Monday 2 May 2022

ΠΟΛΥΤΡΟΠΑ #4 | Η διερεύνηση του ποιητικού φαινομένου: το περιοδικό [φρμκ] στο MOMus

Πολύτροπα: Διακαλλιτεχνικές προσεγγίσεις
Πρόγραμμα παράλληλων δράσεων από το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Πολύτροπα #4: Η διερεύνηση του ποιητικού φαινομένου: το περιοδικό [φρμκ] στο MOMus
Τετάρτη 4 & Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Η τέταρτη στη σειρά δράση στο πλαίσιο του κύκλου με τον τίτλο «Πολύτροπα» φιλοξενεί το περιοδικό [φρμκ] και διερευνά το ποιητικό φαινόμενο και τις σχέσεις του με άλλες τέχνες στις ειδικές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 4 και 5 Μαΐου 2022 στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

To [φρμκ] συντονίζουν, επιμελούνται και εκδίδουν εικαστικοί και ποιητές. Το περιοδικό συντίθεται πάνω στη βάση ενός διαλόγου μεταξύ ποιητών, θεωρητικών και εικαστικών, ο οποίος είναι ενεργός με ποικίλους τρόπους, ιδιωτικούς ή δημόσιους, επί σειρά ετών. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που συγκροτείται από ένα ανοιχτό και διαρκώς ανανεούμενο δίκτυο. Η ανάγκη συγκρότησης του δικτύου επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι τα έργα και οι σκέψεις που τα γεννούν δεν είναι προϊόν ατόμων απομονωμένων, αλλά μάλλον αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών και κυκλοφορίας πολλών και συχνά αντικρουόμενων αντιλήψεων.

Μέσα από το διήμερο πρόγραμμα διερευνάται η έννοια του πειράματος μέσα από το διάλογο της ποίησης, της θεωρίας, της λογοτεχνίας και των εικαστικών, συζητιέται η σχέση του λόγου με την εικόνα, την καλλιτεχνική πρόθεση και τους όρους της ποιητικής στις ποικίλες και πολύτροπες εκφάνσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης που διαμορφώνει τη φυσιογνωμία του καιρού μας.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022
18:30-19:30
Α’ μέρος: «Ποίηση, τέχνη και κοινωνία»
Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ιστορική εμπειρία και τις λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις για να επινοήσουμε εναλλακτικούς τρόπους σκέψης για την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική; Το ερευνητικό εγχείρημα του περιοδικού ΦΡΜΚ και το ενιαίο πεδίο των τεχνών ξεδιπλώνεται μέσα από την παρουσίαση των βασικών θεματικών αφιερωμάτων του περιοδικού των τριών τελευταίων χρόνων: α) Το πολιτικό στην ποίηση (και την τέχνη), β) Η ποίηση ντοκουμέντο, γ) Ανθρωπόκαινος, η σχέση ανθρώπου και πλανήτη στην σύγχρονη εποχή, και δ) Το ανθρώπινο ζώο: η σχέση ανθρώπου και ζώου στην λογοτεχνία και την σύγχρονη σκέψη.
Παρουσιάζουν και συζητούν οι συντάκτες και ποιητ(ρι)ες Βασίλης Αμανατίδης, Κατερίνα Ηλιοπούλου και Παναγιώτης Ιωαννίδης. Η συζήτηση αναδεικνύει το τι μπορούν να κάνουν τα πολιτιστικά προϊόντα για να ιστορικοποιήσουν και να ενοποιήσουν την σύγχρονη σκέψη, αλλά και για να παράσχουν αναπαραστάσεις που μεταφράζονται ή παρεμβαίνουν σε αυτήν.

19:30-20:30
Β’ μέρος: «Τι μας μαθαίνει η τέχνη;»
Πώς γινόμαστε δάσκαλοι του εαυτού μας όταν διαβάζουμε, βλέπουμε, ακούμε – και όταν δημιουργούμε; Πώς ανοίγονται, χάρη στην τέχνη, νέα πεδία για την αντίληψή μας; Πώς συνδεόμαστε με το έργο τέχνης; Και πόσο συνειδητές είναι αυτές οι διαδικασίες; Οι συντάκτες του περιοδικού [φρμκ] συνομιλούν με καλεσμένες/ους την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σοφία Ιακωβίδου, τους εικαστικούς καλλιτέχνες Θανάση Χονδρό και Αλεξάνδρα Κατσιάνη, και την ποιήτρια και μουσικό Δήμητρα Κατιώνη. Συμμετέχουν επίσης οι εικαστικοί καλλιτέχνες Γιάννης Ισιδώρου και Γιάννης Γρηγοριάδης με μια βίντεο παρέμβαση.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022
18:00-19:30
Α’ μέρος: «Η ποίηση εκτός βιβλίου: Περφόρμανς, διάδραση με το κοινό και συνέργειες μεταξύ των τεχνών».
Η Κατερίνα Ηλιοπούλου, ποιήτρια και διευθύντρια του περιοδικού [φρμκ], παρουσιάζει τα επιτελεστικά έργα της ομάδας του περιοδικού, τα οποία εστιάζουν στη διάδραση με το κοινό, στο χιούμορ, στην σύμπραξη και την δημιουργία ποιητικών συμβάντων, ενώ ο ποιητής και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Βασίλης Αμανατίδης ξεδιπλώνει τη δική του προσωπική διαδρομή στο πεδίο της επιτέλεσης και συζητά συνοπτικά την οπτική του σχετικά με την περφόρμανς της ποίησης στην Ελλάδα σήμερα, με ενδεικτική αναφορά σε αξιοπρόσεκτα σύγχρονα παραδείγματα.

19:30-21:30
Β’ μέρος: «Επιτελεστική ανάγνωση – ή «Η/Ο ποιήτρια/ής γίνεται το Βιβλίο», δίωρο εργαστήριο με τον Βασίλη Αμανατίδη και την Κατερίνα Ηλιοπούλου με τη συμμετοχή του κοινού.
Οι συμμετέχουσες/οντες δοκιμάζουν αυτοσχεδιαστικά την ακροαματική λειτουργία της φωνής και του επιτονισμού με τη χρήση μάσκας ή μικροφώνου και με διαρκή εξάρτηση από το χαρτί ή το βιβλίο, με το οποίο αναπτύσσουν μία σωματοποιημένη σχέση αμφιθυμίας και αμφισημίας: άγκυρας, αλυσίδας, δεσμού, μετεωρισμού.
Το εργαστήριο προτείνει ακόμη την χρήση απλών αντικειμένων ως στοιχείων επιτέλεσης, αλλά και τη στάση / κίνηση του σώματος.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τ. 2310 593270 ή/και reception.experimental@momus.gr .

Η είσοδος στον χώρο γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (εντός τελευταίων τριών μηνών). Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα