Tο φεστιβάλ πραγματοποιείται από τις 29 Μαρτίου έως και τις 2 Απριλίου με δωρεάν πρόσβαση για όλη την Ελλάδα και ελληνικούς υπότιτλους από την ιστοσελίδα petitplan.org Το “Petit Plan: Americana” αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, που σκοπό έχει να αναδείξει το σύγχρονο κινηματογραφικό πρόσωπο των ΗΠΑ, πέρα από τα μεγάλα στούντιο και τους ήδη γνωστούς δημιουργούς. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ προβάλλονται φέτος περισσότερες από 30 ανεξάρτητες ταινίες μικρού μήκους που έχουν διακριθεί και συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και απευθύνονται σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά. Πρόκειται για ταινίες που εστιάζουν στον αμερικανικό τρόπο ζωής και θίγουν κοινωνικά ζητήματα όπως το προσφυγικό, ο ρατσισμός, ο σχολικός εκφοβισμός και η διαφορετικότητα, αλλά και ζητήματα που αφορούν στο νεανικό κοινό με σκοπό την δημιουργία συζήτησης για τα διαφορετικά αλλά και κοινά σημεία με την σημερινή ελληνική πραγματικότητα.
Το πρόγραμμα του “Petit Plan: Americana” είναι χωρισμένο σε τρία διαγωνιστικά τμήματα:
Καλύτερη Αμερικανική Ταινία
Καλύτερη Παιδική Ταινία
Καλύτερη Ταινία με Έμφαση στη Διαφορετικότητα
Παράλληλα, υπάρχει και Βραβείο Κοινού, για το οποίο πραγματοποιείται online ψηφοφορία από το κοινό. Τα βραβεία των διαγωνιστικών τμημάτων θα δώσει 3μελής κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από τους (αλφαβητικά): Σουλτάνα-Τατιάνα Κουμούτση, Πρόεδρο Αthens International Short Film Festival Psarokokalo, Λίλα Μανιώτη, Διευθύντρια Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και Ζωή Μαντά, Διευθύντρια Φωτογραφίας.
Καλύτερη Αμερικανική Ταινία
Σημαντικές αστυνομικές μπούρδες Andrew T. Betzer, 2020, 12’
Μια ομάδα από δόκιμους αστυνομικούς υποφέρει τα πάνδεινα, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους.
Ησυχία Yaya, 2019, 14’
Η Κόρι, μια κτηνίατρος σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, έχει αυτοκτονικές διαθέσεις. Θα κρατήσει την κατάθλιψή της κρυφή από τους δικούς της. Όσο καταρρέει, ο γάτος της θα την αποτρέψει από την αυτοκτονία.
Kaiju Rémi Thévenart, 2019, 14’
Ο Μαλίκ είναι ένας 20χρονος αθλητής στίβου από το Μπρούκλιν. Προπονείται κάθε μέρα και ελπίζει ότι έτσι θα τον δεχτούν σε ένα καλό πανεπιστήμιο και θα ξεφύγει από την δύσκολη οικογενειακή του κατάσταση. Αλλά οι δαίμονες του παρελθόντος θα επιστρέψουν να τον στοιχειώσουν.
Ο Σλόουν αγαπά την Νέκφεης Justin Fair, 2020, 15’
Ένας ανώνυμος καλλιτέχνης γκραφίτι ερωτεύεται μια θαυμάστριά του, αλλά δεν μπορούν να είναι μαζί ώσπου αποκαλύψει την ταυτότητά του.
4622 Stillwater Circle Kati Rehbeck, 2020, 11’
Η Σέηντι περνά ένα απόγευμα του καλοκαιριού στην πόλη που μεγάλωσε στο Ουινσκόνσιν και ένας παλιός της έρωτας προσπαθεί να την προσεγγίσει.
Το τραγούδι μας Jordan Henderson, 2020, 11’
Μια πειραματική κωμικοτραγική ταινία για την αγάπη και την απώλεια χρησιμοποιώντας διάλογο από στίχους 42 τραγουδιών.
Babble Bubble Richan Li, 2020, 4’
Το κεφάλι της Νόρα αποσπάται από το σώμα της και αντικαθίσταται από διαφορετικά κεφάλια!
Ήθελε να γίνει καουμπόισσα Emily Imbrogna, 2020, 10’
Ένα ντοκιμαντέρ για την καλλιτέχνιδα Trina Baker, τη σχέση της με τα ζώα και πώς αυτές οι σχέσεις επηρέασαν την τέχνη της.
Προσάναμμα Xinyi Zhu, 2020, 14’
Όταν μια νεαρή κοπέλα πηγαίνει την παιδική της φίλη -με την οποία έχουν καιρό να βρεθούν- για να κάνει έκτρωση, θα αναγκαστούν να δουν πόσο έχουν αλλάξει.
Για τον Σάνι Federico Spiazzi & Maggie Briggs, 2020, 19’
Με φόντο τον αμερικάνικο νότο, λίγο πριν τις εκλογές του 2016, ακολουθούμε μια ημέρα ενός υπαλλήλου που γεμίζει αυτόματους πωλητές.
Καλύτερη Παιδική Ταινία
Κουνελάκι Seth Byrd, 2020, 5’
Ένα κουνελάκι που μένει σε μια φάρμα ανακαλύπτει ότι το τρέξιμο είναι η αγαπημένη του δραστηριότητα. Είναι, όμως, καλό να τρέχεις συνέχεια ή χρειάζεται να σταματάς καμιά φορά;
Σώσε τον κόσμο Caitlyn Fortune, 2020, 2’
Η Μόνα είναι ένα κορίτσι με πλούσια φαντασία, μια φαντασία που επηρεάζεται ιδιαίτερα από την αγάπη της για τα κόμικ.
Ο μύθος του Τότο Blanca Montoya, 2019, 2’ Κάπου στη μέση της ερήμου βρίσκεται ένας αετός που λέγεται Τότο. Ο Τότο κάνει ό,τι μπορεί να προστατεύσει το αυγό του, αλλά θα εμφανιστεί μια νέα απειλή.
Παρασυρμένος Sanghyun Kim, 2019, 3’
Ο Τομ, ένας αδέξιος σκύλος-οδηγός, αποσπάται από ένα μπαλάκι του τένις, με αποτέλεσμα να οδηγήσει το τυφλό του αφεντικό σε από μια οικοδομή.
Εκτεθειμένη YaLin Yu, 2019, 3’
Η Τζόις, ένα κοριτσάκι με καρκίνο, ντρέπεται να δει την φίλη της επειδή δεν έχει μαλλιά. Θα την βοηθήσει ο φανταστικός της φίλος, το Τέρας της Περούκας, να ξεπεράσει τους φόβους της.
Πάντα-μόνιο John da Fonte, 2020, 4’
Ο Ρεντ, ένα κόκκινο πάντα, και ο Γκλεν, ένα τεράστιο πάντα, απολαμβάνουν την παρέα τους σε ένα δάσος μπαμπού, όταν ξαφνικά πέφτει από τον ουρανό ένα βάζο μαρμελάδας.
Ζόρι Christina Farman, 2018, 6’
Ένα υπέρβαρο σκυλάκι κόργκι δεν μπορεί να φέρει στο αφεντικό του την πρωινή εφημερίδα, οπότε καταφεύγει στην αεροβική για να αδυνατίσει.
Ο Τζάστιν και το Γουέρλουμπι John Vo, 2020, 12’
Ο Τζάστιν είναι ένα αγόρι που δέχεται καθημερινά εκφοβισμό. Μια μέρα θα βρεθεί σε έναν φανταστικό κόσμο με ακόμη πιο φανταστικά πλάσματα.
Απαγορεύονται τα τέρατα David Burgis, 2019, 4’
Ένα κοριτσάκι τρομάζει από τις ταινίες τρόμου που τις δείχνει ο αδερφός της και δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ. Καπελάκια Demetrios Tzamaras, 2020, 4’
Οι Τοτ και Μιτς είναι αδέρφια και προσπαθούν να πείσουν τον πλακατζή παππού τους να τους αγοράσει παγωτό όσο είναι στην παραλία.
Η κορδέλα Polla-Ilariya Kozino, 2019, 5’
Ένα νεαρό κορίτσι θα βρεθεί σε έναν όμορφο φανταστικό κόσμο. Καθώς ανακαλύπτει αυτό το μέρος, η μεγάλη κορδέλα του φορέματός της θα μπλεχτεί κάπου, εμποδίζοντάς την να εξερευνήσει.
Καλύτερη Ταινία με Έμφαση στη Διαφορετικότητα
Απροσάρμοστοι Ellie Wen, 2019, 21’
Μια ομάδα ρομποτικής που αποτελείται μόνο από κορίτσια σκοπεύει να καταρρίψει τα στερεότυπα και να δείξει την αξία της σε ένα πεδίο που αποτελείται κυρίως από άντρες και παράλληλα να αποφοιτήσει από το λύκειο.
Αλεξίπτωτο Katherine Tolentino, 2019, 14’
Μετά από τρία χρόνια που μένει στις ΗΠΑ μόνη της, η έφηβη Γουέντι Ζανγκ από την Κίνα δυσκολεύεται. Οι καθηγητές της δεν νοιάζονται, η οικογένεια που την φιλοξενεί δεν την καταλαβαίνει και οι γονείς της είναι μακριά για να την βοηθήσουν. Μετά θα γνωρίσει την Μέι Λινγκ.
Στον καθρέφτη Manuel Mercier, 2017, 28’
Στη Νέα Υόρκη ένας νεαρός θα βρει τον τρανς πατέρα του. Η ταινία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την UNESCO για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Παρατημένα Aliza Brugger, 2020, 15’
Η μοναχική ζωή της Τίλι, μιας οδοκαθαρίστριας που μαζεύει νεκρά ζώα από τον δρόμο, θα αλλάξει όταν γνωρίσει την Γουάντα.
Sub Brothers Sandeep Ravindranath, 2019, 23’
Δύο αδέρφια από το Πακιστάν λειτουργούν ένα σαντουιτσάδικο στο Σικάγο. Αποτυπώνονται οι καθημερινές τους δυσκολίες ως μετανάστες, αλλά και η αγάπη για την πατρίδα τους, στην οποία μπορεί και να μην επιστρέψουν ποτέ.
Όλοι μαζί Ana Baer, Olivia, 2020, 4’
Μια συνεργασία μεταξύ της ομάδας χορού ΑμεΑ του Όστιν, Body Shift, και της ομάδας χορού Merge.
Το ζευγάρι δίπλα Abbesi Akhamie, 2020, 11’
Η καθημερινότητα μιας γυναίκας θα αλλάξει, όταν ένα εκκεντρικό ζευγάρι από την Αφρική θα μετακομίσει δίπλα της.
Στη φάρμα Sarah Hill, 2021, 11’
Μια stop motion ταινία-κατάθεση ψυχής από τον δημιουργό προς την μητέρα του και τις δυσκολίες της σχέσης τους για να τον αποδεχτεί ως τρανς άτομο.
Έξω Venkat Sai Akash Pamarthy, 2020, 8’
Ένα ντοκιμαντέρ για το κοινωνικό ζήτημα των άστεγων. Η ταινία ακολουθεί την καθημερινότητα δύο άστεγων που ζουν στους δρόμους της Ουάσιγκτον.
Κάρμα Sarah Gabriel Carnick, 2016, 10’
Η Ηβ, μια 20χρονη Ευαγγελίστρια, γνωρίζει τον άντρα των ονείρων της, αλλά πρέπει πρώτα να τον «σώσει» από την ομοφυλοφιλία του.
Mark Guerrero: “I’m Brown” Jim Hoffmann, 2020, 6’
Ο Mark Guerrero (της δισκογραφικής A&M and Capitol Records) έγραψε αυτόν τον κλασικό και διαχρονικό ύμνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η κριτική επιτροπή
Η Σουλτάνα Τατιάνα Κουμούτση είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, ιδρύτρια και πρόεδρος του Αthens International Short Film Festival Psarokokalo. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1981. Σπούδασε με υποτροφία από το ίδρυμα κρατικών υποτροφιών στο Εθνικό θέατρο. Έχει παρακολουθήσει ακαδημαϊκά σεμινάρια για την παραγωγή και την διανομή οπτικοακουστικού έργου. Είναι συγγραφέας του θεατρικού “Good Luck” για την Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Φιλμογραφία (σενάριο – σκηνοθεσία): ” Για μια αγκαλιά”, ”Αννούλα’ ‘και ”Παράδοξο”. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και παραγωγός σε τηλεοπτικές – κινηματογραφικές και διαφημιστικές παραγωγές. Από το 2010 είναι υπεύθυνη του προγράμματος κινηματογραφικής παιδείας Psaroloco με προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδεςπαιδιών και νέων.
Η Λίλα Μανιώτη είναι Διευθύντρια Πολιτιστικών της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, με εμπειρία 15 ετών στην διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων στον Οργανισμό. Είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του ετήσιου πολιτιστικού προγράμματος του Οργανισμού. Η Λίλα είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης κάτοχος Diploma in Translation ‐ Institute of Linguists, London κι έχει μεταφράσει πληθώρα κειμένων, ανάμεσα στα οποία και 3 δοκίμια.
Η Ζωή Μαντά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 2005, πήρε πτυχίο Film Studies από το New York College της Αθήνας. Μετά από πειραματισμούς, ειδικεύεται στην φωτογραφία ταινιών. Έχει δουλέψει ως διευθυντής φωτογραφίας σε πάνω από είκοσι ταινίες μικρού μήκους, έξι μεγάλου, διαφημίσεις, βίντεο κλίπ και ιντερνετικές σειρές. Η αγάπη της για πειραματισμούς με την οπτική γλώσσα την έχει οδηγήσει σε συνεργασίες διαφόρων πρότζεκτ σε όλη την Ευρώπη, όπως το video art, τη φωτογραφία και την ακαδημαϊκή έρευνα. Είναι απόφοιτος του Berlinale Talent Campus και μέλος της Ελληνικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας. Μένει μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας.
Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.