Thursday 22 April 2021

Εντός εαυτού | Tο εικαστικό λεξιλόγιο μιας ζοφερής εποχής

Πίνακας του Μανώλη Πέντε

Ελπίδα, αισιοδοξία, φιλοσοφημένη σκέψη και ευπροσήγορη στάση ζωής απέναντι στη μαυρίλα, στροφές εντός και αποστροφές εκτός, αναμνήσεις, έρωτας που λείπει και έρωτας παρήγορος, κάθε ανθρώπινο και ανέκφραστο συμπεριλαμβάνεται στα έργα αυτής της υπέροχης έκθεσης, που δυστυχώς δεν θα δούμε από κοντά, αλλά ευτυχώς μπορούμε να επισκεφτούμε όλοι από το σπίτι μας, όπου και αν μας έχει βρει η Πανδημία στον πλανήτη! 

Γράφει ο Ιάσωνας Καιροφύλας


Διάρκεια έκθεσης: 
Τρίτη 20 Απριλίου  - Πέμπτη 20 Μαΐου 2021 στις 23:59'
Τόπος: 
ARC -Art Revisited Collective website / Τμήμα ψηφιακών εκθέσεων
  ΕΔΩ.

Μέχρι της 20 Μαΐου διαρκεί η πρώτη online έκθεση της συλλογικότητας εικαστικών καλλιτεχνών  ARC -Art Revisited Collective με έργα 11 μελών της που αντρικατροπτρίζουν τα βιώματα της πανδημίας, σε σύλληψη και επιμέλεια Πάρη Καπράλου. Αν και πρόκειται για την έβδομη έκθεση που διοργανώνει η συλλογικότητα από ιδρύσεως της, είναι η  πρώτη ψηφιακή έκθεση που παρουσιάζει στη πλατφόρμα ψηφιακών εκθέσεων της νέας ιστοσελίδας της arcgreece.gr


Πίνακας της Αγγελικής Κουρμουλάκη

Η έκθεση οργανώθηκε συλλογικά, αφενός ώστε να αναδείξει την ουσιαστική αποτύπωση των επιπτώσεων της πανδημίας στο εικαστικό έργο, αφετέρου σε απάντηση όσων απαιτούν από τους εικαστικούς καλλιτέχνες να είναι "μηχανές" παραγωγής αριστουργημάτων σε περιόδους γενικευμένης δυσπραγίας. Ο Επιμελητής απαντά ιδίως στο δευτερο ζήτημα στο επιμελητικό κείμενο, όταν γράφει: “Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι οι καλλιτέχνες παράγουν αριστουργήματα σε περιόδους γενικευμένης μιζέριας. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από τη πραγματικότητα. Οι καλλιτέχνες είναι κοινοί άνθρωποι με μια ιδιαίτερη κλίση στην αναψηλάφιση της πραγματικότητας, οι οποίοι εκφράζουν τη σκέψη τους με ξεχωριστούς τρόπους, και γενικευμένη απεύθυνση. Συχνά από τη δραστηριότητά τους εκπηγάζουν οξυδερκείς και φιλοσοφημένες παρατηρήσεις, που μοχλεύουν τη περίσκεψη του κοινωνικού συνόλου. Η δημιουργικότητα των εικαστικών στη Πανδημία υστέρησε έναντι του κυρίαρχου αφηγήματος, όχι έναντι της ζοφερής πραγματικότητας”.

Εξάλλου, σημειώνεται μεταξύ άλλων στο επιμελητικό κείμενο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις συζητήσεις όλων των μελών της συλλογικότητας που συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση της έκθεσης γενικότερα και ως προς την προσέγγιση του θέματος ειδικότερα: “Η σημαντικότερη πρόκληση της Πανδημίας είναι η αποκοπή μας, η στροφή μας εντός. Η απομόνωση έκανε τους ανθρώπους μισερούς, επιθετικούς στο κοινωνικό λόγο τους. Εκτός εαυτού! Φιλικές και κοινωνικές σχέσεις διαλύθηκαν καθώς οι φοβισμένοι άνθρωποι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία των social media επιδεικνύοντας μαινόμενοι τη μισαλλοδοξία τους. Θεωρίες συνομωσίας & η άρνηση της πραγματικότητας κατατρέχουν τους πιο αδύναμους χαρακτήρες. Στο τέλος της ημέρας απομένει ο διαρκής διάλογος με εμάς τους ίδιους: η μεγάλη μάχη βρίσκεται εντός εαυτού. Καταλήγω τη μικρή εισαγωγή μου στην έκθεση μας, με μέρος του σκεπτικού του εικαστικού Δημήτρη Κρίστιτς, στον οποίο ανήκει η σύλληψη του τίτλου της έκθεσης μας: “...η ψυχική υγεία  ενός δημιουργού-καλλιτεχνη βασιζόταν αυτή τη περίοδο στο εσώτερο έργο. Το “εσώτερο” εμπεριέχει την κατάσταση του Εντός καθώς ξεπερνάει το πρώτο στάδιο "εισόδου" και ανιχνεύει βαθύτερα νοήματα. Έχω την αίσθηση πως όλοι μας ο καθένας με τον δικό του τρόπο εκφράστηκε πολύ έντονα αυτήν την περίοδο στο έργο του ,στην καθημερινότητά του που κι αυτή είναι ένα έργο εν εξελίξει και σ αυτήν την έκθεση θα προβάλλομε τα Εντός μας Εκτός”. 

Πίνακας της Στυλιάνας Κατσιάρη

Στη πρώτη ψηφιακή έκθεση της η συλλογικότητα μας παρουσιάζει έργα 11 εικαστικών καλλιτεχνών  - μελών της που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας, και αντικατοπτρίζουν τον ψυχισμό των δημιουργών τους. Πολλά από τα έργα ίσως φανούν ασυνήθιστα στους φιλότεχνους που γνωρίζουν τη πορεία και τη μανιέρα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, τόσο ως προς τη θεματολογία όσο και τεχνοτροπικά. Η ιδιαιτερότητες της περιόδου ανέδειξαν διαφορετικά δημιουργικά αντανακλαστικά στους περισσότερους συμμετέχοντες. Τα έργα αυτής της περιόδου ίσως είναι εφαλτήρια αλλαγής για κάποιους καλλιτέχνες, για τους περισσότερους όμως απλώς εκφράζει με τον προσήκοντα τρόπο το πνεύμα των καιρών”, κατέληξε ο Πάρης Καπράλος. 

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί: Sasha Chaitow, Foti Kllogjeri, Άννα Γκιώτη, Χριστίνα Ζυγούρη, Ηλίας Κασσελάς, Στυλιάνα Κατσιάρη, Αγγελική Κουρμουλάκη, Δημήτρης Κρίστιτς, Μανώλης Πέντες, Σπύρος Ρωμάνος, Ελένη Τσοτσορού

Προσωπικά αποτέλεσαν έκπληξη για μένα τα έργα της περιόδου της Πανδημίας ορισμένων από τους καλλιτέχνες της συλλογικότητας που παρακολουθὠ επί σειρά ετών. Και οι τρεις πίνακες του Fotis Kllogjeri είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλον, αλλά εντελώς διαφορετικοί χειρονομιακά. Ο Ηλίας Κασσελάς έχει προσθέσε στα σύμπαντα πυκνής γραφής του όγκο και κυρίαρχες μορφές, που τα καθιστούν θεάσιμα ακόμα και με τους περιορισμούς μιας φωτογραφικής αποτύπωσης, που, ανεξαρτήτως της εξαιρετικής ποιότητάς της, παραμένει de facto περιορισμένη σε μικρό μέγεθος. Η Στυλιάνα Κατσιάρη έγινε πιο αισθησιακή. Η Αγγελική Κουρμουλάκη χώρεσε περισσότερη περίσκεψη και ψυχικό κάλλος στα πρόσωπα της. Ο αφηρημένος εξπρεσσιονιστής της συλλογικότητας Δημήτρης Κρίτσιτς, πρόσφατη προσθήκη σχετικά και καλλιτέχνης με του οποίου το έργο δεν είμαι εξοικειωμένος είναι μια ευχάριστη έκπληξη και τον επισημαίνω ιδιαίτερα σε οποιονδήποτε επισκεφτεί την έκθεση. Άλλωστε, δικός του είναι και ο τίτλος της έκθεσης, τον οποιο επμπνεύστηκε στη διάρκεια των συζητήσεων των μελών της συλλογικότητας πάνω στη σύλληψη του Πάρη Καπράλου. 

Έργο του Δημήτρη Κρίστιτς

Ως προς το ψηφιακό μέρος, η έκθεση παρουσιάζει με σεβασμό τα έργα της και τους καλλιτέχνες της στον φιλότεχνο επισκέπτη. Ορισμένως, δε προσπαθεί προσδώσει σπουδαιοφάνεια στην έκθεση των έργων σε 3D περιβάλλον ...μουσείου όπως βλέπουμε σε Ελληνικές ψηφιακές εκθέσεις, ή αίσθηση επηρμένης τεχνολογικής υπεροχής, όπως συχνά παρατηρούμε στις διεθνείς ανάλογες τους. Παρόλα αυτά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η τα έργα φαίνονται με ίδια ευκρίνεια και καθαρότητα -ξεχωρίζουν κυριολεκτικά οι πινελιές- είτε δεις την έκθεση στην οθόνη του κινητού, είτε τη δεις σε μεγάλη Plasma TV, δίνοντας την ευκαιρία σε καθέναν μας να απολαύσει την έκθεση στο σαλόνι του σπιτιού του, και όχι υποχρεωτικά στο γραφείο μας, κολλημένοι στον υπολογιστή! Είναι σίγουρο ότι το website είναι περισσότερο από επαρκές τεχνολογικά, παρά την έλλειψη επίδειξης που συναντάμε συχνά αλλού με animations, 3D, περιβάλλοντα gaming, σειριακά video και άλλα μέσα που στο τέλος "κλέβουν" με πρώτο θύμα τα έργα που υποτίθεται ότι προβάλλουν!  

Σχετικά με την  ARC -Art Revisited Collective
H ARC -Art Revisited Collective είναι μία εικαστική συλλογικότητα που ιδρύθηκε τον Μάιο 2018 από καλλιτέχνες και τον αθηναίο εικαστικό επιμελητή Πάρη Καπράλο στην Θεσσαλονίκη. Σύντομα συμπεριέλαβε εικαστικούς καλλιτέχνες  από όλη την Ελλάδα και τη Κύπρο. Η συλλογικότητα δραστηριοποιείται κυρίως στον Ελλαδικό χώρο, είναι ανεξάρτη τη και αυτοχρηματοδοτούμενη. Παρουσιάζει ποικιλία δράσεων, διοργανώνει εκθέσεις, συμμετέχει σε διεθνείς θεσμικές διοργανώσεις και κατά καιρούς συνεργάζεται με άλλες ομάδες, συλλογικότητες, επιμελητές, χώρους, αλλά και καλλιτέχνες από όλο το στερέωμα των τεχνών και από όλο τον κόσμο. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ

Λεπτομέρεια έργου του Ηλία Κασσελά


Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα