Μία ιστορική αναδρομή σε υλικά, εργαλεία γραφής και τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες και φάνταζαν μαγικά λόγω των ιδιοτήτων τους.Μελάνια που έλαμπαν στο σκοτάδι ενώ ήταν αόρατα την μέρα, συμπαθητικές μελάνες ή άλλες που εμφανίζονταν μετά από ώρες. Εργαλεία γραφής εξωτικά με περίεργες ιδιότητες όπως φτερά από παραδείσια πουλιά ή ορυκτούς κρυστάλλους, αλλά και τεχνικές γραφών που χρησιμοποιήθηκαν για να κρυπτογραφήσουν κείμενα ή να κρύψουν σύμβολα.Θα γίνει παρουσίαση των υλικών, η χρήση τους και στο τέλος θα δοθεί στο κοινό η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει δοκιμαστικά κάποια από αυτά. Οι συμμετέχοντες θα πάρουν μαζί τους εκτός από τα δημιουργήματά τους, δείγματα ιστορικών γραμματοσειρών και γραπτές οδηγίες για την παρασκευή μελανιών και πενών που θα παρουσιαστούν στο σεμινάριο.
Ημερομηνία Διεξαγωγής: Κυριακή 02/10
Ωράριο: 06:00 μ.μ. έως 07:30 μ.μ.
Συμμετοχή: Με προεγγραφή
Κόστος 10 Ευρώ
Πληρωμή: Στην Γραμματεία
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος
Οι συμμετέχοντες οφείλουν να δηλώσουν την παρουσία τους στη γραμματεία έως και 30 λεπτά πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Σε αντίθετη περίπτωση οι διοργανωτές δύνανται να παραχωρήσουν την θέση σε άλλον ενδιαφερόμενο.
Το Fantasy Festival διεξάγεται για 3η συνεχή χρονιά στις 01 & 02 Οκτωβρίου 2022 στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου.
Like a Light In The Dark, a Silver Lining…
Φέτος το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε φυσική μορφή και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για το Φανταστικό, γεμάτης ελπίδα, όπου οι τέχνες και ο πολιτισμός θα καταφέρουν να ευημερήσουν και πάλι.
Το Fantasy Festival είναι ένα σύγχρονο πολιτιστικό Φεστιβάλ με θεματικό αντικείμενο το φανταστικό που προάγει τις τέχνες, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την περιβαλλοντική συνείδηση και την ελευθερία της έκφρασης και απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπάνε το Φανταστικό και τα σχετικά χόμπι και δραστηριότητες που απορρέουν από το είδος.Το Φεστιβάλ συγκεντρώνει τους επιχειρηματίες και τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Φανταστικού, φιλοξενώντας πληθώρα μοναδικών εκθεμάτων και εμπνευσμένων έργων τους, όπως βιβλία, comics, περιοδικά, επιτραπέζια παιχνίδια, RPG’s, card games, videogames, collectibles, αναμνηστικά αντικείμενα, χειροτεχνίες, κοσμήματα, κατασκευές, ρουχισμό, αξεσουάρ, εικαστικά έργα, πίνακες ζωγραφικής, εικονογραφήσεις και άλλα.Κατά τη διάρκεια του διημέρου διεξαγωγής του φεστιβάλ λαμβάνουν χώρα διάφορες οργανωμένες παράλληλες ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις όπως ομιλίες, παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, επιδείξεις, τουρνουά παιχνιδιών και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα τα οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ή ακόμα και να συμμετέχει.Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα του Fantasy Festival 2K22 θα ανακοινωθούν σύντομα.Η διοργάνωση και λειτουργία του Φεστιβάλ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα σχετικά Πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου και τους κανόνες τήρησης αποστάσεων σε χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, όπως θα ισχύουν την περίοδο πραγματοποίησης της εκδήλωσης.
Η Μαρία Γενιτσαρίου είναι εικαστικός με κύριο μέσο έκφρασης τη καλλιγραφία. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1966. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη σχολή Βακαλό, ζωγραφική και εικονογράφηση στο εργαστήριο του Αντώνη Απέργη στις σχολές Πετρά, ενώ ταυτόχρονα πειραματίζεται σε διάφορα ελεύθερα εργαστήρια προσπαθώντας να ανακαλύψει το προσωπικό εκφραστικό της μέσο. Παράλληλα εργάζεται στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος έχοντας προϋπηρεσία στις Δημόσιες Σχέσεις και το Μουσείο της. Από το 1993 ασχολείται με την Ελληνική καλλιγραφία. Συνειδητοποιεί ότι το βασικό συστατικό για την ολοκλήρωση των έργων τέχνης που δημιουργούσε ήταν η μορφή των κειμένων, οι λέξεις γραμμένες με διαφορετικές γραμματοσειρές ήταν στην ουσία μέρος του έργου αλλά και καταλυτικός παράγοντας μεταμόρφωσής του. Λόγω πλήρους έλλειψης εκπαίδευσης πάνω στο θέμα στην Ελλάδα, μελετά Ελληνική Παλαιογραφία στο Τμήμα Παλαιογραφίας του ΜΙΕΤ με καθηγητή τον Αγαμέμνωνα Τσελίκα και ψάχνει χειρόγραφα και πηγές εντός και εκτός Ελλάδας. Σκοπός της είναι να συγκεντρώσει και να μελετήσει όσες περισσότερες Ελληνικές γραμματοσειρές γίνεται αλλά και να αναπαράγει τα εργαλεία και μέσα γραφής και εικονογράφησης τους. Με μέσον εργαλεία γραφής του χθες και του σήμερα χρησιμοποιεί αυτούσιες ή διασκευάζει αυτές τις γραφές μετατρέποντάς τες σε έργα τέχνης με μεγάλο αριθμό εκθέσεων στο ενεργητικό της ενώ ταυτοχρόνως τις διδάσκει σε σεμινάρια καλλιγραφίας. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και συλλογές διεθνών ιδρυμάτων εντός και εκτός Ελλάδας (σε μόνιμη έκθεση στα Κέντρο Καλλιγραφίας της Βιέννης, Αυστρία, και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, Κωνσταντινούπολη). Πιστεύοντας ότι η καλλιγραφία έχει αμέτρητες δυνατότητες εφαρμογών στο σήμερα αλλά αποτελεί ταυτοχρόνως ένα σημαντικό εργαλείο αυτοεξερεύνησης συμμετέχει σε προγράμματα προώθησής της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Μαρία Γενιτσαρίου συμπράττει με την συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC – Art Revisited Collective από τον Ιούνιο 2021. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.