Tuesday 30 November 2021

“Οι υφές του χρόνου” | Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες για την συμμετοχή σε έκθεση με τίτλο “Οι υφές του χρόνου”  και θέμα την αποτύπωση του χρόνου στη σύγχρονη τέχνη, η οποία θα λάβει χώρα τον Φεβρουάριο 2022 σε αίθουσα τέχνης στο κέντρο της Αθήνας, και παράλληλα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ARTgrID με διάρκεια ενός μήνα, απευθύνουν οι εικαστικοί επιμελητές Πάρης Καπράλος και Γιώργος Μοσχοβίτης. 

Στην έκθεση γίνονται δεκτά πρωτότυπα έργα τέχνης οποιουδήποτε ύφους και εικαστικής επεξεργασίας, παραστατικά ή μη, εξπρεσιονισμού, συμβολισμού, αφαίρεσης ή οποιαδήποτε άλλη επιλογή, τα οποία  μπορούν να συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα. 

Εννοιολογικό Πλαίσιο
"Ο σύγχρονος καλλιτέχνης δουλεύει με χώρο και χρόνο
 και εκφράζει τα αισθήματα του παρά απεικονίζει" -Jackson Pollock

Από τα λιωμένα ρολόγια του Salvador Dali, και την απεικόνιση των ρολογιών στα έργα του Πωλ Σεζάν, του Ανρι Ματίς, και του Εντβαρτ Μουνκ, στο dripping του Jackson Pollock και των τεχνικών του αφηρημένου εξπρεσιονισμού η σύγχρονη τέχνη συνδιαλέγεται ατέρμονα με την Τέταρτη διάσταση: τον χρόνο. Οι περισσότεροι ιστορικοί  κατατείνουν ότι το ταξίδι του Χρόνου στην τέχνη ξεκίνησε από την έμπνευση που προκάλεσε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ο Γάλλος φιλόσοφος φυσικομαθηματικός Ανρί Πουανκαρέ που επηρέασε τόσο τον Αϊνστάιν όσο και τον Πάμπλο Πικάσο με το βιβλίο του "Επιστήμη και υπόθεση" το 1902. Στις εικαστικές τέχνες θεωρείται η τέταρτη διάσταση ως ζωή της διανοησης, ως ένα είδος "μεταφυσικής της τέχνης".  Η τέταρτη διάσταση σχετίζεται με το άπειρο και την ενότητα. η αντιστροφή της πραγματικότητας. Καλλιτέχνες όπως ο Wassily Kandinsky, ο Kazimir Malevich και ο Piet Mondrian, διερεύνησαν τον χρόνο και τη κίνηση, αλλά και την απόδοση αυτού καθαυτό του χρόνου με μοναδικούς τρόπους στους αφηρημένους πίνακες τους. Tη σκυτάλη πήρε ο Jackson Pollock και το «Action Painting», ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον κριτικό τέχνης Harold Rosenberg για να χαρακτηρίσει τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό των καλλιτεχνών οι οποίοι αφαίρεσαν από τα έργα τους την αναμενόμενη αισθητική υπέρ της αποτυπωσης της αδιαμεσολάβητης ενέργειας και του ασυνειδητου του καλλιτέχνη μέσω της φυσικής χειρονομίας. Το σώμα ως στοιχείο αλληλένδετο με την αντίληψη του ατόμου για το χώρο και ως σύνδεση ανάμεσα στην σκέψη (πνεύμα) και το φυσικό κόσμο, αποτυπώνει με τον πιο ειλικρινή και αυθόρμητο τρόπο τα συναισθήματα. Σήμερα εικαστικοί καλλιτέχνες απεικονίζουν τον χρόνο στα έργα τους συνδιαλεγομενοι εξισου με το φιλοσοφικό σκέλος των παραπάνω υποθέσεων, όσο και με το αισθητικό, ιστορικό και προσωπικό στοιχείο της μνημοσύνης. 

Ποιος μπορεί να υποβάλει
Μπορούν να υποβάλλουν όλοι οι εικαστικοί καλλιτέχνες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ανεξαρτήτως εθνικότητας. Κριτήριο επιλογής είναι η ποιότητα, η πρωτοτυπία, η εικαστική σύλληψη και επεξεργασία των έργων -όχι η ηλικία ή το βιογραφικό.

Έργα που γίνονται δεκτά
Γίνονται δεκτά αναρτώμενα επιτοίχια έργα Ζωγραφικής & Χαρακτικής, Γλυπτά, και Ψηφιακής Τέχνης σε έντυπη μορφή, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις/χαρακτηριστικά:
  • Τα έργα σε καμβά πρέπει να είναι τελαρωμένα, τα έργα σε χαρτί πρέπει να είναι κορνιζωμένα.
  • Καμία διάσταση αναρτώμενου εργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 100 εκατοστά: για τα έργα σε καμβά η μέγιστη διασταση αφορά το τελάρο, και για κορνιζωμένα έργα τη τελική διάσταση της κορνίζας (είναι κατανοητό ότι ίσως δεν έχετε κορνιζωμένα τα έργα ας εφόσον αυτά είναι σε χαρτί, οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε πως τα έργα θα πρέπει να είναι τέτοιων διαστάσεων ώστε να είναι εφικτό να τοποθετηθούν σε κορνίζα που να μη ξεπερνά τα 100 εκατοστά). 
  • Το μέγιστο βάρος κάθε αναρτώμενου έργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 5 κιλά.
  • Το μέγιστο βάρος κάθε γλυπτού έργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 8 κιλά. 

Τι πρέπει να υποβάλλετε
Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο moschovitis.george@gmail.com  με θέμα ΧΡΟΝΟΣ τα ακόλουθα:
  1. Φωτογραφίες 1-3 εργων σας με τα οποία θα θέλατε να συμμετέχετε,  σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg ή pdf μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρις κορνίζα/τζάμι.
  2. Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό  Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
  3. Προαιρετικά, την υποβολή σας μπορεί να συνοδεύει καλλιτεχνική δήλωση (statement) και σύντομο βιογραφικό σε μια παράγραφο ρέοντος κειμένου στα Ελληνικά που να μη ξεπερνά τις 150 λέξεις.
  4. Στοιχεια επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας. 

Σημαντικές Διευκρινίσεις
Απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη διεύθυνση moschovitis.george@gmail.com και θα απαντώνται εντός 24 ωρών. Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε, θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν. Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται. Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη πρόταση και πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε εργα και να αποστείλετε όλα τα ζητούμενα εγκαίρως. 

Προθεσμία υποβολής: Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 στις 23:59'. 

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα