Wednesday 17 November 2021

Συνέντευξη | Νικόλας Αντωνίου: Ουσιαστικές εικόνες η κοινωνική συμβολή του καλλιτέχνη

H αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος ξεκίνησε δυνατά την εικαστική σεζόν με την ομαδική έκθεση υπό τον τίτλο "Αλεξιθυμία", που αποτελεί ουσιαστικά τη συμμετοχή της αίθουσας τέχνης στην Art Athina 2021, η οποία και φέτος διεξάγεται διαδικτυακά. Την επιμελεια υπογράφει η Διευθύντρια του Τεχνοχώρου Ηλέκτρα Δουμά - Χαλκούση και το κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος. Στο πλαίσιο της συμπεριλαμβάνονται έργα του Νικόλα Αντωνίου, ο οποίος με αυτή την αφορμή παραχώρησε μία μικρή συνέντευξη στο περιοδικό μας που είναι Χορηγός Επικοινωνίας της έκθεσης. 

Ποια θέματα σας απασχολούν στη ζωγραφική σας;
Η ζωγραφική μου καταπιάνεται κυρίως με τον άνθρωπο και την υπαρξιακή του σκέψη. Πως αυτός δηλαδή αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και το νόημα που δίνει στην ύπαρξή του. Παράλληλα μελετώ τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον του. 

Τι ρόλο παίζουν οι μεταμορφώσεις και οι παραμορφώσεις στην τέχνη σας;
Με τη παραμόρφωση η φιγούρα παύει να είναι στατική, παύει να είναι απλά μία εικόνα. Ξεκινά να κινείται στο ζωγραφικό χώρο και έτσι δημιουργεί ενέργεια και χρόνο. Με το τρόπο αυτό δίνεται στο θεατή το έναυσμα να τη παρατηρήσει, να δικαιολογήσει την ύπαρξή της και να δημιουργήσει ιστορίες και αφηγήσεις για αυτή. Έτσι η παραμόρφωση γίνεται το μέσο που οδηγεί το θεατή σε μια πνευματική και πιο ουσιαστική ανάγνωση του έργου.


Τι σημαίνει για εσάς το να είστε καλλιτέχνης; Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη προς την κοινωνία σήμερα;
Το να είσαι καλλιτέχνης για μένα σημαίνει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, να ψάχνεις και να επιμένεις για την αλήθεια. Εάν αυτό επιτυγχάνεται τότε ίσως και ο ρόλος του απέναντι στην κοινωνία να είναι το να δίνει ουσιαστικές και αληθινές εικόνες και σκέψεις στα κοινωνικά θέματα της εποχής του.

Ο Νικόλας Αντωνίου γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου όπου ζει και εργάζεται. Είναι απόφοιτος του 3ου εικαστικού εργαστηρίου στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2012), με καθηγητές των Χάρη Κοντοσφύρη και Μανώλη Πολυμέρη.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα