Thursday 28 July 2022

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες | Μελάνι σε χαρτί 5


Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες για συμμετοχή στην 5η έκθεση Χαρακτικής, Σχεδίου, Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Εικαστικού Αντικειμένου της σειράς διοργανώσεων του "Μελάνι σε Χαρτί" που έχουν στόχο την ανάδειξη καλλιτεχνών με αυτά τα μέσα έκφρασης απευθύνει ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος. Η έκθεση θα λάβει χώρα στην Αθήνα τον Οκτώβριο. 


Στην έκθεση θα γίνουν δεκτά έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, καλλλιγραφίας, κολλάζ, καθώς και εικαστικά αντικείμενα / γλυπτά κατασκευασμένα με μελάνι και χαρτί. 

Η έκθεση είναι ελεύθερη θέματος και κριτήριο επιλογής είναι η αρτιότητα της εικαστικής επεξεργασίας ανεξάρτητως από το ύφος ή το είδος του θέματος που πραγματεύονται τα έργα. 

Σημειώνει ο κ. Καπράλος σε κείμενο του για την έκθεση: "Η μελάνη ή “το μελάνι” όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε σημερα είναι χρωματιστή υγρή ουσία που χρησιμοποιείται στη γραφή, τη τυπογραφία, τη ζωγραφική. Προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη "μέλας"(=μαύρος) διότι το πρώτο χρώμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το μαύρο. Αν γράψουμε ότι “Η ανθρώπινη ιστορία έχει γραφεί με μελάνι” οι περισσότεροι θα σκεφτούν βιβλία. Πολύ νωρίτερα, η ανθρώπινη μνήμη ζωγραφίστηκε στους βράχους των σπηλαίων με μελάνη, πολύ πριν εφευρεθεί καν η έννοια της γραφής. 100.000 χρόνια οι άνθρεωποι πρώτα ζωγράφισαν και μετά, σταδιακά, έγραψαν ό,τι θα πρέπει να διασωθεί. Από τον 15ο αιώνα που το χαρτί έγινε κοινό αγαθό στην Ευρώπη, καλλιτέχνες το υιοθέτησαν, και η ιστορία του χαρτιού και του μελανιού συμπτύχθηκαν μέσα σε ένα μπουκέτο από τέχνες. Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους. Η διεθνής τάση το υδατοδιαλυτό μελάνι, έγχρωμο ή μαύρο, να χρησιμεύει σε ζωγράφους ως εναλλακτικό υλικό παραδοσιακότερων χρωμάτων, τα εξαιρετικά χειροποίητα και βιομηχανοποιημένα χαρτιά που έχουν στη διάθεση τους Χαράκτες και ζωγράφοι προερχόμενα από όλο τον πλανήτη, καθιστούν τις προσεγγίσεις της Τέχνης του μελανιού σε χαρτί μια από τις πιο ανανεωμένες και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις των εικαστικών σήμερα".

Ποιος μπορεί να υποβάλει
Μπορούν να υποβάλλουν όλοι οι εικαστικοί καλλιτέχνες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ανεξαρτήτως εθνικότητας. Η έκθεση είναι ελεύθερη θέματος και κριτήριο επιλογής είναι η ποιότητα, η πρωτοτυπία, η εικαστική σύλληψη και επεξεργασία των έργων -όχι η ηλικία ή το βιογραφικό.

Έργα που γίνονται δεκτά
Γίνονται δεκτά αναρτώμενα επιτοίχια αναρτωμενα έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, καθώς και εικαστικά αντικείμενα / γλυπτά κατασκευασμένα με μελάνι και χαρτί που θα τοποθετηθούν επί βάρθων που διαθέτει η διοργάνωση, ή θα εκτεθούν σε ειδικό χώρο της αίθουσας, διαμορφωμένο αρχιτεκτονικά κατάλληλο για γλυπτά και αντικείμενα, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις/χαρακτηριστικά:
  • Τα έργα μπορούν να είναι φιλοτεχνημένα με μαύρο ή/και έγχρωμο μελάνι , υδατοδιαλυτό ή μη, και σε μικρό ποσοστό μπορεί να έχει χρησιμοιποιηθεί βοηθητικά  άλλο μέσο (π.χ. μολύβι, ακουαρέλλα) αλλά το μελάνι θα πρέπει να κυριαρχεί ως μέσο με φανερό τρόπο και στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του έργου. 
  • Τα έργα σε καμβά πρέπει να είναι τελαρωμένα, τα έργα σε χαρτί πρέπει να είναι κορνιζωμένα.
  • Καμία διάσταση αναρτώμενου εργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 70 εκατοστά: για τα έργα σε καμβά η μέγιστη διασταση αφορά το τελάρο, και για κορνιζωμένα έργα τη τελική διάσταση της κορνίζας (είναι κατανοητό ότι ίσως δεν έχετε κορνιζωμένα τα έργα σας εφόσον αυτά είναι σε χαρτί, οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε πως τα έργα θα πρέπει να είναι τέτοιων διαστάσεων ώστε να είναι εφικτό να τοποθετηθούν σε κορνίζα που να μη ξεπερνά τα 70 εκατοστά). 
  • Τα γλυπτά και τα εικαστικά αντικείμενα δε πρέπει να ξεπερνούν σε καμία διάσταση τους τα 70 εκατοστά. 
  • Το μέγιστο βάρος κανενός έργου, μαζί με το φέρον μέσο του (π.χ. τελάρο, κορνίζα, βάση -αν ειναι γλυπτό ή αντικείμενο, κλπ) δε πρέπει να ξεπερνά τα 6 κιλά.

Τι πρέπει να υποβάλλετε
Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο stranihelena@gmail.com με θέμα ΜΕΛΑΝΙ τα ακόλουθα:
  1. Φωτογραφίες 1-3 εργων σας με τα οποία θα θέλατε να συμμετέχετε,  σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρις κορνίζα/τζάμι.
  2. Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό  Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
  3. Στοιχεια επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας. 

Σημαντικές Διευκρινίσεις
Απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη διεύθυνση stranihelena@gmail.com και θα απαντώνται εντός 24 ωρών. Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε, θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν. Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται. Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη πρόταση και πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε ανάμεσα σε υπάρχοντα εργα σας και να αποστείλετε όλα τα ζητούμενα εγκαίρως. 

Προθεσμία υποβολής: μέχρι και την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 στις 23:59'. 


*Το φόντο του γραφιστικού που εικονογραφεί τη Πρόσκληση Ενδιαφέροντος είναι λεπτομέρεια έργου της εικαστικής καλλιγράφου Μαρίας Γενιτσαρίου

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα