Στην έκθεση θα γίνουν δεκτά έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και σχεδίου με μελάνι σε χαρτί. Ψηφιακές εκτυπώσεις έργων αποκλείονται. Η έκθεση είναι ελεύθερη θέματος και κριτήριο επιλογής είναι η αρτιότητα της εικαστικής επεξεργασίας του θέματος ανεξάρτητο από το ύφος ή το είδος του θέματος των έργων.
Σημειώνει ο κ. Καπράλος σε κείμενο του για την έκθεση: "Η μελάνη ή “το μελάνι” όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε σημερα είναι χρωματιστή υγρή ουσία που χρησιμοποιείται στη γραφή, τη τυπογραφία, τη ζωγραφική. Λέγεται έτσι διότι θεωρήθηκε πως το πρώτο χρώμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το μαύρο. Η μελάνη είναι γνωστή σε αρκετούς λαούς από τα αρχαία χρόνια. Αν γράψουμε ότι “Η ανθρώπινη ιστορία έχει γραφεί με μελάνι” οι περισσότεροι θα σκεφτούν βιβλία. Πολύ νωρίτερα, η ανθρώπινη μνήμη ζωγραφίστηκε στους βράχους των σπηλαίων με μελάνη, πολύ πριν εφευρεθεί καν η έννοια της γραφής. Το μελάνι αποτυπώνει κυριολεκτικά τα αρχέτυπα της μνημης -όλες τις καταγραφές, αλλά και τις έννοιες που εδώ και 100.000 χρόνια το ανθρώπινο είδος θεωρεί ότι θα πρέπει να διασωθούν -πρώτα μέσω της αποτύπωσης που πειρλαμβάνει την έννοια της τέχης και την έννοια της καταγραφής αδιαχώριστα και στη συνέχεια με τη γραφή. Από τον 15ο αιώνα που το χαρτί έγινε κοινό αγαθό στην Ευρώπη, καλλιτέχνες το υιοθέτησαν, και η ιστορία του χαρτιού και του μελανιού συμπτύχθηκαν μέσα σε ένα μπουκέτο από τέχνες. Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους. Η διεθνής τάση το υδατοδιαλυτό μελάνι, έγχρωμο ή μαύρο, να χρησιμεύει σε ζωγράφους ως εναλλακτικό υλικό παραδοσιακότερων χρωμάτων, τα εξαιρετικά χειροποίητα και βιομηχανοποιημένα χαρτιά που έχουν στη διάθεση τους Χαράκτες και ζωγράφοι προερχόμενα από όλο τον πλανήτη, καθιστούν τις προσεγγίσεις της Τέχνης του μελανιού σε χαρτί μια από τις πιο ανανεωμένες και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις των εικαστικών σήμερα".
Τι πρέπει να υποβάλετε
Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες καλούνται να υποβάλλουν:
- Φωτογραφίες μέχρι 5 διαθέσιμων έργων στο email inkonpapergr@gmail.com (αρχεία jpg) φιλοτεχνημένων σε χαρτί διαστάσεων που να μην ξεπερνούν το μέγεθος 47Χ67 εκατοστά, αλλά και να μην είναι μικρότερα των διαστάσεων 25Χ35 εκατοστά
- Πλήρεις περιγραφές των έργων (δηλαδή Τίτλο έργου, υλικοτεχνική περιγραφή (π.χ. "ζωγραφική με μελάνι σε χαρτί"), διαστάσεις σε εκατοστά (ύψος Χ πλάτος με αυτή τη σειρά), χρονολογία, με κατανοητό τρόπο αντιστοίχισης τους.
- Βιογραφικό σε μορφή παραγράφου, σε ρέον κείμενο στην ελληνική γλώσσα.
Προθεσμία υποβολής (εκ παρατάσεως): Κυριακή 27 Ιουνίου 2021