Monday 30 May 2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Αργυρώ Δρίβα: Η πολιτεία πρέπει να στηρίζει τους καλλιτέχνες ώστε οι κοινωνίες να είναι πιο συνεκτικές

Η Αργυρώ Δρίβα γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών όπου αποφοίτησε με άριστα το 2000.Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ελάμβανε την χορηγούμενη από το Ι.Κ.Υ. υποτροφία επίδοσης. Το 2001 διακρίθηκε μεταξύ άλλων υποψηφίων, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, σε ανά τον κόσμο δημοπρασίες για την προώθηση νέων καλλιτεχνών (Artlink Sotheby’s ).Το 2001 μέρος της δουλειάς της δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Άθλος & Πολιτισμός. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Συνέντευξη στον Ιάσωνα Καιροφύλα

Πότε αποφασίσατε ότι η τέχνη είναι ο δρόμος σας;
Από τότε που ανακάλυψα ότι μπορούσα να δω  άλλους κόσμους μέσα από  την ομορφιά των σχημάτων και των χρωμάτων. Εκεί καταφεύγω όταν θέλω να ξεγελάσω τη μοναξιά μου.

Ποιά θέματα σας απασχολούν και σας εμπνέουν στα έργα σας;
Κυρίως η ανθρώπινη φιγούρα και ιδιαίτερα οι προσωπογραφίες. Μέσα από τα μάτια, μέσα από το βλέμμα ενός άλλου ανθρώπου ανακαλύπτω στοιχεία του εαυτού μου. 

Από ποιούς εικαστικούς και άλλους καλλιτεχνικούς δημιουργούς σε κάθε μορφή και  έκφανση των Τεχνών θα λέγατε ότι έχετε επιρροές;
Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω εύκολα. Κουβαλάω μέσα μου ότι με έχει   συγκινήσει αλλά και ότι έχω απορρίψει. Πολύ γενικά, θα πω πως έχω επηρεαστεί κυρίως από δημιουργούς που τους χαρακτηρίζει η ευαισθησία, η εσωτερικότητα και το πάθος. 

Θεωρείτε ότι ο εικαστικός καλλιτέχνης είναι επάγγελμα;
Επάγγελμα στα αρχαία ελληνικά σημαίνει υπόσχεση. Υπόσχεση ότι θα προσφέρω τις γνώσεις μου, τα ταλέντα μου, τις δεξιότητές μου, τον κόπο μου, τη ψυχή και το πνεύμα μου, το Είναι μου ολόκληρο στο κοινωνικό σύνολο. Υπό αυτή την έννοια, ο εικαστικός καλλιτέχνης ασκεί επάγγελμα και μάλιστα ιδιαιτέρως απαιτητικό. Μπορεί να βιοποριστεί όμως αποκλειστικά από αυτό; Κάποιοι μπορούν, μετά από σκληρό αγώνα, μόχθο, σωστές επιλογές και ίσως λίγη τύχη. Οι περισσότεροι όμως αναγκάζονται να ασχολούνται παράλληλα και με άλλα πράγματα για να καταφέρουν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς. Η πολιτεία πρέπει να στηρίζει τους καλλιτέχνες, να επενδύει στην Τέχνη αν θέλει να έχει κοινωνίες πιο ανθρώπινες και πιο συνεκτικές. «Ο Καλλιτέχνης πρέπει να ζει από την Τέχνη του».

Ποιός πιστεύετε ότι είναι ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης και του εικαστικού καλλιτέχνη σήμερα; Θεωρείτε ότι οι εικαστικοί καλλιτέχνες αλληλεπιδρούν επαρκώς με την Ελληνική κοινωνία; Τι θα είχε νόημα να αλλάξει στον χώρο Τέχνης στην Ελλάδα προς όφελος της κοινωνικής απεύθυνσης της Τέχνης, και με ποιό τρόπο νομίζετε ότι μπορεί να συμβεί αυτό;
Η Τέχνη γεννήθηκε μαζί με την κοινωνική ζωή και είναι ένα σημαντικό κοινωνικό φαινόμενο που αναμφισβήτητα  επιτυγχάνει την ουσιαστική σύνδεση των μελών ενός κοινωνικού συνόλου. Μπορεί να είναι  έκφραση κοινών προβληματισμών και κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Η Τέχνη εμπεριέχει όλα τα θετικά και αρνητικά στοιχεία μιας περιόδου, μιας εποχής όπως αυτά εκφράζονται βέβαια από τη ματιά των δημιουργών. Ο δημιουργός ζει μέσα στη κοινωνία, αλληλεπιδρά, αφουγκράζεται, συγκρούεται, ερμηνεύει, προτείνει. Υπήρξαν εποχές που οι καλλιτέχνες ήταν αποστασιοποιημένοι και αποκομμένοι από το κοινωνικό γίγνεσθαι για να μπορούν ανεπηρέαστοι και από απόσταση να «βλέπουν» καθαρότερα  και πίσω από τα επιφαινόμενα. Κάποιοι κατάφεραν να δώσουν διαχρονικά αριστουργήματα. Είναι πιστεύω και θέμα ιδιοσυγκρασίας. Πάντως έχω την αίσθηση ότι στην εποχή μας είναι επιτακτική η ανάγκη για συλλογικότητες. Πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος ως απάντηση στην αποξένωση, στη μοναξιά και στην απροθυμία  σύναψης ουσιαστικών σχέσεων, χαρακτηριστικά που τα βιώνουμε εντονότερα στις μέρες μας. Οι καλλιτέχνες μέσα από δράσεις εξωστρέφειας και διαλόγου με την κοινωνία μπορούν να μας θυμίσουν ότι  αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε. 

Αν ένας έφηβος σας πει ότι θέλει να γίνει εικαστικός, τι θα τον συμβουλεύατε να προσέξει/κάνει;
Να κοιτάξει μέσα του βαθιά, να αφουγκραστεί τη ψυχή του κι αν υπάρχει μια σπίθα εκεί για δημιουργία, να τη θεριέψει με την αφοσίωσή του, την επιμονή του, την υπομονή του και την άοκνη εργασία του. Να είναι ειλικρινής και τίμιος ως προς τις προθέσεις του και να αποφεύγει τις  ευκολίες και τους εντυπωσιασμούς. Η Τέχνη δεν μας έχει ανάγκη για να επιβιώσει, το κάνει έτσι κι αλλιώς εδώ και χιλιάδες χρόνια, εμείς έχουμε την ανάγκη της. Ας είμαστε λοιπόν  σεμνοί. Θαρραλέοι, αλλά σεμνοί. 

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα