Friday 26 March 2021

Τα «Πρόσωπα του Ήρωα» σε Αθήνα και Νέα Υόρκη το καλοκαίρι


Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και το Lincoln Center for the Performing Arts ανακοινώνουν την πραγματοποίηση έκθεσης με τίτλο «Πρόσωπα του Ήρωα» που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη και αποτελεί την εναρκτήρια διοργάνωση της πρωτοβουλίας Stavros Niarchos Foundation-Lincoln Center Agora Initiative. Έργα φοιτητών από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και το Parsons School of Design στη Νέα Υόρκη που διερευνούν την έννοια και την πορεία του «ήρωα» και του «ηρωισμού» στην ιστορία - ένα θέμα που έχει αποκτήσει νέα σημασία στον καιρό του Covid-19 - θα παρουσιαστούν δωρεάν σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους των δύο οργανισμών στις αρχές Ιουλίου.


Η διοργάνωση πραγματοποιείται μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας SNF-Lincoln Center Agora Initiative (SNF-LC), μίας σύμπραξης για τον επαναπροσδιορισμό και την επανενεργοποίηση του δημόσιου χώρου μέσα από τις «Δίδυμες Αγορές» («Twin Agoras») στο ΚΠΙΣΝ και το Lincoln Center. Για τη συμμετοχή τους στην έκθεση «Πρόσωπα του Ήρωα» οι φοιτητές καλούνται να υποβάλλουν έργα με τις δικές τους ερμηνείες του ηρωισμού ή των ηρωικών μορφών, από το παρελθόν έως και σήμερα. Κριτική επιτροπή αποτελούμενη από επαγγελματίες του χώρου της τέχνης και εκπροσώπους του ΚΠΙΣΝ, του Lincoln Center και των δύο Σχολών, θα επιλέξει τα 20 έργα - 10 από κάθε πόλη - που θα εκτεθούν.

Στη Νέα Υόρκη η έκθεση θα είναι μέρος του «Restart Stages», ενός υπαίθριου κέντρου παραστατικών τεχνών που δημιουργείται στον χώρο του Lincoln Center και πρόκειται να εγκαινιαστεί στις 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Στην Αθήνα η έκθεση εντάσσεται στα «Πρόσωπα του Ήρωα», τον θεματικό προγραμματισμό εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ με αφορμή την επέτεο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η έκθεση «Πρόσωπα του Ήρωα» είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση της πρωτοβουλίας Stavros Niarchos Foundation-Lincoln Center Agora Initiative, μίας σύμπραξης που έχει πρωταρχικό στόχο να ξαναζωντανέψει τους δημόσιους χώρους με ουσιαστικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικού και κοινοτικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, οι εμβληματικές εγκαταστάσεις, έκτασης 65 στρεμμάτων, του Lincoln Center στο Μανχάταν θα υποδεχτούν το κοινό σε «επανενεργοποιημένους» εξωτερικούς χώρους που θα αξιοποιηθούν ως αρχαία «αγορά»: ένας δημόσιος χώρος για όλους στο επίκεντρο της αστικής ζωής. Η επιθυμία να προσφέρει στην Αθήνα έναν αντίστοιχο χώρο, που να ανήκει πραγματικά στον κόσμο, αποτέλεσε το κίνητρο για το ΙΣΝ προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, μέσω της μεγαλύτερης μεμονωμένης δωρεάς του μέχρι σήμερα, και να το παραδώσει στους Έλληνες πολίτες το 2017.

«Σε μια εποχή που έχουν περιοριστεί τα ταξίδια, η πρωτοβουλία SNF-LC Agora είναι ζωτικής σημασίας, καθώς προσπαθεί να χτίσει γέφυρες ανάμεσα σε δυο ηπείρους και να συνδέσει όλους μας μέσω της τέχνης και του δημόσιου χώρου. Ελπίζουμε ότι οι "Δίδυμες Αγορές", στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, θα λειτουργήσουν ως δημιουργικός καταλύτης και πολύτιμη υπενθύμιση του πόσο σημαντικό είναι να συνδέονται οι άνθρωποι και οι πολιτισμοί μεταξύ τους και πόση πολυμορφία παρουσιάζει αυτή η σύνδεση. Ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε τις ερμηνείες των μαθητών σχετικά με τον ηρωισμό, από το παρελθόν έως τις νέες εκφάνσεις του στο παρόν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος.

«Βασικό στοιχείο της δουλειάς μας είναι να βρίσκουμε καινοτόμους τρόπους για να προσφέρουμε προσβάσιμο δημόσιο χώρο σε καλλιτέχνες αλλά και στα μέλη της κοινότητας. Με την πρώτη διοργάνωση αυτής της νέας συνεργασίας τοποθετούμε τις τέχνες στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Αυτή είναι η πρώτη από πολλές δράσεις που θα υλοποιήσουμε με τους φίλους μας στο ΚΠΙΣΝ μαζί με καλλιτέχνες και μέλη της κοινότητας εδώ στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα. Αυτές οι σχέσεις είναι τόσο ουσιαστικές για τη ζωτικότητα της πόλης μας, τώρα περισσότερο από ποτέ, καθώς επανερχόμαστε στην κανονικότητα μετά από την πανδημία», επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Lincoln Center,Henry Timms.

«Αυτή η σύμπραξη σηματοδοτεί την έναρξη της πολλά υποσχόμενης συνεργασίας μας με το Lincoln Center, μιας συνεργασίας που χτίζει ισχυρούς δεσμούς με τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα και, πιο συγκεκριμένα, με τη νέα ταλαντούχα γενιά του Parsons School of Design στη Νέα Υόρκη και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι αυτή η έκθεση εμπνέεται από τον θεματικό προγραμματισμό του ΚΠΙΣΝ "Πρόσωπα του Ήρωα", με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και από τους σύγχρονους ήρωες που έχουν αναδειχθεί στις μέρες μας, και ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που οραματίστηκε και υποστηρίζει έμπρακτα αυτή την συνεργασία μέσα από τις δωρεές του προς το Lincoln Center και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, Έλλη Ανδριοπούλου.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας ανέδειξε ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα της ύπαρξης προσβάσιμων δημόσιων χώρων που αναβαθμίζουν την αστική ζωή και ανταποκρίνονται στις δημιουργικές ανάγκες των πολιτών. Καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, οι χώροι των δύο οργανισμών στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη θα ζωντανέψουν μέσα από την ουσιαστική ανταλλαγή γνώσεων και την καλλιτεχνική συνεργασία. Το κοινό όραμα του ΚΠΙΣΝ και του Lincoln Center θα επιτρέψει στη σύμπραξή τους να λειτουργεί αμφίδρομα και προς όφελος και των δύο οργανισμών, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τη δημιουργία των «Δίδυμων Αγορών» («Twin Agoras»).

Τα δύο ιδρύματα θα προσφέρουν σε καλλιτέχνες και στοχαστές τον κατάλληλο χώρο προκειμένου να δημιουργήσουν νέα έργα, ανταποκρινόμενοι στις τρέχουσες εξελίξεις, να ανταλλάξουν ιδέες, καθώς και να πειραματιστούν και να διερευνήσουν την έννοια των παράλληλων εκδηλώσεων, ενεργοποιώντας έναν διατλαντικό διάλογο.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Bulgaria Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina France Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα