Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος απευθύνει Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες για την συμμετοχή σε έκθεση με τίτλο ΕΥΤΟΠΙΑ και θέμα την αποτύπωση του τοπιου ως αντικειμενικής πραγματικότητας, αλλά και ως φαντασιακής επιδίωξης - συμβόλου της ζήτησης ενός καλύτερου μελλοντος στην ελληνική τέχνη σήμερα, η οποία θα λάβει χώρα 13-29 Ιανουαρίου 2022 σε κεντρική αίθουσα τέχνης στο κέντρο της Αθήνας, και παράλληλα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ARTgrID με διάρκεια ενός μήνα.
Στην έκθεση γίνονται δεκτά και έργα τοπιογραφίας -πραγματικης η φανταστικής, χωρίς να αποκλείονται ανθρωποκεντρικά, καθώς και έργα υποδηλωτικά καταστάσεων οποιουδήποτε ύφους και εικαστικής επεξεργασίας, παραστατικά ή μη, εξπρεσιονισμού, συμβολισμού, αφαίρεσης ή οποιαδήποτε άλλη επιλογή, τα οποία μπορούν να συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα, καθώς αυτό είναι περισσότερο περιγραφικό μιας βιωματικής ή επιθυμητής κατάστασης παρά ενός τόπου.
Εννοιολογικό Πλαίσιο
Η ελληνική λέξη "ουτοπία", σύνθετη από το αρνητικό "ου" και το ουσιαστικό "τόπος", με σημαινόμενο έναν ανύπαρκτο τόπο, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1516 ως τίτλος βιβλίου του Άγγλου ουμανιστή φιλόσοφου Thomas More. Ο συγγραφέας περιέγραφε έναν ιδανικό τόπο αρμονικής πολιτικής και κοινωνικής συμβίωσης σε ένα απομονωμένο νησί. Έκτοτε η λέξη χρησιμοποιήθηκε στη Φιλοσοφία για να περιγράψει τη δυνατοτητα μιας ιδανικής ανθρώπινης συμβίωσης, στη λογοτεχνία και τη καθομιλουμενη για να περιγράψει φανταστικούς ιδανικούς κόσμους. Η ατέρμονη αναζήτηση της Ουτοπίας αποτελεί ένα διαχρονικό διαλετικο ζήτημα στη Τέχνη, ιδίως σε εποχές κρίσης, και έχει αποτελέσει κινητήριο δύναμη εξελίξεων και αλλαγών με αντίκτυπο σε κινήματα που επηρέασαν τη κοινωνία και άλλαξαν τη πορεία της Ιστορίας. Στη πραγματικότητα όμως η Τέχνη και οι εικαστικοι καλλιτέχνες δεν προβάλλουν μόνο Ουτοπίες, αλλά συχνά απεικονιζουν δυστοπίες, ή επισημαίνουν με καίριο τροπο όσα σηματοδοτούν τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να οδηγηθούμε επιτελεστικά ως κοινωνία στην ΕΥΤΟΠΙΑ, που είναι ο ουσιαστικός στόχος της ζήτησης για να κοινωνική προοδο και προσωπική ευδοκίμηση.
Ποιος μπορεί να υποβάλει
Μπορούν να υποβάλλουν όλοι οι εικαστικοί καλλιτέχνες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εθνικότητας. Κριτήριο επιλογής είναι η ποιότητα, η πρωτοτυπία, η εικαστική σύλληψη και επεξεργασία των έργων -όχι η ηλικία ή το βιογραφικό.
Έργα που γίνονται δεκτά
Γίνονται δεκτά αναρτώμενα επιτοίχια έργα Ζωγραφικής & Χαρακτικής, Γλυπτά, και Ψηφιακής Τέχνης σε έντυπη μορφή, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις/χαρακτηριστικά:
- Τα έργα σε καμβά πρέπει να είναι τελαρωμένα, τα έργα σε χαρτί πρέπει να είναι κορνιζωμένα.
- Καμία διάσταση αναρτώμενου εργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 100 εκατοστά: για τα έργα σε καμβά η μέγιστη διασταση αφορά το τελάρο, και για κορνιζωμένα έργα τη τελική διάσταση της κορνίζας (είναι κατανοητό ότι ίσως δεν έχετε κορνιζωμένα τα έργα ας εφόσον αυτά είναι σε χαρτί, οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε πως τα έργα θα πρέπει να είναι τέτοιων διαστάσεων ώστε να είναι εφικτό να τοποθετηθούν σε κορνίζα που να μη ξεπερνά τα 100 εκατοστά).
- Το μέγιστο βάρος κάθε αναρτώμενου έργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 6 κιλά.
- Το μέγιστο βάρος κάθε γλυπτού έργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 10 κιλά.
Τι πρέπει να υποβάλλετε
Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο paris.kapralos@gmail.com με θέμα ΕΥΤΟΠΙΑ τα ακόλουθα:
- Φωτογραφίες 1-3 εργων σας με τα οποία θα θέλατε να συμμετέχετε, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg ή pdf μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρις κορνίζα/τζάμι.
- Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
- Προαιρετικά, την υποβολή σας μπορεί να συνοδεύει καλλιτεχνική δήλωση (statement) και σύντομο βιογραφικό σε μια παράγραφο ρέοντος κειμένου στα Ελληνικά που να μη ξεπερνά τις 150 λέξεις.
- Στοιχεια επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας.
Σημαντικές Διευκρινίσεις
Απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη διεύθυνση paris.kapralos@gmail.com και θα απαντώνται εντός 24 ωρών. Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε, θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν. Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται. Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη πρόταση και πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε εργα και να αποστείλετε όλα τα ζητούμενα εγκαίρως.
Προθεσμία υποβολής: Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021 στις 23:59'.
*Το φόντο του banner της πρόσκλησης ενδιαφεροντος είναι λεπτομέρεια έργου του ζωγράφου Μανώλη Πέντε.