Sunday 10 July 2022

Νέο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος: Συνέδριο και Πρόσκληση Ενδιαφέροντος

Το «Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος / Interbalkan Festival of Ancient Drama» αποτελεί έναν νέο διεθνή καλλιτεχνικό θεσμό που ιδρύεται από την Περιφέρεια Αττικής και καθιερώνεται από το καλοκαίρι του 2022 σε ετήσια βάση. Στόχος, η άοκνη συνεργασία και η σταθερή παρουσία στη χώρα μας καλλιτεχνών, θεσμών και σχημάτων από τα Βαλκάνια, που εργάζονται σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, εστιάζοντας στο Αρχαίο Δράμα και την έρευνα γύρω από αυτό. Βασική επιδίωξη του νέου φεστιβάλ αποτελεί η ανάδειξη της μεγάλης θεατρικής παράδοσης και της σύγχρονης δημιουργίας των βαλκανικών χωρών πάνω στο Αρχαίο Δράμα. Για τον λόγο αυτό, η ανασκαφή όλου του φάσματος της δημιουργίας που απαντάται στο θεατρικό παλίμψηστο της βαλκανικής χερσονήσου – από τις παραδοσιακές θεσμικές θεατρικές δυνάμεις, έως τις νέες καλλιτεχνικές τάσεις που αναζητούν καινούργιες δραματουργικές και αισθητικές φόρμες – αποτελεί προτεραιότητα. Στο γεωγραφικό τοπίο των Βαλκανίων, εκεί όπου οι άνθρωποι βίωσαν και βιώνουν σύγχρονες τραγωδίες, το Αρχαίο Δράμα με τη διεθνή του εμβέλεια, τον ουμανισμό και τη θεραπευτική του διάσταση, έχει τη δύναμη να αναδείξει τις συγγενικές μας παραδόσεις και μέσα από την ουσιαστική καλλιτεχνική συνάντηση να στρέψει την πυξίδα προς τη βαθιά και ειλικρινή φιλία των λαών.

Το «Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος / Interbalkan Festival of Ancient Drama» αναμένεται να ξεκινήσει την παρουσίαση παραστάσεων και δράσεων το καλοκαίρι του 2023 με έναν καλλιτεχνικό προγραμματισμό διεθνών συμμετοχών, ο οποίος θα καταρτίζεται ετησίως κατόπιν ανοιχτού καλέσματος για την κατάθεση προτάσεων από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων.

Φέτος, το Φεστιβάλ θα συστηθεί στο ευρύ κοινό, διοργανώνοντας εναρκτήριο διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Το Αρχαίο Δράμα ως Διαχρονική Πηγή Έμπνευσης και Δημιουργίας».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού» στις 25 και 26 Ιουλίου 2022, με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων του βαλκανικού θεάτρου, οι οποίοι θα καταφτάσουν στη χώρα μας για να χαιρετήσουν τον νέο θεσμό και να συζητήσουν πάνω στην θεατρική πραγματικότητα του τόπου τους και τη σχέση της με το Αρχαίο Δράμα διαχρονικά, αλλά και σήμερα.

Οι ομιλίες/συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουλίου, ενώ στις 26 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η παράσταση «Ικέτιδες» του Ευριπίδη σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Περιφέρειας Αττικής είναι δωρεάν.

Προτάσεις για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που θα λάβει χώρα το καλοκαίρι του 2023 στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού» οι ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά στο interbalkanfestival@patt.gov.gr έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022. Οι επιλεχθέντες θα ειδοποιηθούν έως τις 6 Μαρτίου 2023.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άρης Ασπρούλης, Συμβουλευτική Επιτροπή: Μαίρη Βιδάλη (Πρόεδρος), Ιώ Βουλγαράκη, Έλενα Μαυρίδου, Άγις Μαρίνης, Ειρήνη Μουντράκη, Κωνσταντίνος Μπούρας, Περικλής Νεάρχου, Σίσσυ Παπαθανασίου

Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής:

Δικαίωμα συμμετοχής στο Φεστιβάλ έχουν όλοι οι καλλιτέχνες, ομάδες, θεσμοί, κολεκτίβες που προέρχονται από τα Βαλκάνια ή δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια ή έχουν μέλη που κατάγονται από τα Βαλκάνια και επιθυμούν να παρουσιάσουν θεατρική παράσταση που αφορά στο Αρχαίο Δράμα.
- Κάθε δημιουργός ή ομάδα μπορεί να υποβάλει μόνο μια πρόταση στο Φεστιβάλ.
- Το Φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερο βάρος στο ερευνητικό θέατρο πάνω στο Αρχαίο Δράμα, στις νέες σκηνοθετικές και δραματουργικές φόρμες, στο πολυπολιτισμικό στοιχείο και στη συνεργασία Βαλκάνιων καλλιτεχνών με καλλιτέχνες και εκτός Βαλκανίων.
- Οι προτάσεις πρέπει να κατατίθενται γραμμένες στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα.
- Η διάρκεια κάθε παράστασης προτείνεται να μην ξεπερνάει τα 90 λεπτά.
- Κάθε πρόταση οφείλει να περιλαμβάνει φωτογραφίες, αποσπάσματα κριτικών και οπτικοακουστικό υλικό από προηγούμενες δράσεις-παραστάσεις του δημιουργού ή της ομάδας από την οποία γίνεται η πρόταση.
- Για όλες τις παραστάσεις που γίνονται δεκτές από το εξωτερικό το Φεστιβάλ καλύπτει τη διαμονή, την εστίαση και τις εσωτερικές μετακινήσεις εντός Αθηνών που αφορούν στη διοργάνωση για 4 έως 6 άτομα ανά παραγωγή και από 2 έως 4 ημέρες συνολικά ανά παραγωγή.
- Οι προτάσεις που κατατίθενται από την Ελλάδα πρέπει να συνοδεύονται από το κόστος παρουσίασης της παράστασης, το οποίο καλύπτεται από το Φεστιβάλ εφόσον η παράσταση επιλεγεί.
- Για όλες τις παραστάσεις που γίνονται δεκτές το Φεστιβάλ παρέχει την ηχητική και φωτιστική κάλυψη.
- Για όλες τις παραστάσεις που γίνονται δεκτές το Φεστιβάλ παρέχει τη δυνατότητα προβολής υπερτίτλων.
- Η δημιουργία των υπερτίτλων (στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα για τα σχήματα που προέρχονται από το εξωτερικό και στην αγγλική γλώσσα για τα ελληνικά σχήματα) είναι ευθύνη των παραγωγών.
- Τα αρχεία και το οπτικοακουστικό υλικό κάθε πρότασης που αποστέλλεται μέσω e-mail προτιμάται ιδανικά να τοποθετούνται σε ενεργούς συνδέσμους (links) που θα οδηγούν σε αυτά ή σε συνημμένα αρχεία που δεν ξεπερνούν συνολικά τα 3MB.
- Καμία πρόταση δεν γίνεται δεκτή μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας που έχει ανακοινωθεί.
- Το Φεστιβάλ ενημερώνει κάθε υποψήφιο δημιουργό ή ομάδα για την αποδοχή ή μη της πρότασής του.
- Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιοποιεί τους λόγους για τους οποίους μια πρόταση γίνεται δεκτή ή όχι.
- Το Φεστιβάλ έχει το δικαίωμα να μαγνητοσκοπήσει μέρος του έργου ή ολόκληρο το έργο για αρχειακούς σκοπούς ή προωθητικές ενέργειες.
- Το Φεστιβάλ έχει δικαίωμα να φωτογραφίσει όλη την παράσταση, όπως και στιγμιότυπα από τα καμαρίνια και τις πρόβες για αρχειακούς σκοπούς ή προωθητικές ενέργειες.
- Το Φεστιβάλ έχει το δικαίωμα να μεταδώσει μέσω social media μέρος της παράστασης ζωντανά ή μέρος των προβών ζωντανά για προωθητικούς λόγους.
- Η ασφάλιση των εργαζομένων κάθε παράστασης αποτελεί βασική προϋπόθεση και είναι ευθύνη της εκάστοτε παραγωγής.
- Το Φεστιβάλ έχει το δικαίωμα να δώσει πρόσβαση στον Τύπο κατά τη διάρκεια των προβών μιας παράστασης για προωθητικούς λόγους
- Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να προγραμματίσει -σε συνεννόηση με την εκάστοτε παραγωγή- την παρουσίαση της παράστασης περισσότερες από μία φορές.
- Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα ή να αλλάξει τις ημερομηνίες και τον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης.
- Όλες οι παραστάσεις και δράσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
- Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ συνεπάγεται την αποδοχή όλων των παραπάνω όρων και προϋποθέσεων.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα