Monday 1 November 2021

Myró Gallery | Σταμάτης Παπαδήμος: «Τα Επίκαιρα» -Ατομική έκθεση

Η Myró Gallery φιλοξενεί την έκθεση του Σταμάτη Παπαδήμου , «Τα Επίκαιρα», στον χώρο του Main Ηall. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου και ώρα 18:00.Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

Σημειώνει η Iστορικός – Kοινωνιολόγος Tέχνης Xρύσα Δραντάκη: “(…) Προερχόμενος από τo «École Supérieure d'Arts Plastiques et d'Architecture» των Bρυξελλών, όπου σπούδασε και διακρίθηκε σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, κατέχει μια ουσιαστική θεωρητική γνώση και εντρυφεί στις εικαστικές τέχνες. Το «σαράκι» της ανεξάρτητης προσωπικής δημιουργίας τον οδηγεί στη διαφυγή του ζωγραφικού έργου, του έργου δηλαδή χωρίς σκοπό, που δημιουργείται ως προσωπική έκφραση και ανάγκη. Σήμερα σε μια καμπή της ζωής του όπου, «nulla dies sensa linea», καθημερινά επιδίδεται, χωρίς ανάσα, σε αυτή την προσωπική έκφραση.


Mοναδικό μέσο, εργαλείο ή όπλο κατάκτησης του ζωγραφικού χώρου είναι οι ακρυλικοί μαρκαδόροι. Mε αυτό το υλικό αποδίδει μια «γραφική» τέχνη, η οποία γίνεται ζω-γραφική δίνοντας ζωή στους χαρακτηριστικούς τύπους που δημιουργεί.O Σ. Παπαδήμος πλάθει έναν δικό του ανθρώπινο τύπο, ένα ανθρωποειδές, ένα character, που άλλοτε σε μεγέθυνση καταλαμβάνει σε γκρο πλαν το ζωγραφικό χώρο, ως ήρωας μιας καθημερινής πραγματικότητας προβάλλοντας τα δικά του γούστα - την αγάπη για το αυτοκίνητο, το ποδόσφαιρο, τη γυναίκα – και άλλοτε γίνεται μικροσκοπικός αντιήρωας ή πανομοιότυπος με άλλους, χαμένος και αμήχανος σε ένα κοινωνικό χώρο, που υπάρχει εντός του ανήμπορος να τον αλλάξει. Θα μπορούσε κανείς να ανατρέξει στα πρώτα έργα του Γαΐτη, του Σαρακατσιάνου, του Πατρικαλάκη για να βρει συγγένειες στο έργο του Σταμάτη Παπαδήμου.Yπάρχει ωστόσο μια πρωτοτυπία, που προκύπτει από το αρμονικό δέσιμο και τον ρόλο του λόγου μέσα στα ζω-γραφίσματά του, όπως και στην εφεύρεση των ζω-γραφικών χαρακτήρων του.Mια σειρά τελικά έξυπνων κριτικών σχολίων στην κοινωνική πραγματικότητα με εικαστικό λόγο και ευρηματική απόδοση".

Ο καλλιτέχνης σε δήλωση του επισημαίνει: "Από την πολλή αρχή της διαδρομής μου στη ζωγραφική, αποφάσισα να αποτυπώσω πάνω σε χαρτί όλα εκείνες τις καθημερινές στιγμές, τα πράγματα που κέντριζαν το ενδιαφέρον μου, αλλά επίσης να σχηματοποιήσω τους φόβους μου, τις φαντασίες και τις φαντασιώσεις μου. Το χαρτί είναι για μένα το διαβατήριο για το πέρασμα από την φαντασιακή παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, την ωριμότητα, το σήμερα. Το χαρτί, σε συνδυασμό με τους μαρκαδόρους και το μαύρο μελάνι που έχω επιλέξει για να ζωγραφίζω, αλλά και η επανάληψη των μοτίβων, μεταφράζουν τη μνήμη μου σε σχήμα και χρώμα και δίνουν στην ζωγραφική μου μια παιδική αφέλεια. Μαθαίνοντας λοιπόν τη δική μου αλήθεια κατ’ αυτόν τον τρόπο, έρχονται στιγμές που νιώθω την μεγάλη ανάγκη να την δημοσιοποιώ και να την μοιράζομαι με τον κόσμο. Κάθε σειρά έργων που εκτίθενται, αποτελούν ένα καινούργιο κεφάλαιο στο «βιβλίο» της ζωής μου."

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Milano Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Piraeus Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Santorini Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κύθνος Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα