Thursday 19 August 2021

ARC -Art Revisited Collective: Εικαστική απάντηση στις προκλήσεις των καιρών

Έργο της Μαρίας Γενιτσαρίου
Tρία νέα μέλη συμπεριλαμβάνει η συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective που στο εξής θα συμπράττουν στις πρωτοβουλίες της εμπλουτίζοντας το αποτέλεσμα των δράσεων της. Πρόκειται για τη γνωστή καλλιγράφο Μαρία Γενιτσαρίου, τον ακουαρελίστα Κώστα Μίσσιο και τη ζωγράφο Σωτηρία Αλεβίζου. Κατόπιν των νέων συμμετοχών η συλλογικότητα αριθμεί πλέον 18 μέλη, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της εικαστικού επιμελητή Πάρη Καπραλου. 

Παράλληλα η συλλογικότητα σχεδιάζει και θα παρουσιάσει σειρά νέων δράσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε μια περίοδο που ξεκινά το Φθινόπωρο και εκτείνεται μέχρι και το καλοκαίρι του 2022. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται σε δύο διαρκείς πρωτοβουλίες της συλλογικότητας: την “artists4art”, που είναι ένα πλαίσιο συνεργατικών projects με άλλες συλλογικότητες, ομάδες εικαστικών και μεμωνομένους καλλιτέχνες από κάθε είδος τέχνης, και την “Νέα Σύμβολα” που είναι ένα διαρκές ερευνητικό project για τη πρόσληψη της Τέχνης απο τη  κοινωνία και τις νέες μορφές και σύμβολα της εποχής μας. Η πρώτη δράση είναι η έκθεση του project περιβαλλοντικού προβληματισμού "Πριν τελειώσουν οι Αλκυονίδες μέρες" το Φθινόπωρο στην Αθήνα. Λεπτομέρειες για την έκθεση θα ανακοινωθούν προσεχώς. 


Έργο του Κώστα Μίσσιου

Η Μαρία Γενιτσαρίου είναι εικαστικός με κύριο μέσο έκφρασης τη καλλιγραφία. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1966. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη σχολή Βακαλό, ζωγραφική και εικονογράφηση στο εργαστήριο του Αντώνη Απέργη στις σχολές Πετρά, ενώ ταυτόχρονα πειραματίζεται σε διάφορα ελεύθερα εργαστήρια προσπαθώντας να ανακαλύψει το προσωπικό εκφραστικό της μέσο. Παράλληλα εργάζεται στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Από το 1993 ασχολείται με την Ελληνική καλλιγραφία. Συνειδητοποιεί ότι το βασικό συστατικό για την ολοκλήρωση των έργων τέχνης που δημιουργούσε ήταν η μορφή των κειμένων, οι λέξεις γραμμένες με διαφορετικές γραμματοσειρές ήταν στην ουσία μέρος του έργου αλλά και καταλυτικός παράγοντας μεταμόρφωσής του. Λόγω πλήρους έλλειψης εκπαίδευσης πάνω στο θέμα στην Ελλάδα, μελετά Ελληνική Παλαιογραφία στο Τμήμα Παλαιογραφίας του ΜΙΕΤ με καθηγητή τον Αγαμέμνωνα Τσελίκα και ψάχνει χειρόγραφα και πηγές εντός και εκτός Ελλάδας. Σκοπός της είναι να συγκεντρώσει και να μελετήσει όσες περισσότερες Ελληνικές γραμματοσειρές γίνεται αλλά και να αναπαράγει τα εργαλεία και μέσα γραφής και εικονογράφησης τους. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και συλλογές διεθνών ιδρυμάτων εντός και εκτός Ελλάδας (σε μόνιμη έκθεση στα Κέντρο Καλλιγραφίας της Βιέννης, Αυστρία, και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, Κωνσταντινούπολη). Πιστεύοντας ότι η καλλιγραφία έχει αμέτρητες δυνατότητες εφαρμογών στο σήμερα αλλά αποτελεί ταυτοχρόνως ένα σημαντικό εργαλείο αυτοεξερεύνησης συμμετέχει σε προγράμματα προώθησής της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Έργο της Σωτηρίας Αλεβίζου

Η Σωτηρία Αλεβίζου είναι εικαστική καλλιτέχνης με κύριο μέσο έκφρασης τη ζωγραφική. Γεννήθηκε το 1968 στη Χαλκίδα, όπου ζει και εργάζεται. Μαθήτευσε στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας του Δ. Μυταρά, ζωγραφική με τους Γιάννη Αδαμάκο, Άγγελο Αντωνόπουλο, Ιστορία Τέχνης με τη Βασιλίκα Σαριλάκη και τον Παντελή Τσάβαλο. Το 1993-1996 διδάχτηκε ζωγραφική απο τον Εδουάρδο Σακαγιάν, Βυζαντινή Αγιογραφία από τους Γιάννη Καρούζο, Κώστα Μαρκόπουλο, Χρήστο Λιόνδα και Θεωρία Τέχνης από το Νίκο Ζία, Ιωάννη Καρατζόγλου στη σχολή Ι.Μ Πειραιά. Το 2003-2006 Βυζαντινή Αγιογραφία από τον Γιώργο Κόρδη στην "Εικονουργία". Μαθήματα Βασικού Σχεδίου με την Ελένη Ζούνη και Ακουαρέλας με τη Ρουμπίνα Σαρελάκου. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια Αγγειοπλαστικής-Κεραμικής και Αρχαιολογίας. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. 

Ο Κώστας Μίσσιος είναι ζωγράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου το 1976, αλλά πλέον κατοικεί και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αλλά έχει διαγράψει πορεία 15 ετών στη ζωγραφική. Πρόσφατα άλλαξε κύριο μέσο έκφρασης, καθώς στο παρελθόν έχει δουλέψει με λάδια και ακρυλικά, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην υδατογραφία. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Έχει δείξει τη δουλειά του σε εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα. 

H ARC -Art Revisited Collective είναι μία συλλογικότητα που ιδρύθηκε τον Μάιο 2018 από εικαστικούς καλλιτέχνες και τον αθηναίο επιμελητή Πάρη Καπράλο. Σύντομα συμπεριέλαβε μέλη από διάφορα μέρη της Ελλάδας και τη Κύπρου. Η συλλογικότητα είναι ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη. Παρουσιάζει μια ποικιλία δράσεων, διοργανώνει δικές της εκθέσεις, συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις και κατά καιρούς συνεργάζεται με άλλες ομάδες, συλλογικότητες, επιμελητές, χώρους, αλλά και καλλιτέχνες από όλο το στερέωμα των τεχνών και από όλο τον κόσμο. Στην συλλογικότητα εμφιλοχωρεί κάθε είδος και ύφος τέχνης. Τα περισσότερα μέλη έχουν διαγράψει σημαντική προσωπική πορεία στον χώρο της τέχνης, όπως και ο συνιδρυτής επιμελητής της, πριν την ξεκινήσουν ως συλλογικό όχημα. Μέσω αυτής ενώνουν τις δυνάμεις τους σε κοινά projects και συχνά απαντούν με το δικό τους τρόπο ο καθένας, ατομικά και συλλογικά, στις προκλήσεις της εποχής. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα