Monday 12 September 2022

Levante: Από τη Βενετία στην Ελλάδα -περιοδεύουσα έκθεση αφίσας του Lucio Schiavon


Τα εγκαίνια της έκθεσης Levante θα πραγματοποιηθούν στις 16  Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο μεσαιωνικό Πύργο των Ροβιών (Β. Εύβοια), ενώ η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση Levante δημιουργήθηκε με αφορμή τους εορτασμούς για τα 1600 χρόνια από την ίδρυση της Βενετίας στο πλαίσιο του δημοτικού προγράμματος Venezia1600 και το project Linea 1. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο νησί της Βενετίας ενώ μετά ήρθε η σειρά της terraferma (ενετικής στεριάς) και οι αρχαίοι κλίβανοι Bertoli στο Casale sul Sile του Τρεβίζο. Στα αρχικά έργα της απεικονίζονται εμβληματικοί χαρακτήρες και γεγονότα της περιόδου της Serenissima και μετά, δίνοντας σχήμα σε διάσημες αλλά και λιγότερο γνωστές ιστορικές προσωπικότητες της Γαληνοτάτης, από την αυγή της έως σήμερα. Η έκθεση, μέσα από το ταξίδι της στον Ελλαδικό χώρο, θέλει να φωτίσει την κοινή κληρονομιά που δένει την Ελλάδα με τη Βενετία, ξεπερνώντας τα σημερινά εμπόδια και σύνορα με εντελώς σύγχρονο καλλιτεχνικό στυλ - όπως αυτό του Schiavon. Θα εκτεθούν τόσο τα έργα που έχουν δημιουργηθεί στη Βενετία, όσο και νέες αφίσες, που θα δημιουργούνται στους τόπους διεξαγωγής δίνοντας έτσι ζωή σε μια πρωτότυπη έκθεση. 

Από τους τοίχους της Βενετίας στον Πύργο των Ροβιών - Η Βενετία συνέδραμε καθοριστικά στην εξέλιξη της τυπογραφίας στη σύγχρονη εποχή. Αρκεί να αναφερθούμε στον Άλδο Μανούτιο. Την ίδια στιγμή η Κέρκυρα αποτέλεσε τον πρώτο τόπο όπου εμφανίστηκε η τυπογραφία στην Ελλάδα. Στην Κέρκυρα θα δούμε, μαζί με τις αρχικές αφίσες, το πρώτο πρωτότυπο έργο αυτού του ταξιδιού, στο οποίο απεικονίζεται η Isabella Teotochi Albrizzi, συγγραφέας, δοκιμιογράφος, κορυφαία εκφραστής της ενετικής πνευματικής σκηνής μεταξύ του δέκατου όγδοου και του δέκατου ένατου αιώνα, δημιουργός ενός ζωντανού διακρατικού λογοτεχνικού σαλονιού. Γεννημένη στην Κέρκυρα, έδωσε επαναστατική ώθηση με προοδευτική ματιά στην πολιτιστική ζωή της Βενετίας, όπου έζησε μια ταραχώδη και παθιασμένη σχέση με τον ποιητή Ugo Foscolo, Έλληνα στην καταγωγή όπως εκείνη. Σήμερα, μέρος της οικογένειάς της ζει ακόμα στην Κέρκυρα, ενώ τα λείψανά της αναπαύονται στη Villa Albrizzi Franchetti, στην πρώτη ενετική ενδοχώρα, στο San Trovaso (Treviso).

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το νέο έργο του καλλιτέχνη αφιερωμένο στην περιοχή και εμπνευσμένο από την ιστορική διασύνδεση της με τη Βενετία. Παράλληλα, τη μέρα των εγκαινίων θα διεξαχθεί ειδικό  εργαστήριο από την εικαστικό-καλλιγράφο Μαρία Γενιτσαρίου, η οποία θα μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής  (13ος - 15ος αιώνας) μέσα από γραφές, τα αντίστοιχα εργαλεία γραφής και τρόπους κρυπτογράφησης και διασφάλισης του απόρρητου των εγγράφων που χρησιμοποιούνταν στη Β. Εύβοια γενικότερα τον Ελλαδικό χώρο και τη Βενετία, με δυνατότητα συμμετοχής του κοινού. Το βίντεο της παρουσίασης και τα αντίστοιχα εργαλεία θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού κατά την διάρκεια της έκθεσης.  

Η γενική επιμέλεια και ο συντονισμός είναι της Myth euromed, ενώ η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη και την αιγίδα και της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του διμερούς προγράμματος πολιτιστικής προβολής Tempo Forte, με τη ενεργή συμμετοχή του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας  και του ερευνητή και επιχειρηματία στο χώρο της τουριστικής ανάπτυξης  κ. Δημήτρη Γεωργίου. Ο χώρος της έκθεσης είναι ευγενική παραχώρηση των απογόνων Παπαδοπούλου. Συνεργάζονται στην υλοποίηση το Mangata Seaside Hotel, o αγροτουριστικός ξενώνας Ελαιώνας, το εστιατόριο Anemoia, το Treviso Comic Book Festival, ο πολιτιστικός σύλλογος CLAB και το lifestyle μπλογκ My Greek Salad. Η δημοσιογράφος Αναστασία Καμβύση, διευθύντρια σύνταξης της Marie Claire Greece, ο Patrizio Nissirio, ιταλός δημοσιογράφος, συγγραφέας και αρχισυντάκτης της ANSA και ο Francesco Maino, ιταλός συγγραφέας (βραβείο Calvino), με τα κείμενά τους εμπλουτίζουν τον κατάλογο της έκθεσης. 

Lucio Schiavon - Ο Lucio Schiavon, γεννημένος στη Βενετία, έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με την Biennale di Venezia, το New Yorker, την Swatch Group Ltd, την Agenzia Armando Testa και την Fabrica. Εικονογραφεί βιβλία για τον εκδοτικό οίκο Nuages ​​στο Μιλάνο και έχει εκθέσει έργα του στο Ίδρυμα Bevilacqua La Masa της Βενετίας. Κέρδισε το βραβείο International Motion Art Award στη Νέα Υόρκη και το βραβείο Interfilm Festival Short Movie στο Βερολίνο το 2015 με δύο διαφορετικές ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους σημαντικότερους και πιο γνωστούς Ιταλούς εικονογράφους. 

Μαρία Γενιτσαρίου – Η Μαρία Γενιτσαρίου είναι εικαστικός με κύριο μέσο έκφρασης τη καλλιγραφία. Γεννήθηκε στον Πειραιά. Από το 1993 ασχολείται με την Ελληνική καλλιγραφία. Λόγω πλήρους έλλειψης εκπαίδευσης πάνω στο θέμα στην Ελλάδα, μελετά Ελληνική Παλαιογραφία στο Τμήμα Παλαιογραφίας του ΜΙΕΤ με καθηγητή τον Αγαμέμνωνα Τσελίκα και ψάχνει χειρόγραφα και πηγές εντός και εκτός Ελλάδας. Σκοπός της είναι η συγκέντρωση και η μελέτη Ιστορικών Ελληνικών γραμματοσειρών αλλά και η αναπαραγωγή  εργαλείων και μέσων γραφής και εικονογράφησης τους. Με μέσον εργαλεία γραφής του χθες και του σήμερα χρησιμοποιεί αυτούσιες ή διασκευάζει αυτές τις γραφές μετατρέποντάς τες σε έργα τέχνης με μεγάλο αριθμό εκθέσεων στο ενεργητικό της ενώ ταυτοχρόνως τις διδάσκει σε σεμινάρια καλλιγραφίας.  Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και συλλογές διεθνών ιδρυμάτων εντός και εκτός Ελλάδας (σε μόνιμη έκθεση στα Κέντρο Καλλιγραφίας της Βιέννης, Αυστρία, και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, Κωνσταντινούπολη). Πιστεύοντας ότι η καλλιγραφία έχει αμέτρητες δυνατότητες εφαρμογών στο σήμερα αλλά αποτελεί ταυτοχρόνως ένα σημαντικό εργαλείο αυτοεξερεύνησης συμμετέχει σε προγράμματα προώθησής της στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και διεθνή ιδρύματα. 

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα