Thursday 25 August 2022

Διεθνές συμπόσιο Σύγχρονης Γλυπτικής σε μάρμαρο γεμίζει τέχνη τη Καλαμαριά

Ο Δήμος Καλαμαριάς στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο «Καλαμαριά 1922-2022» διοργανώνει σε συνεργασία με το Myrò Group of Culture του Σταύρου Μυρωνίδη  το Φθινόπωρο του 2022 εικαστικές δράσεις, συμπόσια τέχνης, και εκθέσεις με εκατοντάδες καλλιτέχνες Διεθνούς ακτινοβολίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τον επιμελητικό συντονισμό των εικαστικών δραστηριοτήτων  έχει ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος. 

Στη φωτογραφία, από τα αριστερά προς τα δεξιά, διακρίνονται οι κ.κ. Σταύρος Μυρωνίδης (Myrò Group of Culture), Kamen Tanev (Γλύπτης), Πάρης Καπράλος (Εικαστικός Επιμελητής), Αθανάσιος Γιαννακός (Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης  του Δήμου Καλαμαριάς). 


Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς
κ. Γιάννης Δαρδαμανέλλης

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλαμαριά 1922-2022» εντάσσονται τρία συμπόσια σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο, ένα διεθνές συμπόσιο σύγχρονης υδατογραφίας, εκθέσεις, επιμέρους εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, που διαρκούν από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου 2022, σε πολλούς διαφορετικούς χώρους στην πόλη, παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις και δράσεις το σημαντικό φεστιβάλ. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλλη και με τον συντονισμό του Αντιδημάρχου Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης Αθανάσιου Γιαννακού, η Καλαμαριά στη διάρκεια του φθινοπώρου θα γίνει ένα ανοιχτό πεδίο Τεχνών που φιλοδοξεί να εμπλέξει όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. 


Ορόσημα τέχνης στην πόλη της Καλαμαριάς
Στο πλαίσιο των εικαστικών δράσεων θα λάβουν χώρα τρία διακριτά συμπόσια σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο. Ο ιδρυτής του Myrò Group of Culture, μέρος των δραστηριοτήτων του οποίου είναι η Ελληνική Πρωτοβουλία Μαρμάρου (Greek Marble Initiative) Σταύρος Μυρωνίδης έχει μετακαλέσει από το εξωτερικό διεθνή ονόματα παγκοσμίου φήμης γλύπτες, οι οποίοι θα εργαστούν πάνω σε πρωτότυπα γλυπτά τους εμπνευσμένα από το θέμα της επετείου, τα οποία θα παραμείνουν και θα κοσμήσουν τοποθεσίες στο Δήμο Καλαμαριάς ως ορόσημα ιστορικής μνήμης και τέχνης, για τις επόμενες γενιές. Οι γλύπτες θα δημιουργήσουν σε χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα τα έργα τους. Παρότι οι τυπικές ημερομηνίες των συμποσίων γλυπτικής εκτείνονται κατά κύριο λόγο μέσα στο φθινόπωρο του 2022, ήδη έχουν καταφτάσει στη χώρα μας τρεις διεθνούς φήμης γλύπτες. Πρόκειται για τους Kamen Tanev, Albena Mihaylova και Giorgie Cpajak, μαζί με τους οποίους ξεκίνησαν να εργάζονται οι Έλληνες γλύπτες Γαβριήλ Ανδρονικίδης και Αναστάσιος Λεόνογλου.  Περισσότεροι ξένοι και Έλληνες γλύπτες θα προστεθούν μέσα στο Φθινόπωρο. 


Τα έργα τέχνης που θα παραχθούν στα συμπόσια θα ανήκουν στον Δήμο Καλαμαριάς και θα τοποθετηθούν σε προσεκτικά επιλεγμένες τοποθεσίες σε όλη την έκταση του Δήμου Καλαμαριάς προκειμένου να αποτελέσουν ορόσημα τέχνης Διεθνούς ακτινοβολίας μεταδίδοντας το μήνυμα της μνήμης και της Ομόνοιας. Τα πρωτότυπα γλυπτά, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά και ανεκτίμητης αισθητικής αξίας και ιστορικής σημασίας, θα μεταμορφώσουν το αστικό τοπίο της Καλαμαριάς σε μία κιβωτό μνήμης αισθητικής και δημιουργικής φαντασίας. 


Πρωταγωνιστές οι Ελληνικές εταιρείες μαρμάρου
Εκτός από το σημαντικό εικαστικό έργο, η κατασκευή των μοναδικών γλυπτών αποτελεί σημαντικό τεχνικό επίτευγμα το οποίο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αγαστή συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμαριάς, και αλλά και την  ευγενική προσφορά περισσότερων από 50 τόνους μαρμάρων αξίας άνω των 100.000 ευρώ από τον  Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας - Θρακης, το οποίο εκπροσωπούμενο από την πρόεδρο του κα. Τζούλια Χαϊδά αγκάλιασε από τη πρώτη στιγμή το  εγχείρημα, και εταιρείες μαρμάρου που χορήγησαν στα Συμπόσια εκλεκτής ποιότητας Ελληνικά μάρμαρα. Τα σημαντικότερα εργοστάσια μαρμάρου και λατομεία της Μακεδονίας και της Θράκης συνέβαλαν γιγαντιαίους όγκους μαρμάρου, τους οποίους οι  γλύπτες θα μεταμορφώσουν σε μοναδικά έργα τέχνης. Χορηγοί των Συμποσίων Γλυπτικής είναι οι εταιρείες FHL Κυριακίδης AE, Μάρμαρα Παυλίδη ΑΕ, Δανάη ΕΠΕ, ΜΑΡΜΥΚ Ηλιόπουλος ΑΕ, Ικτίνος Ελλάς ΑΕ, Μάρμαρα Σαχανάς, ΚΑΡΜΑΡ ΑΕ, Αφοι Ι. Παπαγιαννούλη ΑΕ, Αφοι Τερνενόπουλου ΟΕ

«Τιμώντας τη σημαντική επέτειο φιλοδοξούμε να αφήσουμε ένα στίγμα που εκτείνεται στον χρόνο, εγγράφεται στον τόπο, και συμβάλλει ενεργά όχι μόνο στην διαιώνιση της ιστορικής μνήμης, αλλά και στη μύηση στον πολιτισμό για τις επόμενες γενιές μέσω της επαφής τους με την τέχνη. Σκοπός μας είναι να αφήσουμε μία ισχυρή παρακαταθήκη, όπως οραματίστηκε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης της πόλης Αθανάσιος Γιαννακός, χωρίς την πολιτική βούληση, την αποφασιστικότητα και τη προσωπική σκληρή δουλειά των οποίων τίποτα από αυτά δεν θα ήταν εφικτό. Ομοίως είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες στον σύνδεσμο επιχειρήσεων μαρμάρου Μακεδονίας και Θράκης και σε όλες τις εταιρίες μαρμάρου που χορήγησαν πολύτιμο τη πρώτη ύλη για να τα υλοποιήσουμε όλα αυτά»,  δήλωσε ο Iδρυτής του Myrò Group of Culture κ. Σταύρος Μυρωνίδης. 

Σχετικά με το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια
«Μια θάλασσα μνήμες …και γινήκαμε όλοι ένα», είναι ο διακριτικός τίτλος μιας σημαντικής πρωτοβουλίας του Δημάρχου της πολης Γιάννη Δαρδαμανέλλη για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Καλαμαριά 1922-2022», με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή. Όπως υπογράμμισε ο κ. Δαρδαμανέλλης στη παρουσίαση της πρωτοβουλίας, αποτελεί χρέος η ανάμνηση και η μνήμη, αλλά ταυτόχρονα και η παρουσίαση της ταυτότητας, του πολιτισμού, της παρακαταθήκης του προσφυγικού ελληνισμού, όπως και των διδαγμάτων και των προταγμάτων για ενότητα και ομοψυχία προς τους νεώτερους. Συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ «Καλαμαριά 1922-2022» είναι ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης κ. Αθανάσιος Γιαννακός. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο, καθώς όλο το έτος 2022 είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει δράσεις και εκθέσεις από όλο το φάσμα των τεχνών, όπως και δράσεις ιστορικής μνήμης, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και συναφείς πρωτοβουλίες που αγγίζουν κάθε τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας και πλευράς του πολιτισμού. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των υπόλοιπων εικαστικών δράσεων, συμποσίων, εκθέσεων και δημοσίων εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί προσεχώς. 


Myrό Group of Culture
To Myrό Group of Culture αποτελείται από το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων του Σταύρου Μυρωνίδη στον χώρο της Τέχνης, της Αντίκας και του Στυλ. Με ναυαρχίδα τον οίκο δημοπρασιών & τέχνης Myrό Antiques House ο όμιλος υπηρετεί με συνέπεια τον χώρο της ποιοτικής αντίκας από το 1996 με καταστήματα στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα τελευταία χρόνια εδράζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Σουρωτής. Οι εγκαταστάσεις του στεγάζουν Πινακοθήκη, Γλυπτοθήκη, Φυσικές δημοπρασίες και εκθέσεις συλλογών. Ο Οίκος αποτελεί το εφαλτήριο για μια σειρά από δραστηριότητες, όπως η διεθνής πλατφόρμα σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο Greek Marble Initiative και τα Συμπόσια της, ο χώρος σύγχρονης τέχνης Myrό Gallery στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κ.α. Στον όμιλο περιλαμβάνεται και επιχείρηση εξειδικευμένη στο διακεκριμένο Real Estate (ιδιαίτερα ακίνητα με ιστορική ή άλλη σημασία, Ελληνικά ιδιόκτητα νησιά, κλπ.) Περισσότερες πληροφορίες: www.myroauctions.gr


Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε  και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ το  2008 μετοίκισε στη Β. Ελλάδα και δραστηριοποιείται διεθνώς. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Αγγλία), εργάστηκε ως Δημοσιογράφος (1999-2006), ως διοργανωτής σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrò Group of Culture (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Aπό το 2019 είναι εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society). Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα