Monday 7 June 2021

Μελάνι σε Χαρτί | Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε εικαστική έκθεση στη Κέρκυρα

Μικρή παράταση στην προθεσμία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες για συμμετοχή στην έκθεση Χαρακτικής, Σχεδίου και Ζωγραφικής "Μελάνι σε Χαρτί/Ink on Paper" ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές. Η νέα προθεσμία είναι μέχρι και τη Κυριακή 27 Ιουνίου στις 23:59'. 

 Η έκθεση θα λάβει χώρα στη The Attic Gallery στη Κέρκυρα 9-28 Αυγούστου 2021 και θα την συνεπιμεληθούν ο κ. Καπράλος και η Δρ. Sasha Chaitow. Η δράση εντάσσεται στο ομότιτλο πλαίσιο δράσεων ΜΕΛΑΝΙ ΣΕ ΧΑΡΤΙ, για την ανάδειξη καλλιτεχνών με αυτά τα μέσα έκφρασης. 

Στην έκθεση θα γίνουν δεκτά έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και σχεδίου με μελάνι σε χαρτί. Ψηφιακές εκτυπώσεις έργων αποκλείονται. Η έκθεση είναι ελεύθερη θέματος και κριτήριο επιλογής είναι η αρτιότητα της εικαστικής επεξεργασίας του θέματος ανεξάρτητο από το ύφος ή το είδος του θέματος των έργων. 



Σημειώνει ο κ. Καπράλος σε κείμενο του για την έκθεση: "Η μελάνη ή “το μελάνι” όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε σημερα είναι χρωματιστή υγρή ουσία που χρησιμοποιείται στη γραφή, τη τυπογραφία, τη ζωγραφική. Λέγεται έτσι διότι θεωρήθηκε πως το πρώτο χρώμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το μαύρο. Η μελάνη είναι γνωστή σε αρκετούς λαούς από τα αρχαία χρόνια. Αν γράψουμε ότι “Η ανθρώπινη ιστορία έχει γραφεί με μελάνι” οι περισσότεροι θα σκεφτούν βιβλία. Πολύ νωρίτερα, η ανθρώπινη μνήμη ζωγραφίστηκε στους βράχους των σπηλαίων με μελάνη, πολύ πριν εφευρεθεί καν η έννοια της γραφής. Το μελάνι αποτυπώνει κυριολεκτικά τα αρχέτυπα της μνημης -όλες τις καταγραφές, αλλά και τις έννοιες που εδώ και 100.000 χρόνια το ανθρώπινο είδος θεωρεί ότι θα πρέπει να διασωθούν -πρώτα μέσω της αποτύπωσης που πειρλαμβάνει την έννοια της τέχης και την έννοια της καταγραφής αδιαχώριστα και στη συνέχεια με τη γραφή. Από τον 15ο αιώνα που το χαρτί έγινε κοινό αγαθό στην Ευρώπη, καλλιτέχνες το υιοθέτησαν, και η ιστορία του χαρτιού και του μελανιού συμπτύχθηκαν μέσα σε ένα μπουκέτο από τέχνες. Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους. Η διεθνής τάση το υδατοδιαλυτό μελάνι, έγχρωμο ή μαύρο, να χρησιμεύει σε ζωγράφους ως εναλλακτικό υλικό παραδοσιακότερων χρωμάτων, τα εξαιρετικά χειροποίητα και βιομηχανοποιημένα χαρτιά που έχουν στη διάθεση τους Χαράκτες και ζωγράφοι προερχόμενα από όλο τον πλανήτη, καθιστούν τις προσεγγίσεις της Τέχνης του μελανιού σε χαρτί μια από τις πιο ανανεωμένες και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις των εικαστικών σήμερα".

Τι πρέπει να υποβάλετε
Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες καλούνται να υποβάλλουν:

  • Φωτογραφίες μέχρι 5 διαθέσιμων έργων στο email inkonpapergr@gmail.com (αρχεία jpg) φιλοτεχνημένων σε χαρτί διαστάσεων που να μην ξεπερνούν το μέγεθος 47Χ67 εκατοστά, αλλά και να μην είναι μικρότερα των διαστάσεων 25Χ35 εκατοστά
  • Πλήρεις περιγραφές των έργων (δηλαδή Τίτλο έργου, υλικοτεχνική περιγραφή (π.χ. "ζωγραφική με μελάνι σε χαρτί"), διαστάσεις σε εκατοστά (ύψος Χ πλάτος με αυτή τη  σειρά), χρονολογία, με κατανοητό τρόπο αντιστοίχισης τους. 
  • Βιογραφικό σε μορφή παραγράφου, σε ρέον κείμενο στην ελληνική γλώσσα. 
Σημειώνεται πως όσοι καλλιτέχνες επιλεγούν θα κληθούν να αποστείλουν τα έργα με τα οποία θα συμμετέχουν στην έκθεση ακορνίζωτα, καθώς η γκαλερί θα τα κορνιζώσει ειδικά για την έκθεση. Κορνιζωμένα έργα δεν γίνονται δεκτά. 

Προθεσμία υποβολής (εκ παρατάσεως):  Κυριακή 27 Ιουνίου 2021





Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα