Η Βίκυ Ζαγουρή έχει σπουδάσει Ελεύθερο Σχέδιο, Ζωγραφική, Ιστορία Τέχνης, Βυζαντινή Αγιογραφία, Αισθητική Αγωγή στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και συμμετείχε σε Επιστημονικά Συνέδρια με θέμα «Παιδική Τέχνη-Σύγχρονη Τέχνη». Επίσης, παρουσίασε Ραδιοφωνική εκπομπή στην Εκπαιδευτική πρωϊνή Ζώνη με θέμα «ένας Ζωγράφος κι ένας Μουσικός συναντιόνται την ίδια εποχή». Είναι Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Λαυρεωτικής. Διδάσκει ελεύθερο σχέδιο, ζωγραφική και Ιστορία Τέχνης στο εργαστήρι της & οργανώνει εκθέσεις Παιδικής ζωγραφικής & ενηλίκων με έργα των μαθητών της. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές Ομαδικές Εκθέσεις κι έχει πραγματοποιήσει Ατομικές Εκθέσεις.
Πότε αποφασίσατε ότι η τέχνη είναι ο δρόμος σας;
Από την παιδική μου ηλικία είχα μία έφεση στα καλλιτεχνικά στο σχολείο. Αργότερα μεγαλώνοντας η ανάγκη μου να απελευθερωθώ και να εκφραστώ μ’ έκανε να ασχοληθώ πιο πολύ με την Τέχνη και να σπουδάσω παράλληλα με την εργασία μου. Η αγάπη μου για τα παιδιά και η ευαισθησία μου σε κάποια θέματα, θα έλεγα ότι προσέλκυσε σε μένα την ευκαιρία να ξεκινήσω από τα 22 μου να διδάσκω ό,τι είχα μάθει μέχρι τότε, είτε μελετώντας μόνη μου είτε από τη Σχολή. Στη συνέχεια, μέχρι και σήμερα δεν έπαψα ποτέ να δραστηριοποιούμε στο χώρο της Τέχνης μέσα από τις ατομικές μου εκθέσεις, από τις συμμετοχές μου σε ομαδικές εκθέσεις, ως μέλος σε διάφορους Οργανισμούς και εικαστικές ομάδες και από τις διοργανώσεις εκθέσεων των μαθητών του εργαστηρίου μου.
Μεγάλωσα στο Λαύριο Αττικής. Η ιστορία της πόλης μου και η κάθε της γωνιά αγγίζουν την ψυχή μου. Όπου και να πάω με ακολουθεί η μυρωδιά της θάλασσας, τα νεοκλασικά της κτίρια και τα μικρά απλά σπιτάκια σε γειτονιές, η σκουριά της πέτρας, η Μακρόνησος που τη βλέπουμε από απέναντι με τη μεγάλη ιστορία της, τα αρχαία πλυντήρια και οι στοές στα γύρω βουνά, που την κυκλώνουν, με τα σπάνια μεταλλεύματα και τις εκβολάδες, χρώματα της σκαμμένης με τόσο πόνο γης, του ουρανού και της φύσης που την περιβάλλουν, οι αγώνες των κατοίκων της, που έγραψε η ιστορία μας. Μία μουσική πόλη γιατί και από τη μουσική επηρεάστηκα γιατί είναι σα τη ζωγραφική και η ζωγραφική είναι σαν τη μουσική.. Όλα αυτά λοιπόν και άλλα πολλά, πιστεύω ότι έχουν επηρεάσει τη σκέψη μου και τον τρόπο που ζωγραφίζω.
Από ποιούς εικαστικούς και άλλους καλλιτεχνικούς δημιουργούς σε κάθε μορφή και έκφανση των Τεχνών θα λέγατε ότι έχετε επιρροές;
Στην καλλιτεχνική μου ζωή μέχρι σήμερα έχω επηρεαστεί από διάφορους καλλιτέχνες από διαφορετικές εποχές και σχολές. Όλοι αυτοί μου έχουν μάθει και από κάτι. Είναι μαγικό να ανακαλύπτεις τον καλλιτέχνη άνθρωπο, τις σκέψεις του, τις επιρροές του. Μπορεί να βρεις κάτι, που να σε ταυτίζει με αυτούς.
Θεωρείτε ότι ο εικαστικός καλλιτέχνης είναι επάγγελμα;
Εξαρτάται! Πολλοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την τέχνη τους για να ζήσουν.
Εγώ προσωπικά δεν το βλέπω σαν επάγγελμα διότι δεν βιοπορίζομαι από αυτό αλλά ακόμη κι αν ζούσα από την Τέχνη, δεν θα μπορούσα να τη δω σαν επάγγελμα.
Ποιός πιστεύετε ότι είναι ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης και του εικαστικού καλλιτέχνη σήμερα; Θεωρείτε ότι οι εικαστικοί καλλιτέχνες αλληλεπιδρούν επαρκώς με την Ελληνική κοινωνία; Τι θα είχε νόημα να αλλάξει στον χώρο τέχνης στην Ελλάδα προς όφελος της κοινωνικής απεύθυνσης της Τέχνης, και με ποιό τρόπο νομίζετε ότι μπορεί να συμβεί αυτό;
Θα έπρεπε η κοινωνία μας να είναι πιο ευαίσθητη στα θέματα της Τέχνης, να στηρίζει περισσότερο τους καλλιτέχνες γιατί συμβάλλουν σημαντικά στην πολιτική και κοινωνική ισορροπία ενός τόπου, θεραπεύουν πληγές στην τόσο δύσκολη εποχή, που ζούμε, αντίδοτο σε καιρούς χάους. Η Τέχνη θα έπρεπε να είναι η βάση της Παιδείας, χωρίς προκαταλήψεις και εγκλωβισμούς γιατί μπορεί να εκπαιδεύσει και να παιδεύσει προκειμένου να δημιουργήσει ολοκληρωμένους ανθρώπους με ευαισθησία. Η τέχνη τρέφει την ψυχή και προσφέρει μιαν άλλη ποιότητα ζωής πιο ελεύθερη, πιο συναισθηματική, δεν διαιρεί αλλά ενώνει, σε κάνει να ταξιδεύεις και να ονειρεύεσαι σαν ένα παραμύθι που σου διδάσκει το συναίσθημα, το πάθος, την ελευθερία. Η τέχνη μας κάνει χαρούμενους και θλιμμένους, τρελούς και ονειροπόλους, μαχητές και γενναίους και μας βοηθάει να χτίσουμε το δικό μας όνειρο!
Αν ένας έφηβος σας πει ότι θέλει να γίνει εικαστικός, τι θα τον συμβουλεύατε να προσέξει/κάνει;
Θα τον συμβούλευα να ενημερώνεται για την Τέχνη, να μελετάει συνέχεια όχι μόνο διαβάζοντας αλλά και να παρατηρεί τα έργα των εικαστικών γιατί μέσα από την παρατήρηση διαπιστώνουμε την ουσία των πραγμάτων, που δεν είναι ορατή εύκολα στα μάτια μας, να επισκέπτεται μουσεία κι εκθέσεις για ν’ αποκτήσει κριτική άποψη. Ο χώρος της Τέχνης όμως είναι και δύσβατος, γεμάτος παγίδες, εμπόδια κι επηρεασμούς. Να μην διστάσει να τα ξεπεράσει και να τα υπερβεί, πάντα με γνώμονα την αλήθεια της ψυχής του, την αλήθεια της προσωπικής του Τέχνης.