Μικρή παράταση χρόνου μέχρι και τη Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου λαμβάνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες για τη συμμετοχή τους στην έκθεση "Χαμένες Πατρίδες: Σύμβολα και Μνήμες" η οποία εντάσσεται το πλαίσιο του προγράμματος "ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 1922-2022 Μια θάλασσα μνήμες…και γινήκαμε όλοι ένα", που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή απευθύνει ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος. Η έκθεση θα λάβει χώρα σε αίθουσα τέχνης της πόλης το Νοέμβριο 2022.
Στην έκθεση θα γίνουν δεκτά έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, καλλλιγραφίας, κολλάζ, φωτογραφίες, ψηφιακής τέχνης σε έντυπη μορφή, γλυπτικής, εικαστικά αντικείμενα και κατασκευές.
Η έκθεση είναι ελεύθερη θέματος και κριτήριο επιλογής είναι η αρτιότητα της εικαστικής επεξεργασίας ανεξάρτητως από το ύφος ή το είδος του θέματος που πραγματεύονται τα έργα.
Σημειώνει ο κ. Καπράλος στο κείμενο τεκμηρίωσης του για την έκθεση: "Τι εννοούμε όταν λέμε «Χαμένες Πατρίδες», και πως αυτές εγγράφονται στο πολιτισμικό περιεχόμενο του σύγχρονου κόσμου; Από τον πρώτο αποικισμό που έφερε τις αρχαίες φυλές στη Μικρά Ασία μέχρι σήμερα, οι Έλληνες άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους σε μακρινούς τόπους, αλλά και οι τόποι αυτοί, "έγραψαν" ανεξίτηλα πάνω στους ανθρώπους. Η ανατολική ακτή του Αιγαίου δεν έπαψε να αποτελεί "πατρίδα" για τους Έλληνες ανά τους αιώνες και να διαμορφώνει το πιο συγκλονιστικό και συστατικό κομμάτι της ιστορίας μας.
Κωνσταντινούπολη, Τραπεζούντα, Κερασούντα, Σινώπη, Αμάσεια, Σαφράνπολις (Θεωδορούπολη), Σίβας, Ερζερούμ, Άδανα, Σμύρνη, Αϊβαλί, Παράλια της Μικράς Ασίας είναι τα σύμβολα του Ελληνισμού που εξακολουθούν να συγκινούν και να συνιστούν ανεξίτηλα σημεία του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Ιστορικό αφήγημα για κάποιους, αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής και οικογενειακής καταγωγής για κάποιους άλλους, ειδικώς η Μικρασιατική Καταστροφή είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει δεχθεί ο Ελληνισμός. Παρά το ξεριζωμό του 1922, το τελευταίο από μιά σειρά άλλων, είναι σωστό να θεωρούμε σήμερα "χαμένες" αυτές τις πατρίδες με γεωπολιτικό υπονοούμενο; Χαμένο είναι ό,τι λησμονούμε, ό,τι δεν συμβάλλει στο είναι μας, στη κοινωνία, τη προσωπικότητα, το συλλογικό ασυνείδητο, τη παράδοση και την ιστορία μας. Ό,τι δεν λαμπρύνει και δεν ενδυναμώνει το πολιτισμό μας, και τους εξωστρεφείς δεσμούς μας, δημιουργώντας γέφυρες φιλίας και αλληλοκατανόησης. Χαμένο είναι ο,τιδήποτε δεν ενεργοποιεί τη μνήμη, τη βούληση και το συναίσθημα. Γι’ αυτό η Μικρασία είναι και πρέπει να παραμένει ζωντανή στη μνήμη μας. Πλέον είναι ουσιαστικά είναι ουτοπία, όχι διότι δε μπορεί να ανακτηθεί εδαφικά, αλλά επειδή η αξία της εδράζεται μέσα μας, συνδιαμορφώνει την ηθική, τη φιλοσοφία και την αίσθηση ότι όσο μικρό "κλαράκι" και αν είμαστε, οι ρίζες μας πάνε βαθιά και πολύ μακριά σε αυτό το τεράστιο δέντρο της ζωής που ανήκουμε όλοι".
Ποιος μπορεί να υποβάλει
Μπορούν να υποβάλλουν όλοι οι εικαστικοί καλλιτέχνες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ανεξαρτήτως εθνικότητας. Η έκθεση είναι ελεύθερη θέματος και κριτήριο επιλογής είναι η ποιότητα, η πρωτοτυπία, η εικαστική σύλληψη και επεξεργασία των έργων -όχι η ηλικία ή το βιογραφικό.
Έργα που γίνονται δεκτά
- Τα έργα σε καμβά πρέπει να είναι τελαρωμένα, τα έργα σε χαρτί πρέπει να είναι κορνιζωμένα.
- Καμία διάσταση αναρτώμενου εργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 90 εκατοστά: για τα έργα σε καμβά η μέγιστη διασταση αφορά το τελάρο, και για κορνιζωμένα έργα τη τελική διάσταση της κορνίζας (είναι κατανοητό ότι ίσως δεν έχετε κορνιζωμένα τα έργα σας εφόσον αυτά είναι σε χαρτί, οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε πως τα έργα θα πρέπει να είναι τέτοιων διαστάσεων ώστε να είναι εφικτό να τοποθετηθούν σε κορνίζα που να μη ξεπερνά τα 90 εκατοστά).
- Τα γλυπτά, τα εικαστικά αντικείμενα και οι κατασκευές δε πρέπει να ξεπερνούν σε καμία διάσταση τους τα 90 εκατοστά επίσης.
- Το μέγιστο βάρος κανενός έργου, μαζί με το φέρον μέσο του (π.χ. τελάρο, κορνίζα, βάση -αν ειναι γλυπτό ή αντικείμενο, κλπ) δε πρέπει να ξεπερνά τα 6 κιλά.
Τι πρέπει να υποβάλλετε
Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο stranihelena@gmail.com με θέμα ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ τα ακόλουθα:
- Φωτογραφίες 1 ή 2 εργων σας με τα οποία θα θέλατε να συμμετέχετε, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρίς κορνίζα/τζάμι.
- Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
- Στοιχεια επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας.
- Προαιρετικά, την υποβολή σας μπορεί να συνοδεύει καλλιτεχνική δήλωση (statement) και σύντομο βιογραφικό σε μια παράγραφο ρέοντος κειμένου στα Ελληνικά που να μη ξεπερνά τις 150 λέξεις.
Σημαντικές Διευκρινίσεις
Απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη διεύθυνση stranihelena@gmail.com και θα απαντώνται εντός 24 ωρών. Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε, θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν. Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται. Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη πρόταση και πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε ανάμεσα σε υπάρχοντα εργα σας και να αποστείλετε όλα τα ζητούμενα εγκαίρως.
Προθεσμία υποβολής (εκ παρατάσεως): Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 στις 23:59'