Friday 18 February 2022

Διασταυρώσεις: Εικαστικός διάλογος διεθνώς ανερχόμενων καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη


Ο επιμελητής Πάρης Καπράλος προτείνει στο φιλότεχνο κοινό της Θεσσαλονίκης έξι διεθνώς ανερχόμενους Έλληνες καλλιτέχνες στην έκθεση με τίτλο "Διασταυρώσεις", που θα φιλοξενηθεί στην Myrσ Gallery για μία εβδομάδα από τις 26 Φεβρουαρίου έως και τις 5 Μαρτίου. Την έκθεση διοργανώνει η ARC -Art Revisited Collective και υποστηρίζει διαδικτυακά η ARTgrID

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται έργα των εικαστικών καλλιτεχνών: Νίκος Πανταζής, Άννα Γκιώτη, Foti Kllogjeri, Μαρία Γενιτσαρίου, Σωτηρία Αλεβίζου, Ελένη Τσοτσορού


Ο επιμελητής σημειώνει στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης: "Οι εικαστικοί καλλιτέχνες και γενικά επαναγεωμτρούν τον κόσμο και μας προσφέρουν νέες αναγνώσεις προβληματισμού και ερωτήσεις από οπτικές γωνίες ξεχώρισες από την τυπική πραγματικότητα, που ανήκουν στην τοπολογία του φανταστικού, με εργαλείο την φιλοσοφία του σήμερα, και την ελευθεριότητα του συλλογικού ασυνείδητου χωρίς τους περιορισμούς του μέσου ανθρώπου. Διαβεβαιώσεις περιορισμοί και κατευθύνσεις δότες από το συλλογικό στερέωμα γράφουν ασυνείδητα στο προσωπικό πεδίο τις κατευθυντήριες γραμμές της ζωής μας. Στα έργα της έκθεσης εμφιλοχωρούν προβληματισμοί φιλοσοφικές αναζητήσεις κοινωνικές σχέσεις και υπαρξιακές διαβεβαιώσεις που απασχολούν όλους μας οι οποίες εκφράζονται με υλικό και αϋλο τρόπο ταυτόχρονα. Τα έργα μετουσιώνονται σε πλάσματα του νου, καθώς οι καλλιτέχνες διερευνούν την πρωτότυπη χρήση των υλικών, κινούμενοι ταυτόχρονα προς μία νέα εννοιολόγηση τον απεικονίζω μένων μέσα από χειρονομιακή τέχνη υψηλού επιπέδου".


Η Ελένη Τσοτσορού είναι εικαστική καλλιτέχνις με κύριο μέσο έκφρασης την ζωγραφική. Γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Μετά από σπουδές Φυσικής στο ΕΚΠΑ και Ακτινοφυσικής στο UCL στο Λονδίνο, αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματική πορεία. Σπούδασε Ζωγραφική με τη Ρένα Παπασπύρου, Ψηφιδωτό με το Γιάννη Βαλαβανίδη και γλυπτική με το Θόδωρο Παπαγιάννη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, από όπου αποφοίτησε το 2000. Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα, ενώ έχει παρουσιάσει 9 ατομικές και συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2003 διδάσκει το μάθημα των καλλιτεχνικών στη Μέση Εκπαίδευση στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού. Από το 2001 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ). Συμπράττει με την συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective από τον Σεπτέμβριο 2020. Έχει δείξει τη δουλειά σε εκθέσεις στην Ελλάδα και συστηματικά στο εξωτερικό μέσω συνεργασιών (Ελβετία, Αυστρία, ΗΠΑ), ενώ πρόσφατα έργο της επιλέχθηκε από την Κριτική Επιτροπή της London Art Biennale 2021. Έργα της ανήκουν σε δημόσιες, ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας. 


Η Σωτηρία Αλεβίζου είναι εικαστική καλλιτέχνης με κύριο μέσο έκφρασης τη ζωγραφική. Γεννήθηκε το 1968 στη Χαλκίδα, όπου ζει και εργάζεται. Μαθήτευσε στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας του Δ. Μυταρά, ζωγραφική με τους Γιάννη Αδαμάκο, Άγγελο Αντωνόπουλο, Ιστορία Τέχνης με τη Βασιλίκα Σαριλάκη και τον Παντελή Τσάβαλο. Το 1993-1996 διδάχτηκε ζωγραφική απο τον Εδουάρδο Σακαγιάν, Βυζαντινή Αγιογραφία από τους Γιάννη Καρούζο, Κώστα Μαρκόπουλο, Χρήστο Λιόνδα και Θεωρία Τέχνης από το Νίκο Ζία, Ιωάννη Καρατζόγλου στη σχολή Ι.Μ Πειραιά. Το 2003-2006 Βυζαντινή Αγιογραφία από τον Γιώργο Κόρδη. Μαθήματα Σχεδίου με την Ελένη Ζούνη και Ακουαρέλας με τη Ρουμπίνα Σαρελάκου. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Συμπράττει με τη συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective από τον Ιούλιο του 2021.

Η Μαρία Γενιτσαρίου είναι εικαστικός με κύριο μέσο έκφρασης τη καλλιγραφία. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1966, σπούδασε γραφικές τέχνες στη σχολή Βακαλό, ζωγραφική και εικονογράφηση στο εργαστήριο του Αντώνη Απέργη στις σχολές Πετρά, εργάζεται στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Από το 1993 ασχολείται με την Ελληνική καλλιγραφία. Συνειδητοποιώντας ότι το βασικό συστατικό για την ολοκλήρωση των έργων τέχνης που δημιουργούσε ήταν η μορφή των κειμένων, αλλά και τγη πλήρη έλλειψη συστηματικής εκπαίδευσης στο πεδίο στην Ελλάδα, μελετά Ελληνική Παλαιογραφία στο Τμήμα Παλαιογραφίας του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας με καθηγητή τον Αγαμέμνωνα Τσελίκα και ψάχνει χειρόγραφα και πηγές εντός και εκτός Ελλάδας. Με μέσον εργαλεία γραφής του χθες και του σήμερα χρησιμοποιεί αυτούσιες ή διασκευάζει αυτές τις γραφές μετατρέποντάς τες σε έργα τέχνης με μεγάλο αριθμό εκθέσεων στο ενεργητικό της ενώ ταυτοχρόνως τις διδάσκει σε σεμινάρια καλλιγραφίας. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και συλλογές διεθνών ιδρυμάτων εντός και εκτός Ελλάδας (σε μόνιμη έκθεση στα Κέντρο Καλλιγραφίας της Βιέννης, Αυστρία, και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, Κωνσταντινούπολη). Πιστεύοντας ότι η καλλιγραφία έχει αμέτρητες δυνατότητες εφαρμογών στο σήμερα αλλά αποτελεί ταυτοχρόνως ένα σημαντικό εργαλείο αυτοεξερεύνησης συμμετέχει σε προγράμματα προώθησής της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμπράττει με την συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective από τον Ιούνιο 2021. 


Η Άννα Γκιώτη είναι ζωγράφος και εικονογράφος. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977, σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο. Εργάζεται ως δικηγόρος στην Θεσσαλονίκη, όπου διατηρεί γραφείο. Η ενασχόληση της με την Τέχνη υπήρξε μια παράλληλη δραστηριότητα από το 2008 και εξής, οπότε ανέπτυξε και εκθεσιακή δραστηριότητα με ενδιαφέρουσες κριτικές. Έκτοτε έχει επιμεληθεί εξώφυλλα για CD της Χ Music Productions, τα αρχιγράμματα για το παραμύθι του Δημήτρη Φιλοκώστα με τίτλο «Η νεραϊδοφωνή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράμματα, και έχει σχεδιάσει το εξώφυλλο από τη συλλογή διηγημάτων του Βασίλη Καραδάη με τίτλο «Νειρολόι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη. Η Άννα Γκιώτη είναι ιδρυτικό μέλος της ARC -Art Revisited Collective από τον Μάρτιο του 2018.

O ζωγράφος Φώτης Κλογέρης (Foti Kllogjeri) γεννήθηκε στη Αλβανία το 1973. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων. Απο το 1996 ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Έχει δείξει την δουλειά του σε 7 ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 50 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Έργα του ανήκουν διεθνώς σε ιδιωτικές συλλογές, δημοσιεπύονται σε καταλόγους και εκτίθενται σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους. Ο Φώτης Κλογέρης εκπροσωπεί την Ελλάδα (Country Leader) ως ζωγράφος στην IWS (International Watercolor Society), είναι ο Επικεφαλής της Αλβανικής Αποστολής Εικαστικών που συμμετέχουν στο Συμπόσιο του Fabriano σε ετήσια βάση από το 2017, και ιδρυτικό μέλος της ARC -Art Revisited Collective, ενώ έχει χρηματίσει Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ 2019-2021).


Ο Νίκος Πανταζής είναι Αρχιτέκτονας και ζωγράφος. Γεννήθηκε το 1970 και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, αλλά ζει και εργάζεται στην Λάρισα όπου διατηρεί εταιρία μελετών και κατασκευών. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η παράλληλη ενασχόλησή του με την Τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, συνδυάζοντάς την με την επιστήμη. Μαθήτευσε στον ζωγράφο Κώστα Χαραλαμπίδη μελετώντας ιδιαίτερα την τεχνική του Trompe-l’oeil. Έχει δείξει την δουλειά του σε μία ατομική και σε μερικές ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμπράττει με την συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective από το 2019.

Σχετικά με τον Επιμελητή
Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 2008 μετοίκισε στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 2019 κατοικεί στη Φλώρινα και δραστηριοποιείται διεθνώς. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Eκδίδει το ηλεκτρονικό περιοδικό Arts & Antiques CCR (που ίδρυσε μαζί με τον επιχειρηματία Σταύρο Μυρωνίδη το 2012), ίδρυσε και διαχειρίζεται την συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective (2018), ενώ από το 2019 είναι εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society). Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές σε όλο το κόσμο.

Σχετικά με την ARC -Art Revisited Collective
H ARC -Art Revisited Collective είναι μία εικαστική συλλογικότητα που ιδρύθηκε τον Μάιο 2018 από καλλιτέχνες και τον αθηναίο εικαστικό επιμελητή Πάρη Καπράλο στην Θεσσαλονίκη. Σύντομα συμπεριέλαβε μέλη από διάφορα μέρη της Ελλάδας και τη Κύπρο. Η συλλογικότητα είναι ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη. Παρουσιάζει ποικιλία δράσεων, συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις και κατά καιρούς συνεργάζεται με άλλες ομάδες, συλλογικότητες, επιμελητές, χώρους, αλλά και καλλιτέχνες από όλο το στερέωμα των τεχνών και από όλο τον κόσμο. Όραμα της ARC -Art Revisited Collective είναι η διαρκής ανατροφοδότηση μέσω ουσιαστικού διαλόγου για τα προβλήματα της εποχής μας. Όπως σημειώνεται στην ιδρυτική διακήρυξη της "Εμφορούμενοι από την άποψη ότι η τέχνη πρέπει να διατηρεί διαλεκτική σχέση με τις εξελίξεις, θεωρούμε πως θα πρέπει να χτίσουμε μια επιδραστική εικαστική πρόταση με ουσιαστική κοινωνική απεύθυνση. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέα σύμβολα που να εξυπηρετούν το σήμερα· συμφωνούμε ότι ρόλος της Τέχνης δεν είναι να 'χαϊδεύει το κοινό', διαφωνούμε όμως ότι ρόλος της είναι να αποστασιοποιείται επιδεικνύοντας μονάχα μίζερες δυστοπίες, καταλήγοντας σε αποφατικές κρίσεις ως ένα απομονωμένο ιερατείο άσπιλων και αλάθητων κριτών. Αντιπροτείνουμε μια λειτουργική Τέχνη που προσεγγίζει γνωστά ζητήματα με πρωτότυπους τρόπους, φωτίζει τις λιγότερο γνωστές πλευρές τους και προκαλεί άπαντες σε ενεργή εμπλοκή και δράση για την βελτίωση της συμβίωσης μας". Περισσότερες πληροφορίες: https://arcgreece.gr

Myrό Gallery
Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης
Ώρες / Μέρες: Τρίτη - Παρασκευή: 17:00 – 21:00. Σάββατο: 11:00 – 14:00. 
Τηλέφωνο: 2310269187
email: gallerymyro@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/myrogallery
Instagram: https://www.instagram.com/myrogallery/

Χορηγός Επικοινωνίας
Arts & Antiques CCR | http://www.artsantiquesccr.gr

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα