Tuesday 3 August 2021

To Mουσείο της Ύδρας παρουσιάζει τον Didier Guillon

Την εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης «JANUS» του Didier Guillon, παρουσιάζει το Ίδρυμα VALMONT (Fondation VALMONT) στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας μέχρι τις 31 Αυγούστου. Η μάσκα, μία από τις τρεις εικόνες του καλλιτέχνη  Didier Guillon. Με τη σκηνογραφία του να επικεντρώνεται σε μια σειρά από λευκές μάσκες, ο Didier Guillon εξερευνά τις έννοιες για νέες αρχές και καταλήξεις, επιλογές και περάσματα. Βαπτίστηκε Janus ως αφιέρωμα στο Ρωμαίο θεό και οι μάσκες με δύο όψεις ενσωματώνουν ευκαιρίες στο παρελθόν και στο μέλλον, αντανακλώντας μία τέλεια αισθητική.  Ο Janus Bifronsis είναι μια από τις πρώτες θεότητες των αρχαίων Λατίνων και Ρωμαίων, ο οποίος υπάρχει απο την γέννηση της πόλης της Ρώμης. Απεικονίζεται με δύο πρόσωπα, το ένα αντικατοπτρίζει το άλλο, ο Janus είναι ο θεός των αρχών, των θυρών και των περασμάτων.  Μετά από μια έκθεση στη Βενετία, κατά τη διάρκεια της συλλογικής έκθεσης στο Palazzo Bonvicini στη Βενετία, και μίας παρουσίασης στο πολυτελές πολυκατάστημα Fondaco dei Tedeschi στο Serenissima, Valmont Fondation επενδύει στον δεύτερο όροφο του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου της Ύδρας.


Ο Didier Guillon εξηγεί: «Στην ελληνική μυθολογία, ο Janus ήταν ο θεός των άκρων, αλλά το σημαντικότερο, των αρχών. Γιατί αλήθεια να τον απεικονίσει με τεράστιες λευκές μάσκες με δύο όψεις; Απλά επειδή δεν κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτές οι μάσκες είναι μια μεταφορά της ίδιας της Βενετίας, μία θαυμάσια πόλη με δύο πρόσωπα: αυτής της κοσμοπολίτικης και διεθνούς πόλης που βλέπει προς το μέλλον, αλλά και ένα λίκνο του πολιτισμού και της τέχνης με το βλέμμα στο παρελθόν. Ο Janus εκπροσωπεί επίσης την ευθραυστότητα του ανθρώπου. Αυτά τα δύο αινιγματικά πρόσωπα αντιπροσωπεύουν δύο προσωπικότητες. Νομίζω ότι όλοι έχουμε δύο πρόσωπα: ένα δημόσιο πρόσωπο και ένα πιο κρυφό πρόσωπο. Αυτή η δυαδικότητα λάμπει στις μάσκες μου, οι οποίες δεν είναι τέλειες, αλλά παραμορφωμένες, σαν να αποτυπώνονται οι ανθρώπινες αδυναμίες στις εκφράσεις τους».

Ο Didier κατάγεται από μια μεγάλη οικογένεια ανθρώπων που υπηρέτησαν την  ευρύτερη Τέχνη: έμποροι όπως ο Charles Sedelmeyer, γλύπτες και ιστορικοί τέχνης όπως ο Stanislas Lami. Υπερηφανεύεται για τη συνεργασία με τον εμβληματικό γλύπτη και Αιγυπτιολόγο Alphonse Lami, του οποίου ο πατέρας ο François ήταν ο γιος του Francesco Borghese… Καλλιτέχνης ο ίδιος ο Didier Guillon, αντλεί από αυτή την εκπληκτική οικογένεια το πάθος του για τις τέχνες, ως δικό του βαθύ δεσμό με την Ιταλία…  και πιο συγκεκριμένα με την Βενετία. Πιστός στη φύση του, ο Didier Guillon ενθουσιάζεται καθώς εργάζεται αδιάκοπα για να τελειοποιήσει τις ιδέες του. Σχεδίασε πολλά έργα με διάφορα μέσα, διάφορες διαστάσεις, συνδυάζοντας επιδέξια μια μεγάλη ποικιλία υλικών. Του αρέσει να σκέφτεται νέους τρόπους προσέγγισης, συζήτησης και εκτίμησης της σύγχρονης τέχνης.

Παθιασμένος με την τέχνη, ο Maxence Guillon θα αναλάβει στο μέλλον το τιμόνι του Ιδρύματος Valmont ακολουθώντας τα δημιουργικά και καλλιτεχνικά βήματα του πατέρα του. Ένα “νήμα καθοδήγησης” που συνεχίζεται στην οικογένεια Guillon. Μια συμβολική παράδοση στο όνομα της αφοσίωσης στην τέχνη. Το κοινό νήμα που συνδέει το Ίδρυμα Valmont και την οικογένεια Guillon είναι συνεπώς ο σύνδεσμος μεταξύ της Τέχνης και της Ομορφιάς: Ομορφιά που συμβολίζεται από την καλλυντική αριστεία που παρουσιάζεται στους μαγευτικούς χώρους της Villa Valentine στην Ύδρα, και της μαγευτικής και μυστηριώδους ομορφιάς των μασκών του JANUS.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα