Saturday 24 April 2021

Εμβληματική έκθεση του 31stillwriting για την Έξοδο του Μεσολογγίου

Μία πρωτότυπη εικαστική έκθεση περιμένει τους κατοίκους του Μεσολογγίου αλλά και τους επισκέπτες της πόλης σε ένα ιστορικό κτίριο το νέο Κέντρο Λόγου και Τέχνης-Μουσείο "Διέξοδος¨, που στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο την Οικεία του Αρχηγού Φρουράς της Ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου Αθανάσιου Ραζή-Κότσικα. Πρόκειται για μία υπαίθρια έκθεση έργων, φιλοτεχνημένων ειδικά για τη περίσταση, του γνωστού graffiti και street artist Γεωργίου Παπαγεωργίου ο οποίος έχει μετατρέψει το κτίριο σε μία κιβωτό ιστορικής μνήμης μέσω της τέχνης! Το εύρημα της έκθεσης δεν είναι απλά η χωροθέτηση της, αλλά η ουσιαστική απάντηση στην ανάγκη των καιρών να βλέπουμε τέχνη γύρω μας να θυμόμαστε και να παραδειγματιζόμαστε από τον ηρωισμό εκείνων που αντιμετώπισαν συνθήκες πολύ χειρότερες και δυσκολότερες από αυτές που αντιμετωπίζουμε εμείς σήμερα αλλά ποτέ δεν πρόδωσαν τις ιδέες τους και θυσιάστηκαν για αυτές. 


Η υπαίθρια έκθεση έχει τίτλο "Ντάπιες Πολιτισμού" και έντυσε τα πορτοπαράθυρα του ιστορικού κτιρίου με ιδιαίτερες εικαστικές δημιουργίες. Ως εκ τούτου, δίνεται η δυνατότητα σε όλους να την απολαύσουν, να φωτογραφηθούν και να ταξιδέψουν στην ιστορία μέσα από την τέχνη. Άτυπα  εγκαινιάστηκε στις 17 Απριλίου, και θα έχει διάρκεια δύο μηνών στον εξωτερικό χώρο του μουσείου. Ο ιδρυτής του κ. Νικόλαος Κορδόσης προσκάλεσε τον καταξιωμένο graffiti-street artist επιχειρώντας μια υπέρβαση στην εποχή των περιοριστικών μέτρων covid-19, που οι χώροι τέχνης αναζητούν νέους τρόπους επικοινωνίας με το φιλότεχνο  κοινό. Η έκθεση του Γεώργιου Παπαγεωργίου-31stillwriting, εντάσσεται από τον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο των 200 χρόνων, από την Ελληνική Επανάσταση 1821, αλλά και των 195 χρόνων από την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.



Ο ιδρυτής του Μουσείου
κ. Νικόλαος Κορδόσης




Ο 31stillwriting, ή κατά κόσμον Γεώργιος Παπαγεωργίου, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Τρίκαλα, ασχολείται από το 1984 με την street art κουλτούρα ανακαλύπτοντας τις «μαγικές δυνατότητες» των σπρέι και του γκραφίτι. Επηρεασμένος κυρίως από την παλιά σχολή των γκραφιτάδων της Νέας Υόρκης η οποία έκλεισε τον κύκλο της χρονικά κοντά στο 1981 θεωρείται ένας εκ των πρώτων καλλιτεχνών του είδους στη χώρα μας. Το 1997 οργάνωσε το πρώτο φεστιβάλ γκραφίτι στη Θεσσαλία με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Μαζί με την ομάδα του t.e.s. crew συμμετείχε στο πέρασμα των χρόνων στα σημαντικότερα φεστιβάλ γκραφίτι – meeting of styles και hall of fame στην Αθήνα αλλά και την Θεσσαλονίκη, η οποία έως τις αρχές του 2000 θεωρούνταν η ελληνική μητρόπολη της graffiti art σκηνής. Την  υπογραφή (tag) του μάλιστα «ΓεΩΡγιος» αποτυπωμένη με σπρέι πάνω σε καμβά τοποθέτησε στο σημείο του Βόρειου Πόλου ο διεθνούς φήμης Έλληνας ορειβάτης από τον Δήμο Αγριάς Βόλου Νικόλαος Μαγκίτσης το 2000 ως συμμετέχων σε διεθνή αποστολή.  

Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου συμπληρώνοντας 36 χρόνια συνεπούς καλλιτεχνικής δραστηριότητας φέτος, υπογράφει από τον Μάρτιο του 2015 ως "31stillwriting" παρουσιάζοντας τη "τέχνη των δρόμων" αποτυπωμένη σε καμβά, επιλεκτικά σε χώρους τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος του είναι να επικοινωνήσει με ανθρώπους φιλότεχνους σε μία εκ νέου ιδιαίτερη και ώριμη αλληλεπίδραση, στο σήμερα της ανεκτικότητας, στο διαφορετικό "μαγικό" για τον ίδιο χρώμα των σπρέι.


Ο Γ.Παπαγεωργίου -31stillwriting

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα