Saturday 8 May 2021

“Μελάνι σε χαρτί”: Έκθεση χαρακτικής και ζωγραφικής στην Chili Art Gallery

Έργο του Ιορδάνη Ναυρουζόγλου

Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 17 εικαστικούς καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν την έκθεση Χαρακτικής και Ζωγραφικής “Μελάνι σε Χαρτί” και σας προσκαλούν να την επισκεφτείτε στην διάρκεια της. στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, κέντρο Αθήνας).

Τη πρώτη μέρα της έκθεσης, τη Τρίτη 18 Μαΐου, αν και δεν θα γίνουν επίσημα εγκαίνια με στόχο την αποφυγή συνωστισμού, θα παρευρίσκεται στον χώρο της ο Επιμελητής και κάποιοι από τους καλλιτέχνες, ενώ η Chili Art Gallery θα παραμείνει ανοικτή 15:00 – 21:30. Στη διάρκεια της έκθεσης θα παρευρίσκονται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες μεμονωμένοι καλλιτέχνες εκ των συμμετεχόντων για να συνομιλούν με το κοινό. Το σχετικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μέσω του Facebook Event “Εικαστική Έκθεση Μελάνι σε χαρτί”, αλλά και της σελίδας του project στο Facebook @inkonpapergr. Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα τηρούνται ευλαβικά οι οδηγίες της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 και την ασφάλεια όλων.


Έργο της Μαρίας Σταμάτη

Σημειώνει μεταξύ άλλων στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος: “Από τον 15ο αιώνα που το χαρτί έγινε κοινό αγαθό στην Ευρώπη, καλλιτέχνες το υιοθέτησαν, όπως οι Σάντρο Μποτιτσέλι, Ραφαήλ, Μιχαήλ Άγγελος, Λεονάρντο ντα Βίντσι. Η ιστορία του χαρτιού και του μελανιού συμπτύχθηκαν μέσα σε ένα μπουκέτο από τέχνες. Αρχικά ήταν η ζωγραφική, η χρήση της γραφής ως διακοσμητικού ή και καλλιτεχνικού στοιχείου, στην συνέχεια ο διαχωρισμός της τέχνης που εμπεριείχε η τυπογραφία που γέννησε την Χαρακτική, και παράλληλα με την γραφή εξελίχθηκαν τα έργα με πενάκι, σηματοδότησαν την αδιαχώριστη πλέον σχέση χαρτιού και μελανιού με το εικαστικό στερέωμα. Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους.

Συχνά υποτιμημένο ως μέσο στην Ελλάδα, όπου βλέπουμε κάθε αποτύπωση πέρα από τις ελαιογραφίες να αντιμετωπίζεται ως παραπαίδι της Τέχνης, και την Χαρακτική ως απότοκο της Τυπογραφίας, το μελάνι είναι ένα εξαιρετικό μέσο έκφρασης, αναγνωρισμένο ως τέτοιο παγκοσμίως. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το μέσο στην Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι ατυχής, καθώς στη μεν Χαρακτική οι Έλληνες εδώ και τρεις γενιές έχουν αποδώσει καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ και στη ζωγραφική σε χαρτί, εικονογραφική ή μη, η χώρα μας αριστεύει.

Λεπτομέρεια έργου του Ηλία Κασσελά
Η διεθνής τάση το υδατοδιαλυτό μελάνι, έγχρωμο ή μαύρο, να χρησιμεύει σε ακουαρελίστες ως εναλλακτικό υλικό παραδοσιακότερων χρωμάτων, τα εξαιρετικά χειροποίητα και βιομηχανοποιημένα χαρτιά που έχουν στη διάθεση τους Χαράκτες και ζωγράφοι προερχόμενα από όλο τον πλανήτη, καθιστούν τις προσεγγίσεις της Τέχνης του μελανιού σε χαρτί μια από τις πιο ανανεωμένες και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις των εικαστικών σήμερα
”.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και σχεδίου οι εικαστικοί καλλιτέχνες (πατήστε στο όνομα κάθε καλλιτέχνη για να δείτε σύντομο βιογραφικό & δήλωση του για την έκθεση)  Judy Attwood, Sasha Chaitow, Foti Kllogjeri, Σωτηρία Αλεβίζου, Αγγελική Αντωνέα, Άννα Γαζέα, Άννα Γκιώτη, Ολυμπία Ζήση, Μαρία-Ελένη Θαλασσινού, Ηλίας Κασσελάς, Αικατερίνη Κονδύλη, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Ιορδάνης Ναυρούζογλου, Μαρία Σταμάτη, Νατάσα Σαβράνη, Βασιλική Σαγκιώτη, Νικόλας Φωτιάδης. (mini-προφίλ και των υπολοίπων καλλιτεχνών της έκθεσης θα ανέβουν τις επόμενες μέρες). 

Έργο του Foti Kllogjeri

Η έκθεση θα λάβει χώρα στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, κέντρο Αθήνας) 18 – 29 Μαΐου 2021. Μέρες/Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 - 18.00, Σάββατο 11-15.00. Κυριακή Κλειστά. Δυνατότητα επίσκεψης και με ραντεβού κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Χρήστο Κοτσιρέα (τηλ.6936755550) Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κατά τις τελευταίες ημέρες της έκθεσης θα εκδοθεί και θα διατεθεί δωρεάν online σε όλους κατάλογος σε μορφή e-book, ο οποίος θα παραμείνει διαθέσιμος σε μόνιμο σύνδεσμο για πάντα.

Σχετικά με την Chili Art Gallery
Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία μαζί με εφαρμογές σχεδιασμού και αισθητικής, που αφορούν σε λειτουργικά αντικείμενα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης , όπως κεραμικά, ύφασμα, κόσμημα, γυαλί, έπιπλο, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events. Ανακαλύψτε περισσότερα: https://chiliart.gr

Χορηγός Φωτογράφισης: Studio Kotsireas | www.studiokotsireas.gr



Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα