Wednesday 4 May 2022

Foti Kllogjeri «Η απόσταση ανάμεσά μας» στον Τεχνοχώρο

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Foti Kllogjeri με τίτλο «Η απόσταση ανάμεσά μας», σε επιμέλεια του Πάρη Καπράλου.  Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 14 Μαΐου 11:00-16:00 και θα διαρκέσει έως και τις 4 Ιουνίου. Ο καλλιτέχνης που είχε εκθέσει στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος δύο χρόνια πριν, συνεπής στο ραντεβού του με το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας, δημιουργεί έργα με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο επιμελητής της έκθεσης Πάρης Καπράλος γράφει: «Ο Foti Kllogjeri, γνωστός από το ατμοσφαιρικό αφαιρετικό αστικό τοπίο του, διακρινόμενο για την απόδοση της κίνησης στη πόλη, παρουσιάζει μια σειρά νεοεξπρεσσιονιστικών έργων του με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με καινοφανή χαρακτηριστικά για όσους έχουν παρακολουθήσει τη πορεία του. Τα έργα της σειράς που παρουσιάζονται στην έκθεση του στην Αθήνα «Η απόσταση ανάμεσά μας», ξεχωρίζουν για τις παραμορφωμένες μορφές και την αλλοίωση των χώρων του, το έντονο συναίσθημα για την εξερεύνηση θεμάτων λαχτάρας, άγχους και αποξένωσης. Η χρήση του χρώματος στα έργα του παραμένει έντονη, αν και κυριαρχούν αντιθέσεις και σκούρες αποχρώσεις.

Η σειρά αποτυπώνει το γενικό συναίσθημα της περιόδου του εγκλεισμού. Οι μορφές με τα ζωόμορφα στοιχεία και την αφαίρεση παγιωμένων στη Ζωγραφική χαρακτηριστικών της μορφής φθίνουν έμπροσθεν της συνεχιζόμενης κατάστασης έκτακτης ανάγκης χωρίς ορατή ημερομηνία λήξης, ενώ εσωτερικές συγκρούσεις που υποδηλώνονται από το βλέμμα εγγράφονται σε φυσικό περιβάλλον αβεβαιότητας, το οποίο, φθίνον και αυτό, προσθέτει στο ατελέσφορο αφήγημα διαφυγής από τη νωθρότητα και τη κοινωνική αποστασιοποίηση. Ο καλλιτέχνης γεωμετρεί τη γενικευμένη ζήτηση διαφυγής από τη παγίωση του κοινωνικού και προσωπικού χάσματος. Φόβος, άγχος, θυμός, είναι τα στοιχεία που θεσμίζουν τη μορφή -σκιά του πρότερου εαυτού της. Αν από τα πρόσωπα έλλειψαν τα χαρακτηριστικά, έχει κρατηθεί το βλέμμα: είναι το μόνο στοιχείο που έχει μείνει καθαρό, με οραματική προσμονή.

Οι μορφές του Foti Kllogjeri εγγράφονται στη σκοτεινή πλευρά του νεοεξπρεσσιονισμού. Αν τη περίοδο του εξπρεσιονισμού οι καλλιτέχνες άρχισαν να βλέπουν τον κόσμο πιο υποκειμενικά, συχνά παραμορφώνοντας τις απεικονίσεις του για να επιτύχουν ένα συναισθηματικό αποτέλεσμα, οι νεοεξπρεσιονιστές αναζωογόνησαν τη ζωγραφική με έντονα χρώματα, καθώς και μοτίβα που αντλήθηκαν από τον μανιερισμό, τον κυβισμό, τον φωβισμό, τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, τον σουρεαλισμό και την ποπ-τέχνη. Θεωρούμενο από τους ιστορικούς ως αντίδραση ενάντια στον μινιμαλισμό και την εννοιολογική τέχνη που κυριάρχησε στη μεταμοντερνιστική τέχνη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, το κίνημα αγκάλιασε μια μεγάλη ποικιλία μορφών ζωγραφικής που μοιράζονταν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Αυτά περιλάμβαναν μια εξαιρετική εκφραστικότητα χρώματος, απεικονιστικό θέμα, καθώς και σημαντική επιφανειακή δραστηριότητα και υφή. Λέγεται ότι κάθε καλλιτεχνικό κίνημα είναι μια απόρριψη του κινήματος που προηγήθηκε, στη προσπάθεια των εικαστικών καλλιτεχνών να αντικατοπτρίσουν την εποχή τους. «Ακατανόητες ιδέες εκφράζονται με κατανοητές φόρμες [...] Η φόρμα είναι ένα μυστήριο για μας, γιατί είναι η έκφραση μυστηριωδών δυνάμεων. Οι αισθήσεις μας είναι η γέφυρά μας μεταξύ του ακατανόητου και του κατανοητού», γράφει σε μια σημείωση του "Der Blaue Reiter" ο August Macke στις αρχές του περασμένου αιώνα, και ίσως μας στρέφει να σκεφτούμε ότι στη νέα σειρά έργων του Foti Kllogjeri θα διακρίνουμε στα βλέμματα μια επίμονη ελπίδα, που δε πρέπει να αφήσουμε να διαψευστεί.»

Σύντομο βιογραφικό
O Φώτης Κλογέρης (Foti Kllogjeri) γεννήθηκε στη Αλβανία το 1973. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων ενώ από το 1996 ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Έχει δείξει την δουλειά του σε 7 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Αθήνα & Θεσσαλονίκη) και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 50 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Ο Φώτης Κλογέρης εκπροσωπεί την Ελλάδα (Country Leader) ως ζωγράφος στην IWS (International Watercolor Society), είναι ο Επικεφαλής της Αλβανικής Αποστολής Εικαστικών που συμμετέχουν στο Συμπόσιο του Fabriano σε ετήσια βάση από το 2017, και μέλος της εικαστικής συλλογικότητας Τεχνών ARC-Art Revisited Collective, ενώ έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ2019-2021).

Χορηγός οίνου εγκαινίων Κτήμα Παλυβού

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 14 Μαΐου 11:00-16:00

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη 11:00-17:00, Σάββατο 11:00-16:00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά 


Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 12, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18 

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Milano Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Santorini Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κύθνος Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα