έως το 2015. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων τού σήμερα, στοχεύει στην εξοικείωση των νέων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε διαδραστική παράσταση όπερας.

Τη φετινή σχολική χρονιά, η όπερα Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, θα παρουσιαστεί ζωντανά σε 85 Γυμνάσια της χώρας, καθώς και σε 900 σχολικές μονάδες μέσω της εξ αποστάσεως παρακολούθησης της παράστασης και της χρήσης της εκπαιδευτικής εφαρμογής Opera Box App. Η νέα αυτή παράσταση συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια σύγχρονη ματιά που πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων.

Οι μαθητές των σχολείων που θα επισκεφθεί η Εθνική Λυρική Σκηνή θα συμμετάσχουν ενεργά στη δράση έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του δημιουργικού παλμού της προετοιμασίας της παράστασης και να εμπλακούν βιωματικά σε αυτήν. Υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του προγράμματος θα λάβουν μέρος σε καλλιτεχνικά εργαστήρια για να συνδημιουργήσουν πρωτότυπο ηχητικό, μουσικό και εικαστικό υλικό που θα ενταχθεί στη ροή της παράστασης, η οποία θα παρουσιαστεί στα σχολεία, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Οι μαθητές που θα λάβουν μέρος στη δράση εξ αποστάσεως θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ψηφιακά την παράσταση και να εξερευνήσουν τον κόσμο της όπερας και του μουσικού θεάτρου μέσω της εκπαιδευτικής ψηφιακής εφαρμογής Opera Box App. Μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars), οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία θα καθοδηγήσουν τους καθηγητές των σχολείων σε σχέση με τους μαθησιακούς στόχους, θα ενισχύσουν την κατανόηση του έργου που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά και θα προτείνουν πρακτικές ενδυνάμωσης της δημιουργικής έκφρασης μέσα στη σχολική τάξη καθώς και μεθόδους δημιουργικής χρήσης του Opera Box App.

Συντελεστές προγράμματος

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

Υπεύθυνη συντονισμού: Πανίνα Καρύδη

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικού σχεδιασμού: Κική Κέρζελη, Μιχάλης Μοσχούτης, Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, Ανν-Κριστίν Σωφρονίου

Ιστορικός / Μουσικολόγος: Άρτεμις Ιγνατίδου

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μυρσίνη Βασιλοπούλου

Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ

Όπερα για εφήβους

Μουσική σύνθεση: Κορνήλιος Σελαμσής

Λιμπρέτο: Αλεξάνδρα Κ*

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνικά, κοστούμια: Πέτρος Τουλούδης

Χορογραφία, κινησιολογία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Υποβολή συμμετοχής έως 7 Οκτωβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

*Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»



3ο κουδούνι όπερα

Νοέμβριος 2022 – Ιούνιος 2023

Το 3ο κουδούνι όπερα, το εξαιρετικά επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα διακαλλιτεχνικής- πολυμεσικής και παιδαγωγικής δράσης για σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συνεχίζεται για τρίτη συνεχομένη χρονιά.

Γι’ αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο, το πρόγραμμα διευρύνει τα όριά του και απευθύνεται σε σχολεία όχι μόνο της Αττικής, αλλά και της περιφέρειας και του εξωτερικού, υπό την καθοδήγηση του συνθέτη Αλέξανδρου Μούζα.

Το 3ο κουδούνι όπερα φιλοδοξεί μέσω σύγχρονων πρακτικών του μουσικού θεάτρου να φέρει σε επαφή εκπαιδευτικούς και μαθητές δημοτικών σχολείων με τον συναρπαστικό χώρο του μουσικού θεάτρου και για φέτος θέτει ως στόχους την προαγωγή της δημιουργικής και κριτικής σκέψης, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και γνώσεων σχετικών με τον διακαλλιτεχνικό χώρο του μουσικού θεάτρου, αλλά και την εισαγωγή των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών στη δημιουργική διαδικασία ενός σύγχρονου μουσικοθεατρικού έργου με τον τίτλο Σταγόνα…ΕΓΩ / Ωκεανός…ΜΑΖΙ.

Τα εργαστήρια θα ολοκληρωθούν με την παρουσίαση στο ευρύ κοινό του καλλιτεχνικού αποτελέσματος του εργαστηρίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Ιούνιο του 2023.

Συντελεστές προγράμματος:

Σχεδιασμός, υπεύθυνος συντονισμού, πρωτότυπη μουσική σύνθεση, διεύθυνση μουσικού συνόλου: Αλέξανδρος Μούζας

Σκηνοθετική επιμέλεια, συντονισμός δράσεων παράστασης, θεατρικά κείμενα, στίχοι τραγουδιών, θεατρική αγωγή: Άννα-Μόσχα Καμπόσου

Βίντεο, προβολές, animation, documentation: Σπύρος Ρασιδάκης

Βοηθός: Ανδρόνικος Δημόπουλος Χορογραφία, κινησιολογία: Άρτεμις Ιγνατίου Βοηθός χορογράφου: Αφροδίτη Βερβενιώτη

Φωνητική και χορωδιακή διδασκαλία: Ειρήνη Πατσέα

Ηχοληψία, μουσικοτεχνολογική υποστήριξη, ηχητική επεξεργασία, διαχείριση οπτικοακουστικού υλικού: Φώτης Παπαθεοδώρου

ΙΤ – Διαδραστικά συστήματα μουσικής, ηχοληψία: Νίκος Καζάζης

Μουσικό σύνολο: 10 μουσικοί και 2 τραγουδιστές


Έναρξη προγράμματος: 5 Νοεμβρίου 2022

Ημέρα & ώρα: κάθε Σάββατο, 11.00-14.00

Υποβολή συμμετοχής έως τις 5 Οκτωβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Χορηγός Εκπαιδευτικού Προγράμματος



Δράσεις για όλη την οικογένεια

Μεταμορφώσεις

Οκτώβριος 2022 – Ιούνιος 2023

Σχεδιασμός: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή

Επιστημονική συνεργάτιδα: Σοφία Κομποτιάτη

Πώς νιώθουμε άραγε όταν ξαφνικά αντικρίσουμε κάτι που ξέρουμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο; Όταν αλλάξει το βλέμμα μας απέναντι στο ήδη γνώριμο;

Με το πρόγραμμα Μεταμορφώσεις, που επιμελείται η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή στην πρώτη της συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ, παιδιά όλων των ηλικιών εξερευνούν τα κρυφά-κρυμμένα μυστικά της όπερας, τα μη προφανή, τρυπώνοντας στις χαραμάδες των νοτών και των λέξεων για να τις φωτίσουν με διαφορετικό τρόπο. Μέσα από δράσεις που ενεργοποιούν τη φαντασία και το δημιουργικό τους βλέμμα φωτίζοντας κάθε φορά το διαφορετικό, εργαστήρια αλλά και συναντήσεις-συζητήσεις με σημαντικούς προσκεκλημένους από ετερόκλητα πεδία, οι συμμετέχοντες θα ακονίσουν το βλέμμα και τη σκέψη τους, ενώ θα διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες μέσα από την επαφή με μια ριζοσπαστική τέχνη που υμνεί διαχρονικά την ανθρώπινη ελευθερία.

Ντον Τζοβάννι

Οκτώβριος 2022

Εργαστήριο εισαγωγής στη σκηνοθεσία για εφήβους

Σκηνοθετούμε μια άρια, εξερευνούμε τη δημιουργική μας ελευθερία και τις δυνατότητες διαφορετικών προσεγγίσεων μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η μουσική του Μότσαρτ, με τη διαχρονική της δύναμη, ταξιδεύει τον μύθο του Ντον Τζοβάννι ανά τους αιώνες. Παραστάσεις θρύλοι και πρωτότυπα σκηνικά ανεβάσματα έχουν σφραγίσει την επαφή της με το κοινό της εποχής μας. Πώς θα τη σκηνοθετούσε, όμως, ένας έφηβος της εποχής του metoo; Πώς θα προσέγγιζε το λιμπρέτο και τη μοτσάρτεια μουσική; Οι έφηβοι συνομιλούν με καθηγητές πανεπιστημίου ειδικευμένους σε ζητήματα φύλου και ισότητας, τραγουδιστές και σκηνογράφoυς της ΕΛΣ για να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή, μέσα από DIY μουσικές και εικαστικές τεχνικές.

Ηλικίες: 13-15

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 22 Οκτωβρίου, 17.00-20.00 & 23 Οκτωβρίου 2022, 17.00-20.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή

Ομιλητές: Ειρήνη Αβραμοπούλου (επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήµιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών), Χρύσα Μαλλιαμάνη (λυρική τραγουδίστρια)

Υποβολή συμμετοχής από 7 έως 17 Οκτωβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Δον Κιχώτης

Νοέμβριος 2022

Εργαστήριο κίνησης για παιδιά

Πώς μεταμορφωνόμαστε σε ήρωα και πώς σε ανεμόμυλο; Μπορούμε να χορέψουμε την επανάσταση; Να γίνει το σώμα μας παραμύθι, περιπέτεια, να μιλήσουμε για την αξία του ηρωισμού και της εξέγερσης χωρίς να μιλάμε; Πώς η τέχνη μπορεί να γίνει επαναστατική πράξη; Ένα εργαστήρι για παιδιά που μεταμορφώνονται σε Δον Κιχώτες και ανεμόμυλους αναπλάθοντας με τον χορό, τη μουσική και το σωματικό θέατρο τη δύναμη και την ομορφιά του ονείρου, της φαντασίας, της επανάστασης.

Ηλικίες: 9-12

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 26 & 27 Νοεμβρίου 2022, 17.00-19.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Νικόλ Δημητρακοπούλου (performer, σκηνοθέτρια)

Ομιλητές: θ.α.

Υποβολή συμμετοχής από 6 έως 17 Νοεμβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Τα παραμύθια του Χόφμαν

Δεκέμβριος 2022

Εργαστήριο «μουσικής» γλυπτικής

Στον κόσμο της όπερας πολλές φορές δεν πρέπει να πιστεύουμε… στα μάτια μας! Με τη δύναμη της φωνής, της μουσικής και των τεχνικών δυνατοτήτων του θεάτρου τα πάντα φαίνονται μαγικά! Πώς μπορούμε να μεταμορφωθούμε και οι ίδιοι; Με όχημα την περίφημη άρια της κούκλας από τα Παραμύθια του Χόφμαν δοκιμάζουμε να γίνουμε και οι ίδιοι κούκλες αλλά και γλύπτες- ταχυδακτυλουργοί, με ταχύρρυθμα μαθήματα οπερατικής μαγείας!

Ηλικίες: 6-9

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 17 & 18 Δεκεμβρίου 2022, 17.00-19.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Μαλβίνα Παναγιωτίδη (εικαστικός)

Ομιλητές: Ελένη Κατσαμά (βραβευμένη συγγραφέας παιδικού –εφηβικού βιβλίου με το Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας)

Υποβολή συμμετοχής από 28 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Φάλσταφ

Ιανουάριος 2023

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής πάνω σε λιμπρέτο-μινιατούρα

Ο Τζουζέππε Βέρντι και ο λιμπρετίστας του Αρρίγκο Μπόιτο «διάβασαν» το αριστούργημα του Σαίξπηρ ως έναν ύμνο στον έρωτα, πλημμυρισμένο με τα χρώματα της Ιταλικής Αναγέννησης, αλλά ταυτόχρονα πιο σκοτεινό και ατμοσφαιρικό απ’ το πρωτότυπο. Τα άτομα που θα συμμετάσχουν στο εργαστήριο θα συνομιλήσουν τόσο με ακτιβιστές-μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πάνω στις όψεις του έρωτα το 2023, όσο και με πρωταγωνιστές της φετινής παραγωγής της ΕΛΣ προκειμένου να αντλήσουν έμπνευση για να γράψουν το δικό τους λιμπρέτο-μινιατούρα.

Ηλικίες: 13 -15

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 28 Ιανουαρίου, 17.00-19.00 & 29 Ιανουαρίου 2023, 17.00-20.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή

Ομιλητές: θ.α.

Υποβολή συμμετοχής από 2 έως 19 Ιανουαρίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Βέρθερος

Απρίλιος 2023

Εργαστήριο δημιουργίας μουσικών επιστολών για εφήβους

Πώς γράφουμε μια ερωτική επιστολή; Γράφονται ερωτικές επιστολές στην εποχή μας;

Ξεκινώντας από τη διερώτηση περί του πώς οι ερωτικές επιστολές μέσω ψηφιακών εφαρμογών διαφέρουν από τα ερωτικά γράμματα του 19ου αιώνα, το εργαστήριο παρακινεί τους εφήβους να αντικαταστήσουν την πένα και το πληκτρολόγιο με τις νότες για να εκφραστούν.

Ηλικίες: 13-15

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 1 Απριλίου, 17.00-19.00 & 2 Απριλίου 2023, 17.00-20.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Guido DeFlaviis (σαξοφωνίστας)

Ομιλητές: Μάριος Χατζηπροκοπίου (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ποιητής)

Υποβολή συμμετοχής από 11 έως 22 Μαρτίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Μήδεια

Απρίλιος 2023

Εργαστήριο ηχητικής και φωνητικής τέχνης για εφήβους

Το εργαστήριο περιστρέφεται γύρω από το πιο βασικό και κοινό κι όμως πιο συγκινητικό μουσικό όργανο: την ανθρώπινη φωνή. Κατεξοχήν εκφραστές συναισθημάτων –χαράς, λύπης, θυμού, ελπίδας–, οι τραγουδιστές της όπερας χρησιμοποιούν τις νότες, τον λαιμό και το σώμα τους προκειμένου να εκφράσουν όσα δεν μπορούν να ειπωθούν αλλιώς. Το εργαστήριο θα αποτελέσει μια πρώτη γνωριμία με αυτές ακριβώς τις τεχνικές και τις μεθόδους.

Ηλικίες: 13-15

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 29 Απριλίου, 17.00-19.00 & 30 Απριλίου 2023, 17.00-20.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Ομάδα Α-Koo

Ομιλητές: Ντάνα Παπαχρήστου (sound artist, μουσικολόγος, θεωρητικός της τέχνης), Γιώργος Σαμαντάς (sound artist, κοινωνικός ανθρωπολόγος)

Υποβολή συμμετοχής από 9 έως 18 Απριλίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Μαντάμα Mπαττερφλάι

Ιούνιος 2023

Εργαστήριο κόμικς για παιδιά

Πώς είναι να μας βλέπει κανείς ως ξένους; Τι σημαίνει ξένο; Πώς είναι να γράφουμε ιστορίες και τραγούδια συνομιλώντας με διαφορετικές κουλτούρες; Φτιάχνοντας κόμικς και συνθέτοντας τραγούδια που τα συνοδεύουν, διηγούμαστε ξανά σκηνές από το αριστούργημα του Πουτσίνι Μαντάμα Μπαττερφλάι, με το βλέμμα μας στη σύγχρονη διαπολιτισμική πραγματικότητα μέσα από τη δική μας, μοναδική σκηνοθετική εκδοχή!

Ηλικίες: 6-9

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 3 & 4 Ιουνίου 2023, 17.00-19.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Φίλιππος Βασιλείου (γλύπτης)

Ομιλητές: θ.α.

Υποβολή συμμετοχής από 13 έως 22 Μαΐου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Χορηγός Εκπαιδευτικού Προγράμματος


Μπαμπά… χορεύουμε;

Οκτώβριος – Νοέμβριος 2022

Εργαστήριο χορευτικού παιχνιδιού για μπαμπάδες με παιδιά από 4 έως 9 ετών

Το εργαστήριο που αγαπήθηκε αμέσως από παιδιά και μπαμπάδες επιστρέφει ακόμα πιο απολαυστικό. Φέτος, το Μπαμπά… χορεύουμε; διεξάγεται σε δύο κύκλους τεσσάρων συναντήσεων, καθεμιά από τις οποίες θα είναι αφιερωμένη σε διαφορετικές χορευτικές δεξιότητες. Στόχος του ανανεωμένου εργαστηρίου είναι μέσα από τις χορευτικές φιγούρες των μπαμπάδων με τα παιδιά τους να αποκαλύψει τη διάσταση του ρυθμού και της κίνησης του σώματος ως φιλοσοφίας ζωής και αναγκαίου συστατικού της καθημερινότητας. Το φετινό πρόγραμμα θέτει νέες προκλήσεις, αφού οι κύκλοι θα ολοκληρωθούν με τη σύνθεση μιας σύντομης χορογραφίας από τους μικρούς και τους μεγάλους συμμετέχοντες.

Ηλικίες: 4-6 & 7-9

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Τάσος Καραχάλιος (χορευτής, χορογράφος)

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 10, 17, 24 & 31 Οκτωβρίου 2022, 17.30-18.30 & 19.00-20.30

(Κύκλος Α) • 7, 14, 21 & 28 Νοεμβρίου 2022, 17.30-18.30 & 19.00-20.30 (Κύκλος Β)

Μέγιστος αριθμός ατόμων ομάδας: 15

Υποβολή συμμετοχής από 22 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Χορηγός Εκπαιδευτικού Προγράμματος


Λυρικοί Μικρομηκάδες

Οκτώβριος – Νοέμβριος 2022

Βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήριο για παιδιά Γυμνασίου

Οι Λυρικοί Μικρομηκάδες, το βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήριο για παιδιά Γυμνασίου, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά. Οι συμμετέχοντες κρατώντας μία κάμερα θα περιπλανηθούν στους παρασκηνιακούς χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα ξεκλειδώσουν το βεστιάριο και το φροντιστήριο της όπερας, θα παρακολουθήσουν τη λειτουργία των μηχανισμών της εντυπωσιακά μεγάλης θεατρικής σκηνής και θα κρυφοκοιτάξουν μια πρόβα μπαλέτου, χορωδίας και ορχήστρας. Και όλα αυτά για να αποτυπώσουν στον φακό τα συναρπαστικά μυστικά που κρύβονται στα διάφορα στάδια δημιουργίας μιας λυρικής παράστασης.

Κατά τη διαδικασία, τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τη γλώσσα του κινηματογράφου, τα εκφραστικά του μέσα, τις τεχνικές και τις βασικές αρχές σκηνοθεσίας, και θα καθοδηγηθούν στη διερεύνηση του επιλεγμένου θέματος και τη δημιουργία σεναριακού σχεδιάσματος. Επιπλέον, θα εμπλακούν στην οργάνωση των γυρισμάτων και θα μοιραστούν τους ρόλους του κινηματογραφικού συνεργείου μπροστά και πίσω από την κάμερα.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις συναντήσεις διάρκειας τριών ωρών, στις 15, 22, 29 Οκτωβρίου & 19 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του οποίου θα συγκροτηθεί από τους συμμετέχοντες μια ομάδα παραγωγής μιας ταινίας μικρού μήκους. Η ταινία που θα γυριστεί θα συμμετάσχει στην 22η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio (3-10 Δεκεμβρίου 2022).

Σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους

Ηλικίες: Παιδιά Γυμνασίου

Σχεδιασμός: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους

Υπεύθυνη συντονισμού / Υλοποίηση: Νικολέτα Λεούση

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 15, 22 Οκτωβρίου & 5, 19 Νοεμβρίου 2022, θ.α.

Υποβολή συμμετοχής από 4 Οκτωβρίου έως 9 Οκτωβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Χορηγός Εκπαιδευτικού Προγράμματος


Τα μαγικά μαξιλάρια / Sleepover

Νοέμβριος 2022

Η εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή όπερας για όλη την οικογένεια Τα μαγικά μαξιλάρια επιστρέφει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος για να δώσει πνοή στα όνειρα μικρών και μεγάλων. Με αφορμή την απολαυστική παραγωγή της ΕΛΣ, για μία ακόμα φορά δέκα παιδιά ηλικίας από 8 έως 11 ετών θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να μυηθούν στον μαγευτικό κόσμο του λυρικού θεάτρου ζώντας τη μοναδική εμπειρία της διανυκτέρευσης στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, στις 12 και 13 Νοεμβρίου. Εξερευνήσεις στα παρασκήνια, εργαστήρια μουσικοκινητικής, γνωριμία με τους χαρακτήρες του έργου, μεταμφιέσεις σε ήρωες εμπνευσμένους από την παράσταση, θεματικό δείπνο και πρωινό συνοδεία μικρού μουσικού συνόλου και αφήγηση παραμυθιών είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετάσχουν τα παιδιά που θα περάσουν μια νύχτα στην Όπερα!

Ηλικίες: 8 έως 11 ετών

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ευγένιος Τριβιζάς και Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

Ημερομηνίες υλοποίησης: 12 & 13 Νοεμβρίου 2022







Υποβολή συμμετοχής από 20 έως 27 Οκτωβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Χορηγός Εκπαιδευτικού Προγράμματος


Όπερα από κούνια

Φεβρουάριος 2023

Εργαστήριο μουσικοκινητικής για βρέφη και προνήπια με συνοδεία ζωντανής μουσικής από όργανα με αντιπροσωπευτικό ρεπερτόριο της κάθε εποχής

Η Όπερα από κούνια επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Χορεύοντας και τραγουδώντας με τον μπαμπά και τη μαμά θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα διάφορα ηχοχρώματα και τις τεχνοτροπίες μέσα από τους ήχους της κλασικής μουσικής. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και μουσικοκινητικά παιχνίδια θα αναζητήσουμε κρυμμένους θησαυρούς στο μουσικό ρεπερτόριο από το μπαρόκ έως τον 21ο αιώνα. Τα βρέφη και τα νήπια θα ανακαλύψουν τις έννοιες του ηχοχρώματος και του ύφους, ενώ παράλληλα θα εξοικειωθούν με τα στιλ της κλασικής μουσικής και με τις βασικές οικογένειες των μουσικών οργάνων. Επιπλέον θα μάθουμε για το πώς το άγγιγμα αφυπνίζει το σώμα και, με οδηγό τον ήχο και τον λόγο, θα ενισχύσουμε την επαφή του βρέφους με τον φροντιστή του και μαζί την αυτοπεποίθηση και των δύο.

Ηλικίες: βρέφη από 3 μηνών μέχρι πριν το μπουσούλημα (Ομάδα Α), βρέφη που μπουσουλάνε και στέκονται με υποστήριξη (Ομάδα Β)

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 4, 5, 11, 12 Φεβρουαρίου 2023

Ώρες υλοποίησης: Ομάδα Α: 10.00-10:45 • Ομάδα Β: 11.15-12.00

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Δάφνη Τσιούνη (μουσικοπαιδαγωγός, sound artist), Μάρθα Κλουκίνα (χορεύτρια, χορογράφος)

Υποβολή συμμετοχής για τις ομάδες Α & Β από 3 έως 13 Ιανουαρίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Ηλικίες: 1 έως 2,5 ετών (Ομάδα Α), 2,5 έως 4 ετών (Ομάδα Δ)

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Δάφνη Τσιούνη (μουσικοπαιδαγωγός, sound artist), Άννα Σερκεδάκη (φλαουτίστα, μουσικοπαιδαγωγός)

Μουσικοί: θ.α.

Ημερομηνίες: 18 Φεβρουαρίου: Μπαρόκ • 19 Φεβρουαρίου: Κλασικισμός • 4 Μαρτίου: Ρομαντισμός • 5 Μαρτίου: Μουσική 20ού αιώνα

Ώρες υλοποίησης: Ομάδα Γ: 10.00-10.45 • Ομάδα Δ: 11.15-12.00

Υποβολή συμμετοχής για τις ομάδες Γ & Δ από 3 έως 13 Ιανουαρίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Η παρουσία ενός γονέα κρίνεται απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου.


Δράσεις για ενήλικες

Δύο νέες μεγάλες παραγωγές της χρονιάς, τα αριστουργήματα Φάλσταφ του Βέρντι και Μήδεια του Κερουμπίνι, θα αποτελέσουν το έναυσμα για να ανακαλύψουμε, με ξεναγό τη συγγραφέα πολυμεταφρασμένων μουσικών βιβλίων και associate editor του περιοδικού Opera Now Έλενα Ματθαιοπούλου, τη δημιουργική διαδρομή έως τα σαιξπηρικά αριστουργήματα του Βέρντι και να αναζητήσουμε στον χρόνο την καταγωγή της όπερας αντίστοιχα.


Ο Σαίξπηρ του Βέρντι

Φεβρουάριος 2023

Ομιλία πάνω στον Φάλσταφ του Τζουζέππε Βέρντι

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Βέρντι είχε πάθος για τον Σαίξπηρ. Εμπνευσμένος από τον σπουδαίο Άγγλο ποιητή, κληροδότησε στο οπερατικό ρεπερτόριο τρία αριστουργήματα: τον Μάκβεθ, τον Οθέλλο και τον Φάλσταφ, κατορθώνοντας με τη μουσική του να αφομοιώσει το κείμενο σε τέτοιο βαθμό που μετασχημάτισε τα σαιξπηρικά δράματα σε νέες συνθέσεις. Η ένταση, το σφρίγος, το λιτό, «αρρενωπό» συνθετικό στιλ της μουσικής του Βέρντι προικίζει τους σαιξπηρικούς χαρακτήρες με μια πρόσθετη ζωτικότητα που τους κάνει να φαντάζουν πιο αληθινοί απ’ ό,τι στο θέατρο πρόζας. Η μουσική και ο τρόπος που τη χειρίζεται δημιουργεί ένα πλαίσιο ψυχολογικής έκφρασης που παρέχει στον ακροατή τη δυνατότητα να βιώσει μια υπέρτατη εμπειρία.

Η ομιλία θα παρακολουθήσει –με τη συνοδεία βιντεοπροβολών– τη συναρπαστική πορεία της σύνθεσης των σπουδαίων έργων μέσα από τη ζωντανή και δημιουργική αλληλογραφία του Βέρντι με τους λιμπρετίστες του, τον Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε για τον Μάκβεθ και τον ποιητή και συνθέτη Αρρίγκο Μπόιτο για τις άλλες δυο. Θα γίνουμε μάρτυρες ενός δούναι και λαβείν που προσιδιάζει στην αμεσότητα της σύγχρονης εποχής και των social media!

Ημέρα & ώρα: 4 Φεβρουαρίου 2023, 17.00

Χώρος: VIP Lounge

Ομιλήτρια: Έλενα Ματθαιοπούλου

Είσοδος ελεύθερη – Απαιτείται προκράτηση μέσω ticketservices.gr από τις 18 Ιανουαρίου 2023


Έλληνες θεοί, μύθοι και ήρωες στην όπερα

Απρίλιος 2023

Ομιλία πάνω στη Μήδεια του Λουίτζι Κερουμπίνι

H καταγωγή της τέχνης της όπερας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Εφευρέθηκε σαν μουσικό- φωνητικό ιδίωμα το 1597 στη Φλωρεντία, όταν ο Δούκας Φερδινάνδος των Μεδίκων, γενναιόδωρος μαικήνας των τεχνών, οργάνωσε την επιτροπή Λα Καμεράτα Φιορεντίνα με σκοπό να εντοπίσει την πρωτότυπη εκδοχή των έργων του Αισχύλου, του Σοφοκλή και Ευριπίδη, παραστάσεις των οποίων διοργάνωναν τακτικά στα παλάτια τους. Αν και τα πρωτότυπα δεν βρέθηκαν ποτέ, η επιτροπή, μελετώντας την Ποιητική του Αριστοτέλη, ανακάλυψε πως η δομή των αρχαίων δραμάτων, πλην της απαγγελίας, περιλάμβανε επίσης μουσική και τραγούδι και τελικά δημιούργησε μια νέα, ωστόσο κοντά στο αρχαίο πρωτότυπο, εκδοχή. Την ονόμασαν με τον ελληνικό όρο «μελόδραμα», που αποτελεί το επίσημο όνομα της όπερας. Η πρώτη όπερα, η Δάφνη του Τζάκοπο Πέρι, έκανε πρεμιέρα το 1597 στο Παλάτσο Μπάρντι.

Η ομιλία θα αναδείξει την επιρροή της Ελλάδας στην όπερα ανά τους αιώνες και θα συνοδεύεται – με έμφαση στη Μήδεια του Κερουμπίνι– από βιντεοπροβολές έργων των Πέρι, Μοντεβέρντι, Χέντελ, Γκλουκ, Μότσαρτ, Ροσσίνι, Κερουμπίνι, Βέρντι, Ρίχαρντ Στράους και του Επτανήσιου συνθέτη Παύλου Καρρέρ.

Ημέρα & ώρα: 28 Απριλίου 2023, 17.00

Χώρος: VIP Lounge

Ομιλήτρια: Έλενα Ματθαιοπούλου

Είσοδος ελεύθερη – Απαιτείται προκράτηση μέσω ticketservices.gr από τις 12 Απριλίου 2023


Δράσεις 65+

Κιθάρα Express

Ιανουάριος – Ιούνιος 2023

Το επιτυχημένο πρόγραμμα Κιθάρα Express επιστρέφει και φέτος στις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και υπόσχεται στους συμμετέχοντες νέες εμπειρίες και εκπλήξεις. Με στόχο την έκφραση μέσω της μουσικής και με εργαλεία την κιθάρα, τη φωνή και τα τραγούδια, το εργαστήριο φιλοδοξεί να εξερευνήσει νέες διαδρομές γνώσης και δημιουργικότητας και να ξαναφέρει στο προσκήνιο ιστορίες και τραγούδια από τα παλιά, αποτελώντας έτσι μια ευχάριστη και χαλαρωτική παράκαμψη στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εβδομαδιαίες διά ζώσης μουσικές συναντήσεις, ενώ στους συμμετέχοντες θα παρέχεται και επιπρόσθετο υλικό το οποίο θα τους βοηθήσει να καλλιεργήσουν τη μουσική τους αντίληψη, να μελετήσουν και να κατανοήσουν το γνωστικό αντικείμενο, καθώς και να ασκηθούν στη χαλάρωση του σώματος και του νου.

Η πρότερη γνώση μουσικής δεν είναι απαραίτητη.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Κική Κέρζελη

Επιστημονική υπεύθυνη: Ιωάννα Ετμεκτσόγλου

Έναρξη εργαστηρίου: Ιανουάριος 2023

Ημέρα & ώρα: κάθε Τρίτη, 11.00-13.00

Πληροφορίες: education@nationalopera.gr


Κοπερτί το κοπερτί

Ιανουάριος – Ιούνιος 2023

Το Κοπερτί το κοπερτί, το νέο βιωματικό διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες 65+ καθώς και για παιδιά από 5 έως 7 ετών έχει ως βασικούς άξονες το τραγούδι, το παιχνίδι και την αφήγηση. Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις, οι μικρές και μεγάλες γραμμές ζωής των μελών της ομάδας τέμνονται με στόχο το μοίρασμα, την επικοινωνία και τη δημιουργία μιας κοινής αφήγησης μέσα από λέξεις, ανάσες και νότες. Με τα πολύτιμα εργαλεία του λόγου, της μουσικής και του παιχνιδιού και αξιοποιώντας τις ετερόκλητες ηλικιακές και κοινωνικές καταβολές τους, τα μέλη της ομάδας, σε συνεργασία με τους εμψυχωτές, θα περιπλανηθούν σε μια συλλογική δημιουργική διαδικασία που έχει ως στόχο της την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της αλληλοκατανόησης, την καταπολέμηση του αποκλεισμού και τον εμπλουτισμό της καλλιτεχνικής και κοινωνικής εμπειρίας όλων των συμμετεχόντων.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ελένη Ζαχοπούλου (θεατροπαιδαγωγός, ηθοποιός) , Φανή Μόραλη (μουσικοπαιδαγωγός)

Έναρξη εργαστηρίου: Ιανουάριος 2023

Ημέρα & ώρα: κάθε Δευτέρα, 17.00-19.00

Υποβολή συμμετοχής από 6 έως 30 Δεκεμβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ


Δράσεις για άτομα με ή χωρίς αναπηρία

Ηχητική τέχνη και Κωφή εμπειρία: η ακοή ως ενσώματο βίωμα

Οκτώβριος 2022 – Απρίλιος 2023

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για εφήβους και νέους ενήλικες με κώφωση ή βαρηκοΐα

Η νέα σειρά εκπαιδευτικών δράσεων έχει ως στόχο να θέσει τις βάσεις για μια διεύρυνση της συνθήκης της ακρόασης από ακουστική εμπειρία σε ενσώματο βίωμα. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια απευθύνονται σε κωφούς και βαρήκοους εφήβους και νέους ενήλικες, καθώς και σε άτομα των ίδιων ηλικιακών ομάδων που μετέχουν της κοινότητας των κωφών με οποιονδήποτε τρόπο. Κεντρικοί εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος είναι η αντιστροφή της συνθήκης του φυσικοποιημένου αποκλεισμού, η εισαγωγή των συμμετεχόντων στον κόσμο της μουσικής και της ηχητικής τέχνης, και η δημιουργία συνεργατικών ηχητικών έργων μέσα από τον συμμετοχικό σχεδιασμό και εργαστηριακές πρακτικές. Τα υλικά του εγχειρήματος αυτού είναι η δόνηση, η οπτικοποίηση του ήχου, η ιστορία της τέχνης, η θεωρία της μουσικής, και άλλες σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες. Ένα ηχητικό έργο, σχεδιασμένο συμμετοχικά από τα μέλη της ομάδας, θα ολοκληρώσει τον κύκλο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια δεν προϋποθέτει πρότερες γνώσεις.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ντάνα Παπαχρήστου (sound artist ,μουσικολόγος, θεωρητικός της τέχνης, Γιώργος Σαμαντάς (sound artist , κοινωνικός ανθρωπολόγος)

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Ορέστης Καραμανλής (συνθέτης, διδάσκων ΕΚΠΑ)

Έναρξη εργαστηρίου: 22 Οκτωβρίου 2022

Ημέρα & ώρα: κάθε Σάββατο 13.00-15.00

Υποβολή συμμετοχής από 30 Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου 2022 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Χορηγός προσβασιμότητας


Εργαστήρια στα καταστήματα κράτησης Ελεώνα Θήβας, Αυλώνα και Κορυδαλλού

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις επανεκκινούν τον κύκλο εργαστηρίων μουσικής, χορού και κίνησης σε καταστήματα κράτησης που έχει ως γνώμονα τη σπουδαιότητα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και της επαφής με τις τέχνες στα σωφρονιστικά ιδρύματα για την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των κρατουμένων και την ομαλή κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Τα εργαστήρια, τα οποία θα διεξαχθούν σε εβδομαδιαίες συναντήσεις, απευθύνονται στο κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα Θήβας, στην ανδρική πτέρυγα του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού και στο Ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα. Καθένα από αυτά θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του καλλιτεχνικού αποτελέσματος της δημιουργικής διαδρομής.

Εργαστήριο χορού και κίνησης στο κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα Θήβας

Οι συμμετέχουσες στο εργαστήριο χορού και κίνησης θα παρακινηθούν μέσα από τον χορό ως μέσο αγωγής και βαθιάς μη λεκτικής επικοινωνίας να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες και να πειραματιστούν. Στόχος είναι η απελευθέρωση της έκφρασης μέσα από την ομαδική χορευτική διαδικασία, αλλά και η γνωριμία με εναλλακτικά είδη χορού (street, παραδοσιακούς χορούς διαφορετικών χωρών, διαπολιτισμικούς χορούς, τζαζ κ.ά.). Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση μιας ενιαίας χοροθεατρικής παράστασης που θα προκύψει από τη σύνθεση των πρωτότυπων χορογραφιών που θα δημιουργήσουν οι συμμετέχουσες μέσα από καθοδηγούμενες ασκήσεις από έμπειρους χορευτές.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Χαρά Κότσαλη (χορεύτρια, χορογράφος), Κατερίνα Σπυροπούλου (χορεύτρια, χορογράφος)

Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.

Εργαστήριο μουσικής στην ανδρική πτέρυγα του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού

Mια νέα σειρά μουσικών εργαστηρίων θα φέρει για μια ακόμα χρονιά τη δημιουργικότητα και την ελεύθερη έκφραση στην ανδρική πτέρυγα του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού. Οι συμμετέχοντες, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, θα πειραματιστούν με τον ήχο και τη μουσική, θα αναπτύξουν ερμηνευτικές δεξιότητες και θα συν-δημιουργήσουν νέες συνθέσεις. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια συναυλία στην οποία οι ίδιοι θα ερμηνεύσουν τα δικά τους μουσικά έργα. Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της ομαδικότητας καθώς και της ελεύθερης έκφρασης.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Μαρία – Χριστίνα Χάρπερ (μουσικός / μουσικοθεραπεύτρια), Γιώργος Κούτρας (μουσικός)

Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.

Εργαστήριο μουσικής και χορού στο Ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο μουσικής και χορού καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα «διπλό» εργαστήριο χορού και μουσικής δημιουργώντας δύο ομάδες, οι οποίες θα δουλεύουν παράλληλα, αλλά συνεργατικά.  Μέσα από τον πειραματισμό και με την καθοδήγηση έμπειρων χορευτών και μουσικών, θα αποκτήσουν βασικές χορευτικές ή μουσικές και ερμηνευτικές δεξιότητες. Με σημείο έναρξης το Hip Hop και το Breakdance, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τον κινητικό αυτοσχεδιασμό και την προσωπική κίνηση. Ο κύκλος που παραδοσιακά έχει την λειτουργία της έκφρασης και του μοιράσματος στην hip hop χορευτική κουλτούρα, θα αποτελέσει χώρο συζητήσεων και ανταλλαγής ιδεών, γνώσεων και έμπνευσης. Το εργαστήριο ολοκληρώνεται με μια παράσταση μουσικής και χορού, στην οποία οι κρατούμενοι της ομάδας χορού θα ερμηνεύσουν τα έργα τους χορεύοντας πάνω στο ρυθμό των έργων της ομάδας μουσικής.  Βασικοί στόχοι του εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, η ενθάρρυνση της συνεργατικής κουλτούρας, η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των κρατουμένων καθώς και η ελεύθερη έκφραση που απορρέει από την ομαδική χορευτική  και μουσική διαδικασία. 

Σχεδιασμός/Υλοποίηση: ομάδα χορού: Ηλίας Χατζηγεωργίου (χορευτής, χορογράφος), Aidi Ormeni (χορευτής), ομάδα μουσικής: θ.α.

Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.


Μικτό εργαστήριο κίνησης για αποφυλακισμένες γυναίκες σε διαδικασία επανένταξης και γυναίκες χωρίς εμπειρία φυλάκισης

Μικτό εργαστήριο κίνησης για αποφυλακισμένες γυναίκες σε διαδικασία επανένταξης και γυναίκες χωρίς εμπειρία φυλάκισης

Το Σώμα έχει μνήμη. Το ακούμε;

Το εργαστήριο κίνησης απευθύνεται σε αποφυλακισμένες γυναίκες σε διαδικασία επανένταξης καθώς και σε γυναίκες χωρίς εμπειρία φυλάκισης, που ενδιαφέρονται να δουλέψουν με το σώμα ως μέσο μνήμης και αυτοπροσδιορισμού, είτε έχουν ήδη ασχοληθεί με την κίνηση είτε όχι. Μέσα από την κινητική έρευνα θα επιδιωχθούν η εξωτερίκευση της αυθεντικής κίνησης του κάθε ατόμου, η ενεργοποίηση της χαράς που προσφέρει η επαφή με το σώμα μέσω της κίνησης και η ενθάρρυνση της ελεύθερης έκφρασης στο πλαίσιο της ομάδας. Η κίνηση θα αποτελέσει το μέσο για την ανάπτυξη της συνεργατικότητας και της επικοινωνίας μεταξύ των μελών του εργαστηρίου, αλλά και την ανάδειξη της μοναδικότητας του κάθε μέλους ξεχωριστά. Στόχος είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και αποδοχής μέσα στην ομάδα, η κοινή πορεία των συμμετεχουσών και τέλος το μοίρασμα της εμπειρίας υπό τη μορφή παρουσίασης.


Σχεδιασμός/ Υλοποίηση: Ιωάννα Πορτόλου (χορογράφος), Δήμητρα Μητροπούλου (ηθοποιός, δραματουργός), Ιωάννα Αποστόλου (χορεύτρια), Αντώνης Παλάσκας (μουσικός)

Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.


Διαπολιτισμική ΕκπαίδευσηΈφηβοι

Co-OPERAtive: An intercultural and collaborative opera hub for young people

Νοέμβριος 2022 – Μάιος 2023

Διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας για μεικτή ομάδα 30 νέων Αθηναίων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο ηλικίας 14-18 ετών από όλη την Αττική

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του περσινού Co-OPERAtive, το διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας για εφήβους επιστρέφει για μια ακόμα χρονιά. Το πρόγραμμα, βραβευμένο με το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora 2019, αντλεί έμπνευση από την όπερα και έρχεται για να αποδείξει ξανά την ανίκητη δύναμη της μουσικής ως μιας κοινής γλώσσας που δύναται να αγκαλιάζει και να γεφυρώνει τις πολιτισμικές διαφορές. Μέσα από την προσωπική και αυθόρμητη έκφραση, τη σύμπραξη και την ομαδικότητα, οι συμμετέχοντες στη μεικτή ομάδα των 30 νέων Αθηναίων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο ηλικίας 14-18 ετών θα δημιουργήσουν και θα παρουσιάσουν τη δική τους παράσταση στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Σε συνεργασία με το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΚΑΒ και την Ευρωπαϊκή Έκφραση.

Έναρξη προγράμματος: Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Ημέρα & ώρα: κάθε Δευτέρα, 17.30-20.30

Ηλικίες: 14-18 ετών

Τελικές παραστάσεις: Σάββατο 20 Μαΐου & Κυριακή 21 Μαΐου 2023

* Οι συμμετέχοντες στο Co-OPERAtive θα επιλεγούν μέσω ανοιχτής πρόσκλησης που θα ανακοινωθεί στις 10 Οκτωβρίου 2022.


Στο πλαίσιο του Co-OPERAtive, δημιουργείται φέτος η ομάδα Αlumni για όσους έχουν ολοκληρώσει τη συμμετοχή τους στο προγράμμα και επιθυμούν να διατηρήσουν και να εμβαθύνουν τη σχέση τους με την όπερα και τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Για την ομάδα Alumni προβλέπεται μια σειρά προνομίων που περιλαμβάνει τη γνωριμία με επαγγέλματα του θεάτρου, την ενεργή συμμετοχή στην προετοιμασία της επόμενης παραγωγής του εργαστηρίου καθώς και τη δωρεάν παρακολούθηση επιλεγμένων παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.



Διαπολιτισμικά ερασιτεχνικά σύνολα

Διαπολιτισμική Ορχήστρα

Σεπτέμβριος 2022 – Ιούλιος 2023

Έχοντας συμπληρώσει πέντε χρόνια περιηγήσεων στον κόσμο της μουσικής, η Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ συνεχίζει τις μουσικές περιπλανήσεις σε όλο τον κόσμο. Με πλήθος ζωντανών εμφανίσεων και μια σειρά από συνεργασίες με καλλιτέχνες, για τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο η Διαπολιτισμική Ορχήστρα καθιερώνει τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και σχεδιάζει τη συμμετοχή της σε πληθώρα δράσεων της πολυπολιτισμικής Αθήνας καθώς και συνεργασίες με ορχήστρες του εξωτερικού. Παράλληλα, στο πλαίσιο της λειτουργίας της, δημιουργεί την Διαπολιτισμική Ορχήστρα Junior.

Υπεύθυνος ορχήστρας: Χάρης Λαμπράκης

Έναρξη εργαστηρίου: 26 Σεπτεμβρίου 2022 Ημέρα & ώρα: κάθε Δευτέρα, 18.00-21.00


Διαπολιτισμική Ορχήστρα Junior

Ιανουάριος – Ιούνιος 2023

Η Διαπολιτισμική Ορχήστρα Junior θα αποτελέσει ένα νέο σύνολο 25 νέων μουσικών ηλικίας 16-25 ετών. Με τη δημιουργία της ορχήστρας-φυτωρίου, ο συμπεριληπτικός χαρακτήρας των διαπολιτισμικών ερασιτεχνικών συνόλων προχωρά ακόμα πιο πέρα, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους μουσικούς να εκφραστούν δημιουργικά, να αναπτύξουν νέους καλλιτεχνικούς κώδικες και να ανοίξουν νέους δίαυλους συνομιλίας και συνεργασίας τόσο μεταξύ τους όσο και με την κοινωνία γενικά.

Ηλικίες: 16-25 ετών

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Χάρης Λαμπράκης

Έναρξη εργαστηρίου: Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Ημέρα & ώρα: κάθε Τρίτη, 18.00-20.00

* Τα μέλη της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας Junior θα επιλεγούν μέσω ανοιχτής πρόσκλησης ακρόασης που θα ανακοινωθεί στις 6 Οκτωβρίου 2022.


Διαπολιτισμική Χορωδία

Σεπτέμβριος 2022 – Ιούνιος 2023

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, τα μέλη της Διαπολιτισμικής Χορωδίας θα ενώσουν τις φωνές τους με τον στόχο να προσκαλέσουν σε συνομιλία διαφορετικές μουσικές παραδόσεις και να αναδείξουν την αμεσότητα και τη δύναμη του τραγουδιού. Κατά την πορεία της, η Διαπολιτισμική Χορωδία έχει φιλοξενήσει μέλη από τη Σλοβακία, την Τανζανία, τη Νέα Γουινέα, την Ουκρανία, το Καμερούν, τη Συρία, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, το Ιράν, την Κένυα, το Κονγκό, το Ιράκ και την Ελλάδα. Στον νέο αυτό εκπαιδευτικό κύκλο, η Διαπολιτισμική Χορωδία, υπό τη διεύθυνση της Άννας Λινάρδου, παράλληλα με τη διεύρυνση του ρεπερτορίου με τραγούδια των χωρών προέλευσης των μελών της και όχι μόνο, θα επιχειρήσει την εξερεύνηση της φωνής πέρα από τη φόρμα του τραγουδιού, τη σχέση της με το σώμα, την κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό μέσα από έργα σύγχρονων συνθετών.

Μαέστρος χορωδίας: Άννα Λινάρδου

Βοηθός μαέστρου / Συνοδεία πιάνου: Δήμητρα Κοκκινοπούλου

Έναρξη εργαστηρίου: 26 Σεπτεμβρίου 2022

Ημέρα & ώρα: κάθε Δευτέρα, 18.30-20.00


Διαπολιτισμικός Χορός

Οκτώβριος 2022 – Μάιος 2023

Ο Διαπολιτισμικός Χορός συνεχίζει τις μεθοδολογικές και κινησιολογικές αναζητήσεις σμίγοντας παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές και αναδεικνύοντας παράλληλα τις ιδιαιτερότητες της αισθητικής των διαφορετικών χορευτικών παραδόσεων. Για αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο τίθενται ως κεντρικοί στόχοι αφενός η ενδυνάμωση της ήδη σχηματισθείσας ομάδας και η δυνατότητα ενσωμάτωσης νέων εργαλείων και μεθόδων και αφετέρου η υποδοχή νέων ατόμων από άλλα χορευτικά πεδία και η ένταξη νέων ερεθισμάτων στη δεξαμενή της ερευνητικής μας διαδικασίας.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Πωλίνα Κρεμαστά

Βοηθός χορογράφου: Θένια Αντωνιάδου

Έναρξη προγράμματος: 31 Οκτωβρίου 2022

Ημέρα & ώρα: κάθε Δευτέρα, 18.00-21.00

* Τα μέλη του Διαπολιτισμικού Χορού θα επιλεγούν μέσω ανοιχτής πρόσκλησης ακρόασης που θα ανακοινωθεί στις 3 Οκτωβρίου 2022.



Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα