Monday 10 May 2021

Αγγελική Αντωνέα | "Απεικονίσεις του ιδεατού -ζωγραφική με τα μέσα της Χαρακτικής" στη Zivas Art Gallery

Η Zivas Art Gallery  παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Αντωνέα, της οποίας το έργο συμμετέχει και συνεισφέρει στο διαχρονικό και ευρύ εξπρεσιονιστικό ρεύμα. Η έκθεση, που έχει τίτλο "Απεικονίσεις του ιδεατού -ζωγραφική με τα μέσα της Χαρακτικής", αποτελείται από  έργα της Αγγελικής Αντωνέα με θέματα πρόσωπα, σώματα και τοπία , διαφόρων μεγεθών,( λάδια και μελάνια σε χαρτί, μελάνια σε ζελατίνες - μήτρες, ακουαρέλες), θα εκτεθούν στους χώρους της zivasart gallery, από την Κυριακή 16 Μαϊου έως τις 28 Ιουνίου. Τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα τη Κυριακή 16 Μαΐου ώρες 16.00 - 22.00. 

Για αυτήν την πρόσφατη δουλειά της εικαστικού, ο ομότιμος καθηγητής στην ΑΣΚΤ, Γιάννης Γουρζής αναφέρει: "Η Αγγελική Αντωνέα παθιάζεται να φλερτάρει με την αναζήτηση της Χρωματικής Αρμονίας. Παρά το πάθος της αυτό, χρωματίζει με σοφία την σκέψη την οποία υλοποιεί στην επιφάνεια της εικαστικής της επιδίωξης. Χρησιμοποιώντας εργαλεία και χρώματα της Χαρακτικής, απεικονίζει την ιδέα και το βάθος της Έμπνευσης. Ο Νατουραλισμός είναι εχθρός της πράξης της και ο Ρεαλισμός με τις αφαιρέσεις του, την προκαλεί να δημιουργήσει εικόνες ενός κόσμου που στον θεατή χρειάζεται η υποψία, σαν εργαλείο διαβάσματος της εικόνας. Το χρώμα απλώνεται αδρά, με νεύρο αλλά και με περίσκεψη, αρχικά. Το φλερτ μόλις αρχίζει ….για να μετουσιωθεί κατόπιν σε μάχη, σε πάθος. Και όσο ενσαρκώνεται η σύνθεση, τόσο αυξάνει η ένταση στην σχηματοποίηση αλλά και απλοποίηση των σχημάτων. Καμπύλες , πάθος και χειρονομία λοιπόν για να φτάσει πλέον σε γονιμοποιημένο αποτέλεσμα. Δεν της είναι δύσκολο – αν δεν πάει καλά τούτη η γέννα -, να ξεσπάσει πάνω της, να την "σκεπάσει" και να ξαναεπέμβει πάλι με πολεμική διάθεση. Διαδικασία επίπονη, δύσκολη, ατέρμονη μέχρι ως πολεμιστής να βρει χρόνο να ξαποστάσει. Διότι η Αγγελική πολεμά συνεχώς με τον εαυτό της μέχρι να απεικονίσει το Ιδεατό".

Η ίδια η Αγγελική Αντωνεα στο παρακάτω κείμενο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργεί τις εικόνες της: "Με την χαρακτική, ως μέσο, το σχεδιαστικό αποτύπωμα αποκτά υλική υπόσταση.Επιλέγοντας εν προκειμένω την τεχνική του σμυριγδιού (carborundum), κυρίως λόγω της αμεσότητας στην εικαστική γραφή, επιχείρησα να αποδράσω από τη λογική του «τιράζ» και να δημιουργήσω μονότυπα έργα (monoprint) που «γεννιούνται» από την ίδια μήτρα, με βάση δηλαδή τον ίδιο δομικό σχεδιασμό. Στην πορεία της εικαστικής αναζήτησης, του πειραματισμού και των αλλεπάλληλων επιστρώσεων χρώματος, το κάθε έργο αυτονομείται και είναι αυτό που στην διαδικασία δημιουργίας του καθοδηγεί την εικαστική έκφραση. Σε αυτήν την πορεία δεν υπάρχουν όρια. Τα εργαλεία της χαρακτικής, όπως και εκείνα της ζωγραφικής ή γλυπτικής, προσφέρουν την ελευθερία της εικαστικής δημιουργίας, στην οποία (εικαστική δημιουργία) συμμετέχει και η ίδια η μήτρα, που στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας, στέκεται αυτοδύναμη ως ξεχωριστό έργο."

Κατά την προσέλευση θα τηρούνται τα δέοντα υγειονομικά μέτρα.

Φωτογράφηση έργων: Ηλίας Γεωργουλέας

Zivasart Gallery: Παντανάσσης 1 Μαρούσι. τηλ. 6936 531 703. e-mail: zivasart@yahoo.gr Ωρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 9.00 έως τις 21.00

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα