Thursday 30 June 2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Αλίκη-Ιωάννα Παπαπέτρου: ο Καλλιτέχνης είναι μια παρεξηγημένη έννοια


Η Αλίκη - Ιωάννα Παπαπέτρου είναι Αρχιτέκτονας, Concept Designer και Καλλιτέχνης. Τα έργα της διαμορφώνονται από τη δυναμική αλληλεπίδραση των προσωπικών εμπειριών της με τις κοινωνικές εξελίξεις. Η πολύπλευρη χωροχρονική θέαση της Τέχνης και η πειραματική προσέγγιση των μέσων έκφρασης είναι βασικά χαρακτηριστικά των δημιουργιών της. Έμπνευσή της η Φύση και ο Άνθρωπος.

Πότε αποφασίσατε ότι η τέχνη είναι ο δρόμος σας;
Με λένε Αλίκη-Ιωάννα Παπαπέτρου είμαι Αρχιτέκτονας, Concept Designer και Καλλιτέχνης. Μεγάλωσα μέσα στη Τέχνη, με γιαγιά ζωγράφο από το Κάιρο και μητέρα παιδαγωγό συγγραφέα. Από μικρή ένιωθα το χώρο με όποιο τρόπο μπορούσα, με όλες τις αισθήσεις μου. Πήρα μαθήματα σχεδίου σε ιδιωτική σχολή και κατάφερα να γίνω Αρχιτέκτονας, υπηρετώντας την επιστήμη μου ιδωμένη μέσα από τη Τέχνη του Βιώματος. Τον δρόμο μου δεν τον ξέρω ακόμα, δημιουργείται από τις επιλογές μου με ένα βήμα τη φορά.

Ποιά θέματα σας απασχολούν και σας εμπνέουν στα έργα σας;
Τα έργα μου διαμορφώνονται από τη δυναμική αλληλεπίδραση των προσωπικών μου εμπειριών με τις κοινωνικές εξελίξεις. Η πολύπλευρη χωροχρονική θέαση της Τέχνης και η πειραματική προσέγγιση των μέσων έκφρασης είναι βασικά χαρακτηριστικά των δημιουργιών μου. Έμπνευσή μου είναι η Φύση και ο Άνθρωπος με σεβασμό στη μάνα Γη και την Αιώνια Θηλυκότητα.

Από ποιούς εικαστικούς και άλλους καλλιτεχνικούς δημιουργούς σε κάθε μορφή και έκφανση των Τεχνών θα λέγατε ότι έχετε επιρροές;
Αγαπώ την παράδοση, το πολιτισμό και την εξέλιξη αυτών. Δημιουργώ με mixed τεχνικές και χαίρομαι να συνδυάζω διάφορες μορφές Τέχνης. Η μελέτη των προσωπικοτήτων, της ζωής και των έργων των Zaha Hadid, Mies Van der Rohe, Sigmund Freud, Rembrandt και Lin Yung Cheng θα έλεγα ότι έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης στην αντίληψη της Αισθητικής μου.

Θεωρείτε ότι ο εικαστικός καλλιτέχνης είναι επάγγελμα;
Στο σύγχρονο κοινωνικοοικομικό και πολιτικο-πολιτισμικό πλαίσιο κάθε προϊόν δημιουργίας (υλικό ή άυλο) έχει και αξία και τιμή. Σκέφτομαι πως είναι αναγκαία η κατανόηση της διττής φύσης του καλλιτέχνη: τόσο ως δημιουργός που επενδύει ποικιλοτρόπως στην εφαρμογή της Τέχνης του, όσο και ως άνθρωπος που διαβιεί και έχει καθημερινά έξοδα. Η εποχή που ο καλλιτέχνης ζει ιδιόρρυθμα και στο έπακρο, πεθαίνει στην ψάθα και γίνεται γνωστός μετά θάνατον έχει παρέλθει προ πολλού.

Ποιός πιστεύετε ότι είναι ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης και του εικαστικού καλλιτέχνη σήμερα; Θεωρείτε ότι οι εικαστικοί καλλιτέχνες αλληλεπιδρούν επαρκώς με την Ελληνική κοινωνία; Τι θα είχε νόημα να αλλάξει στον χώρο τέχνης στην Ελλάδα προς όφελος της κοινωνικής απεύθυνσης της Τέχνης, και με ποιό τρόπο νομίζετε ότι μπορεί να συμβεί αυτό;
Οι εικαστικές Τέχνες αποτελούν την πιο πρωτόλεια και πρωτόγονη μορφή αλληλεπίδρασης από τις σπηλιές κιόλας, μια universal γλώσσα. Στο σήμερα νιώθω πως ο Καλλιτέχνης είναι μια παρεξηγημένη έννοια, επηρεασμένη από τη δραματικότητα του παρελθόντος όπου κυριαρχούσε ο συμβολισμός, τα μυστικά νοήματα, η αιρετική διάθεση, οι σχέσεις εξουσίας. Ανέκαθεν οι πνευματικοί άνθρωποι έχουμε την ελευθερία αλλά και την κοινωνική υποχρέωση να εκφράζουμε τις σκέψεις μας και να επηρεάζουμε έστω τον ατομικό μας κύκλο. Κάποιον, κάπου εκεί έξω εμπνέουμε και δε το ξέρουμε καν. Προσωπικά, θεωρώ πως η Τέχνη - όπως κάθε ανθρωπιστική δράση - είναι λειτούργημα, είναι mindset, είναι τρόπος ζωής και προϋποθέτει την έκθεση στους Άλλους. Οι καλλιτέχνες είναι ελεύθεροι άνθρωποι που αγαπούν και σέβονται τον κόσμο ολάκερο, είναι κοινωνοί ερεθισμάτων σκέψης. Ξέρω εικαστικούς που δεν είναι καλλιτέχνες και ηλεκτρολόγους που είναι.. Στη χαρισματική εποχή που ζούμε η γνώση της Ιστορίας, η αναγνώριση της σπουδαιότητας της Τέχνης και η διαχείριση της Τεχνολογίας κάνει θαύματα και μας επιτρέπει με ένα μόνο κλικ να ταξιδέψουμε στον κόσμο από όπου κι αν βρισκόμαστε! Έτσι έχουν δημιουργηθεί και υποστηριχθεί οι κολεκτίβες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έτσι γίνονται διεθνείς καλλιτεχνικές δράσεις, έτσι διευκολύνεται η επικοινωνία των ανθρώπων και δημιουργείται η Σύνθεση μέσω της Θέσης - Αντίθεσης. Αν κάτι θα πρότεινα στο καλλιτεχνικό στερέωμα προς ενδυνάμωση της ήδη έντονης δραστηριότητας είναι η λάχα για την Τέχνη από όπου κι αν προέρχεται, η προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, η συμπερίληψη και η προσβασιμότητα σε κάθε επίπεδο, ο εμπλουτισμός στις πλατφόρμες και δράσεις επικοινωνίας, ο ανοιχτός διάλογος με το κοινό μέσω βιωματικών συμμετοχικών δράσεων, η σύνδεση όλων των μορφών Τέχνης με τις Επιστήμες, η ανάδειξη της πραγματικής έννοιας του «Μέντορα», η ενίσχυση της πολιτισμικής ενότητας κάθε τόπου, η συνεργασία για τον κοινό Σκοπό με ταπεινότητα. Απώτερη επιθυμία μου είναι αφενός κανένας δημιουργός να μη σκεφτεί πως επειδή ή δεν γεννήθηκε στον καλλιτεχνικό χώρο ή δεν έχει τις κατάλληλες διασυνδέσεις, δε θα προχωρήσει ποτέ ως καλλιτέχνης. Αφετέρου, οι διαχειριστές και διαμεσολαβητές της Τέχνης να διευκολυνθούν στην διοργάνωση επιχειρηματικών και εκπαιδευτικών δράσεων προσαρμοσμένων στο κοινό.

Αν ένας έφηβος σας πει ότι θέλει να γίνει εικαστικός, τι θα τον συμβουλεύατε να προσέξει/κάνει;
Προς όποιον άνθρωπο, λοιπόν, νιώθει ότι η ψυχή και το σώμα του τον καθοδηγούν βιωματικά θα έλεγα πως είναι προς όφελός του να μην καταπνίξει αυτή την ανάγκη και να μη πιστέψει ποτέ πως δε χρειάζεται να δημιουργήσει. Αν ο Michaelangelo και ο Da Vinci σκέφτονταν έτσι, ο κόσμος θα ήταν αλλιώς. Η πρόκληση είναι να θυμόμαστε πως έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας για να βρούμε σιγά σιγά τον εαυτό μας, να δημιουργήσουμε την παρακαταθήκη μας και ακούραστα να ρουφάμε γνώση με αξιοπρέπεια και συνείδηση. Τυπική, μη τυπική και εμπειρική μάθηση από σεμινάρια, δράσεις, workshop, σχολές, εθελοντισμό, εργασιακό περιβάλλον, συζητήσεις, ταξίδια είναι σημαντικά εργαλεία στην εκπαίδευση και τριβή με το αντικείμενο που μας ενδιαφέρει. Είναι χρήσιμο να συζητάμε και να συναισθανόμαστε, να μην κρίνουμε τους ανθρώπους από την εμφάνιση, τη φήμη και τα λεγόμενα άλλων. Να κυκλοφορούμε πάντα με ένα sketchbook, ένα τετράδιο, έστω ένα χαρτί κι ένα μολύβι στο χέρι, καθώς η έμπνευση και οι σκέψεις δεν γνωρίζουν ώρα. Και όταν δεν έχουμε οίστρο να οργανώνουμε μεθοδικά τα βήματά μας, είμαστε οι μάνατζερ του εαυτού μας! Θέτω μόνο ένα ερώτημα στον αναγνώστη που αφιέρωσε το χρόνο του σε μένα: στο τέλος της ημέρας σε ευχαριστεί η καθημερινότητά σου; Νιώθεις αυτάρκης και χαρούμενος με τις επιλογές σου; Αν ναι, τότε το βρήκες το άστρο σου! Αν όχι, μη χάνεις χρόνο και τόλμησε αυτά που ξέρεις ότι λαχταράς. Με αγάπη και σεβασμό, Αλίκη.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα