Friday 26 August 2022

"Άι Γιώργης ο Μεθυστής" στο Κτήμα Παλυβού σε επιμέλεια Λουϊζας Καραπιδάκη

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, ξεκινάει τη νέα εικαστική χρονιά με μία έκθεση «Εκτός των τειχών» στην πανέμορφη Νεμέα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας 2022, ο Τεχνοχώρος - πιστός στο ραντεβού του κάθε χρόνο - διοργανώνει μία έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής  στο πάντοτε φιλόξενο κελάρι του Κτήματος Παλυβού. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Άι Γιώργης ο Μεθυστής» και η διάρκεια της θα είναι από το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου ενώ οι Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας θα λάβουν χώρα το Σαββατοκύριακο 3-4 Σεπτεμβρίου.

Οι Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας είναι μία γιορτή του οίνου που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη αμπελουργική περιοχή της Νεμέας, με πληθώρα εκδηλώσεων που συμμετέχουν τα περισσότερα οινοποιεία της περιοχής. Έτσι και φέτος το Σαββατοκύριακο 3-4 Σεπτεμβρίου όποιος βρεθεί στη Νεμέα θα απολαύσει ατελείωτες οινογευσίες, κάθετες δοκιμές, γαστρονομικές προτάσεις, wine pairing από βραβευμένους σεφ αλλά και πολλές παράλληλες δραστηριότητες για μεγάλους και μικρούς, ανάλογα με το πρόγραμμα του κάθε οινοποιείου.

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος έχοντας διοργανώσει αρκετές εκθέσεις τα προηγούμενα χρόνια με αφορμή τις Μεγάλες Ημέρες, έτσι και φέτος, μετά από απουσία δύο ετών λόγω των περιορισμών της πανδημίας, θα παρουσιάσει μία ομαδική εικαστική έκθεση στο Κτήμα Παλυβού, ενώ ταυτόχρονα καλλιτέχνες που εκπροσωπεί η γκαλερί θα κάνουν δράσεις-workshop για τους μικρούς μας φίλους.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Στάθης Βατανίδης, Τζίνα Δελλασούδα, Ελωίζος Θεμιστοκλέους, Ηλίας Κασσελάς, Κάλλη Καστώρη, Μιχάλης Κότσαρης, Θωμάς Μακινατζής, Γιώργος Πανταζής, Αγγελική Πανταζοπούλου, Ελένη Παρχαρίδου, Δημήτρης Τζάνης, Rolana Čečkauskaitė και Χριστίνα Φυτιλή.

Η ιστορικός τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη αναφέρει στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης: 

Ένα από τα φαινόμενα του καιρού μας είναι οι δημιουργοί της σύγχρονης τέχνης να εμπνέονται από την τέχνη της παράδοσης. Συνήθως η έμπνευση ξεκινά από τις παραδοσιακές τεχνικές ή την πηγαία αισθητική της λαϊκής τέχνης, αλλά στην παρούσα έκθεση η έμπνευση προέρχεται από την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και ειδικότερα από το περιεχόμενο μιας θρησκευτικής παράδοσης του ελληνικού λαϊκού εορτολογίου. Ο Άη Γιώργης ο Μεθυστής, ένας άγιος που η παράδοση τον θέλει, μεταξύ άλλων, προστάτη της αμπελουργίας και του κρασιού, εορτάζεται παραδοσιακά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με μια ιδιαίτερη εθιμική πράξη, το άνοιγμα των βαρελιών και τη δοκιμή του νέου κρασιού. Αρχαίο κατάλοιπο, η λατρευτική αυτή συνήθεια επιβίωσε μέχρι τον 21ο αιώνα και ο τροπαιοφόρος άγιος με το παρωνύμιο «μεθυστής» καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Νοεμβρίου: «Άγιε μου Γιώργη, μεθυστή βλόγησε τη σοδειά μου / φάε και πιες και σίμωσε / και φύλα τα παιδιά μου». Οι καλλιτέχνες φιλοτεχνούν έργα σύμφωνα με τις προσωπικές τους γραφές και διαπραγματεύονται την ίδια θεματική σε διάφορες εκφάνσεις. Οι εικαστικές δημιουργίες δεν περιορίζονται μόνον σε ζωγραφικά έργα αλλά επεκτείνονται και σε άλλες μορφές τέχνης με κατασκευές και εγκαταστάσεις. Η εικονογραφία τους είτε συμβολική, είτε ανεικονική, είτε ρεαλιστική ή υπερρεαλιστική παραπέμπει εννοιολογικά στη λατρεία του οίνου μέσα από αναφορές στον άγιο με τα ανθρώπινα πάθη. Ο Τεχνοχώρος με την πρωτοβουλία να οργανώσει εικαστικές εκθέσεις με αυτό το πρωτότυπο θέμα χαρίζει στο φιλότεχνο κοινό, και όχι μόνον, ένα εικαστικό πανόραμα με έργα σύγχρονης γραφής και παρουσιάζει μέσα από αυτό άγνωστες πλευρές των πατρογονικών μας παραδόσεων.  

Η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στον  Άγιο Γεώργιο τον Μεθυστή, που εορτάζεται παραδοσιακά κυρίως στην Κρήτη, Δωδεκάνησα και άλλα νησιά του Αιγαίου στις 3 Νοεμβρίου, ημέρα που «ανοίγουν» τα νέα βαρέλια.  Είναι μια γιορτή του κρασιού, η οποία έχει ρίζες βαθιά στους αιώνες, όταν στην Αρχαία Αθήνα στο πλαίσιο της εορτής των Ανθεστηρίων γινόταν το άνοιγμα των πιθαριών με σπονδές έξω από το ιερό του θεού Διόνυσου. Αργότερα, στη σύγχρονη Ελλάδα στις 3 Νοεμβρίου, κάθε χρόνο, πραγματοποιούνταν στα χωριά το άνοιγμα των βαρελιών με το κρασί της νέας χρονιάς, το οποίο εν συνεχεία ευλογούταν στην εκκλησία. Έτσι ο Άγιος Γεώργιος ο Μεθυστής πήρε το όνομα του από τον λαό, προς τιμήν της ημέρας αυτής. 

Η έκθεση αυτή που θα εγκαινιαστεί για πρώτη φορά στο Κτήμα Παλυβού, θα περιοδεύσει και σε άλλους εκθεσιακούς χώρους, προσαρμοζόμενη κάθε φορά στον εκάστοτε χώρο έκθεσης με περισσότερους ή λιγότερους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Πληροφορίες: info@technohoros.org
τηλ.: 211 1823818
Τόπος διεξαγωγής
: Κτήμα Παλυβού
ΕΟ Σιδηροδρομικού Σταθμού Νεμέας, Νεμέα 20500
 τηλ.: 2746 024190

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα